Siyaset Trump vazgeçerse DEAŞ’ın zaferi olur

Trump vazgeçerse DEAŞ’ın zaferi olur

17.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç’te DEAŞ’ın üstlendiği ve 20 kişinin öldüğü saldırının ABD’nin Suriye’den çekilme kararını etkilemeye yönelik olabileceğini belirterek “Fakat ben Trump’ın kararlılığını gördüm. Geri durma söz konusu olursa bu DEAŞ’ın zaferi olur” dedi

Trump vazgeçerse DEAŞ’ın zaferi olur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Münbiç’te yaşanan terör saldırısına ilişkin “Sayın Trump’ın almış olduğu çekilme kararını etkileme anlamında olabilir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladığı Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç’le daha sonra baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, soruları yanıtladı. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

ÇEKİLME SÜRECİNİ KONUŞTUK: (Trump ile görüşmede Suriye’deki silahların toplanması konusu gündeme geldi mi?) Bu mesele gündeme gelmedi. Sayın Trump ile yaptığımız görüşme ağırlıklı olarak bölgeden ABD askerlerinin çekilmesi ve bu çekilme esnasında müşterek neler yapabiliriz idi. Bir diğer önemli konu da buradaki 20 mil güvenli bölge konusu. Bunun üzerinde hassasiyetle durduk. Bu konuda da Türkiye olarak biz, bu güvenli bölgeyle ilgili üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu; başta DEAŞ terör örgütü olmak üzere, buradaki tüm terör örgütleriyle sonuna kadar mücadelede biz varız. Biz onlarla savaşırız. Bütün mesele, Suriye’nin bütünlüğünü korumaktır. Tabi bir spekülasyon var. Türkiye’nin Kürtlere karşı farklı bir uygulama içerisinde olduğu yönünde. Bunun tamamen uydurma bir haber olduğu; zira böyle bir şey olmuş olsa biz sadece Kobani’den 300 bin Kürt’ü şu anda halen misafir ediyoruz. Bunun dışında birçok Suriye’deki Hristiyanlara, Aramilere karşı PYD-YPG terör örgütleri acımasız uygulamalar yapmışlardır, birçoklarına zulmetmişler, öldürmüşlerdir. Hepsine kapılarımızı açtık. Aynı şekilde Araplara Türkmenlere kapılarımızı açtık ve bunları aramızda konuşma fırsatı bulduk.

Haberin Devamı

TRUMP’IN KARARLILIĞINI GÖRDÜM: (DEAŞ’ın üstlendiği Münbiç’teki saldırıda ölen ABD askerleri) Bendeki bilgiler, 5 ABD askerinin olduğu. Toplamda ise 20’yi bulduğu istikametinde bir haber. Bu olayı DEAŞ üstlendi ama anlaşılan o ki, şu anda ABD’nin, sayın Trump’ın almış olduğu kararı etkileme anlamında olabilir. Fakat ben sayın Trump’ın bu noktadaki kararlılığını gördüğüm için, bu tür bir terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. Çünkü bir geri durma söz konusu olursa bu DEAŞ’ın zaferi olur. Biz tam aksine DEAŞ’ın üzerine üzerine, ülkemiz de dahil olmak üzere gitmeye devam edeceğiz. Çünkü biz DEAŞ’ı o topraklarda bitireceğiz. Aynı şekilde diğer terör örgütlerini de bitireceğiz. Çünkü Suriye halkı, bu teröristlerle iç içe yaşayamaz. Biz Suriye halkının huzurunu, mutluluğunu yaşatmak durumundayız. Kaldı ki 20 mil meselesi, artık bir güvenli bölge olarak önümüzdedir. Bu konuda da Türkiye, 911 kilometre sınırıyla buralarda önemli bir adım atacaktır. Aynı şekilde Hatay sınırı yine önemli bir yerdir. Bu çalışmalarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz. Hedefimiz bir an önce oradaki huzuru, sükunu ve Suriye’nin bütünlüğünü sağlayabilmektir.

Haberin Devamı

‘Dayton anlaşması gözden geçirilmeli’

Erdoğan, Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek Üçlü Danışma Mekanizması, Dayton Anlaşması hakkında şu görüşleri paylaştı: “Üçlü mekanizma dediğimiz mekanizmayı, bizler çok samimi niyetlerle başlattık. Şu anda bir ara verildi diyebilirim. Bosna’da hükümet henüz kurulmuş değil; böyle bir sıkıntı var. Temennim odur ki hükümetin kurulmasından sonra bu üçlü mekanizmayı çalıştırmamızdır. Aslında bana göre Dayton Anlaşması’nın gözden geçirilmesi şarttır. Anlaşmanın, bu haliyle Bosna’nın geleceğine yönelik çözüm üretemediği ortaya çıkmıştır. Bununla ilgili olarak BM’nin aslında yeniden devreye girmesi gerekir.”

Haberin Devamı

‘Brexit’ açıklaması

Erdoğan, “Hırvatistan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde destekçilerinden biri olmuştur. Bu destek Hırvatistan’ın 2020 yılı ilk yarısında üstleneceği dönem başkanlığı sırasında inanıyorum ki daha da güçlenecektir. AB Brexit dolayısıyla hassas bir dönemden geçiyor. Bizler de süreci yakından takip ediyoruz. Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık’la ticari, ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Yazarlar