Siyaset Trump’tan iki temel beklenti

Trump’tan iki temel beklenti

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Trump yönetiminden FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi ve ABD’nin PYD’ye verdiği desteği çekmesini beklediklerini söyledi. Kurtulmuş Gülen’in iadesine ilişkin talebin tekrarlanacağını kaydetti

Trump’tan iki temel beklenti

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD’de göreve başlayan Trump yönetiminden, Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi ve PYD’ye verilen desteğin kesilmesi olmak üzere iki beklentileri bulunduğunu söyledi.

Kurtulmuş, dün 1.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, şunları söyledi:

- ASTANA’DAN UMUTLUYUZ: Suriye’de adil ve kalıcı barışa zemin hazırlamasını temenni ediyoruz. Biz bu süreçten umutlu olduğumuzu ifade etmek isteriz. 6 yıl sonra ilk sefer savaşan taraflar bir masa etrafından bir araya gelecek, muhtemelen en başta çok aykırı olan görüşler belli bir noktaya gelecek. 6 yıldır savaşanlar var. 1-2 günde sonuç beklenmemeli. Astana savaşanların masada bir araya gelmesi için önemliydi.

- HATALAR TEKRARLANMASIN: (Trump’ın göreve başlaması) Bir başka önemli konu, ABD’deki yönetim değişikliğidir. Ümit ederiz ki yeni yönetim hem Ortadoğu’da barışı sağlayacak perspektife sahip olsun, hem dünyada barışı sağlayacak inisiyatifler alsın. Bu çerçevede Türkiye-ABD ilişkileri bakımından eski yönetim zamanında tekrarlanan hataların tekrarlanmayacağını kanaati ve ümidindeyiz. Trump yönetiminden iki konuda görüşlerini gözden geçirmelerini temenni ediyoruz. Bunlardan biri eşkıya çetesinin başı olan Gülen’in Türkiye’ye iadesi ile ilgili sürecin başlatılması, kendi örgütüyle haberleşmesinin kesilmesidir. İkinci temel mesele ise PYD’ye verilen desteğin sona erdirilmesidir.

- NİYETİNİ GÖRECEĞİZ: (Gülen’in iadesi) İade taleplerimizi tekrarlayacağız. Yeni deliller yeni bulgular ortaya çıkacak ve bunlar da ABD’i makamlarla paylaşılacaktır. Orada devam eden hukuki sürece müdahale etmekten daha çok, aslolan yeni yönetimin niyetini ortaya koymasıdır. 3-5 eşkıya yöneten eşkıya başını mı tercih edecek 80 milyonluk Türkiye’yi mi tercih edecek. İnşallah sonuç alacağımızı düşünüyoruz.

Haberin Devamı

‘Daha etkin bir yürütme mekanizması kurulacak’

Bundan sonra söz de karar da nihai olarak milletindir. Özellikle şunun altını çizmek isteriz. Bu anayasa paketi rejim değişikliği ile ilgili değildir. Bu sistem değişikliği meselesidir. Daha etkin yürütme mekanizmasının kurulması için cumhurbaşkanlığı sistemini getiren bir tekliftir.

BAŞKA MESELE: (Referandum tarihi ve OHAL’de referandum) Referanduma nasıl gidileceği açıktır, yasal prosedür bellidir. OHAL başka bir mesele, bu başka bir mesele tarih ortaya çıksın, bu sorunun da cevabı ortaya çıkar.

MECLİS DEFTERİ KAPANMIŞTIR: (Mükerrer oy ile Meclis’in tatile girdiği tartışmaları) Sabahlara kadar Meclis mesai harcadı. CHP’nin bir takım mazeretler üremesine gerek yok. Bütünü üzerinde karar verdi. Meclis’in yapacağı bir şey yoktur bundan sonra, Hem tek tek maddeler hem de bütünü üzerinde karar verdi. CHP’li arkadaşlar boşuna heveslenmesin, Meclis defteri kapanmıştır. Millet oy verecek, herkes meydanlara çıkacak, kimisi evet kimisi hayır yönünde kampanya yapacak. CHP’lilerin bu olgunlukla yürütmesi gerekir. Rakamlardan, oylamaların arkasında mazeret üretmekten bir şey çıkmaz.

İÇ HUKUK SÜRECİ: KHK ile OHAL işlemelerin inceleme komisyonu kuruldu. Bu süreçte yapılan eksiklik varsa onun giderilmesi, eğer birtakım hatalı karar alınmışsa bunların düzeltilmesine imkan tanıyan etkili bir iç hukuk süreci. Bu sürecin objektif ve başarılı şekilde yürüyeceğine inanıyoruz.