Dünya Trump’tan bol ‘dönüşlü’ gün!

Trump’tan bol ‘dönüşlü’ gün!

24.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kampanyası döneminde pek çok ‘aykırı’ vaatte bulunan ABD’nin seçilmiş başkanı Trump, bunların bir bölümünden geri adım atmaya başladı. Hatta bir günde birden fazla sözünün tersini yaparak, herkesi şaşırttı

Trump’tan bol ‘dönüşlü’ gün

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, dün seçim vaatlerinin büyük bölümünün tersine beyanatlar ve hareketlerle güne damga vurdu. New York Times ile randevusunu iptal eden Trump, 3 saat sonra görüşmeye giderken, kampanyası sırasında “İklim değişikliği bir aldatmaca!” sözünün tersine “İnsanların faaliyetlerinin bunda etkili olabileceğine inanıyorum” dedi.
Dün ilk olarak seçim öncesinde yerden yere vurduğu “New York Times” gazetesi çalışanlarıyla buluşan Trump, gazete için şaşırtıcı biçimde “ABD’nin mücevheri” ifadesini kullandı. Trump, gün içerisinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hakkımda doğru olmayan haberler yapan New York Times ile görüşmemi iptal ettim” ifadesini kullanmıştı. Toplantının şartları ve koşulları son anda değiştiği için görüşmenin gerçekleşmeyeceğini belirten Trump, bu twitten birkaç saat sonra, “New York Times ile görüşme yapılacak. Dört gözle bekliyorum” diye yazdı. New York Times gazetesi, seçim kampanyası süresinde Clinton’ı desteklemiş, Trump ise gazetenin “yalan haber yaptığını” iddia etmişti. 75 dakikalık görüşmenin oldukça iyi bir ortamda geçtiği belirtildi.
‘Kendisini toparlasın’
Bu arada seçim kampanyası sırasında sık sık medyayı hedef alan ve isim vererek rahatsızlığını dile getiren Trump, önceki gün ülkenin önde gelen medya yöneticileriyle bir araya gelmişti. Trump’ın, bu görüşmede medya yöneticilerini sert biçimde eleştirdiği ve CNN’nin Direktörü Jeff Zucker’a, “CNN’den nefret ediyorum, zira orada çalışan herkes yalancı” dediği basına yansımıştı.
Bununla beraber Trump’ın seçim süreci boyunca sık sık dile getirdiği e-posta skandalı ile ilgili olarak, Demokrat aday Hillary Clinton’a yeni bir soruşturma açılmayacağı açıklandı. Trump’ın baş danışmanlarından Kellyanne Conway, seçilmiş başkanın, seçimi kaybeden rakibi Clinton’ın “kendisini toparlamasına yardımcı olmak istediğini” ve bu nedenle de soruşturmadan vazgeçildiğini söyledi. Trump, seçim sürecinde başkan seçilirse Clinton’ın hapse gireceğini iddia etmiş, Trump destekçileri de bu konuda kendisine arka çıkmıştı.
Ve iklim de değişti
Trump son olarak, seçim öncesinde “bir aldatmaca” diye nitelendirdiği iklim değişikliği ve ABD’nin bu konudaki politikaları hakkındaki fikrini de değiştirdi. Trump, daha önce yaptığı konuşmalarda iklim değişikliğinin “Çin tarafından ortaya çıkarılan bir aldatmaca” olduğunu iddia etmişti.
New York Times’taki görüşmesinde bu konuya da değinen Trump, (insanların dünyaya etkisi ve iklim değişikliği arasında) “Bir bağlantı var, bir şeyler var, ancak ne kadar olduğu önemli” dedi. Trump, ABD’yi iklim değişikliğiyle ilgili olarak imzalanan uluslararası anlaşmalardan çekeceği yönündeki açıklamalarına karşın,
“açık fikirli olduğunu” ve değerlendirme yapacağını da belirtti. Trump, ABD’yi 2015’te imzalan Paris Anlaşması’ndan
çekeceğini defalarca söylemişti.
Hem Başkan hem iş adamı
Seçilmiş başkan Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra şirketleriyle ilişkisini kesmeyi düşünmediğini açıkladı. New York Times’a konuşan Trump, “Teorik olarak hem işimi hem de ülkeyi mükemmel bir şekilde yönetebilirim” dedi. Yasal olarak buna mecbur olmadığını ifade eden Trump, elindeki iki sorumluluk alanı birbirinden ayırmak için bir şeyler yapacağını da ekledi. Trump, buna karşın, Trump markasının daha önce hiç olmadığı kadar cazip olduğunu da belirtti. ABD yasalarına göre Başkan’ın varlıklarını satması gerekmiyor, ancak geçmişteki ABD başkanları göreve gelince ticari ilişkilerine son vermişti.