Dünya Trump’tan birleştirici mesajlar

Trump’tan birleştirici mesajlar

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şükran Günü için görüntülü bir mesaj yayınlayan ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, “birleştirici” mesajlar yüklü bir konuşma yaptı. Yeni kabinesini oluşturma çabalarını da sürdüren Trump’ın kendisine destek vermeyen iki kadına da görev verdiği açıklandı

Trump’tan birleştirici mesajlar

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Şükran Günü tatili nedeniyle yaptığı görüntülü açıklamada ulusa birlik mesajlarıyla çağrıda bulundu. Bir video mesajı yayımlayan Trump, “uzun ve kıran kırana geçen bir seçim sürecinin geride kaldığını, şimdi ayrılıkları onarmanın gerektiğini” belirtti.
Seçim kampanyası süresince Latin Amerika kökenlilerden, Müslüman göçmenlere; kadınlardan, medya mensuplarına birçok farklı kesimi hedef alan Trump, bu kez birlik ve beraberlik mesajları verdi. Trump, “Uzun ve meşakkatli bir kampanya dönemini geride bıraktık. Duygular taze ve gerilimler bir gecede geçmez. Maalesef o kadar çabuk kaybolmaz. Fakat şimdi önümüzde, birlikte Washington’a gerçek şansı, şehirlerimize gerçek güvenliği ve toplumlarımıza gerçek refahı getirme fırsatımız var” ifadesini kullandı.
Muhalifler gelsin!
Bununla beraber 20 Ocak’ta görevi Başkan Barack Obama’dan devralacak Donald Trump, yöntimindeki isimleri belirlemeyi sürdürüyor. Trump’ın, seçim sürecinde kendisini eleştiren ve Cumhuriyetçi Parti’den adaylığı sırasında desteklemeyen Güney Carolina Valisi Nikki Haley’yi Birleşmiş Milletler büyükelçiliğine atayacağını açıklandı.
Haley, Trump’ın bu kadar üst düzeye atadığı ilk beyaz olmayan kadın yetkili oldu. Hindistan göçmeni bir ailenin kızı olan Haley, kampanya döneminde Trump’ı eleştiren isimler arasında yer alıyordu. Cumhuriyetçi Parti’nin yükselen yıldızları arasında gösterilen 44 yaşındaki siyasetçi, ABD’nin en genç valisi olma özelliğini de taşıyor. Seçilmiş başkanın geçiş kabinesi tarafından yapılan açıklamada, Eğitim Bakanlığı’nın da, eğitimin özelleştirilmesini savunan Cumhuriyetçi Partili Betsy DeVos’a verildiği belirtildi. Wall Street Journal gazetesi ise, Ticaret Bakanlığı’nın, milyarder işadamı Wilbur Ross’a teslim edileceği iddiasına yer verdi. Yatırımcı Ross, ABD’de batmakta olan firmaları satın alıp düzlüğe çıkarması nedeniyle “İflas kralı” olarak anılıyor.
Seçime hile iddiası
ABD’de başkanlık seçiminin oy sayımının tamamlanmasının ardından hile iddiası gündeme geldi. ABD basınında yer alan haberlere göre, Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin’de Demokrat Partili aday Hillary Clinton’a verilen elektronik oylar ‘hacklenerek’ Trump lehine işlendi. Bu yöndeki kanıtların Clinton cephesine ulaştırıldığı belirtilse de, Clinton’ın sonuçlara itiraz edip etmeyeceği bilinmiyor. Ancak Yeşil Parti’den başkan adayı olan Jill Stein’ın, itiraz için girişim başlattığı belirtiliyor. Son sonuçlar, seçimde Clinton’un yarışı kazanan rakibi Trump’tan ülke çapında 2 milyon daha fazla oy aldığını ortaya koydu.