Dünya Trump ve Putin’den ortak Suriye açıklaması

Trump ve Putin’den ortak Suriye açıklaması

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ve Rusya liderleri APEC zirvesi esnasında Suriye konusunda ortak bir metinde anlaşma sağladı. Metinde Suriye’de DAEŞ ile mücadelede kararlılık ve ülkenin toprak bütünlüğüne bağlılık bildirildi

Trump ve Putin’den ortak Suriye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de terör örgütü DAEŞ’i yenme konusunda kararlılıklarını teyit ettikleri bildirildi. Kremlin’den yapılan açıklamada, iki liderin Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı kapsamında Vietnam’ın Da Nang şehrinde kısa bir görüşme gerçekleştirdikleri belirtildi. Putin ile Trump’ın, görüşme sonrasında ortak bir metne imza attıkları kaydedilen açıklamada, iki liderin söz konusu metinle Suriye’de DEAŞ’ı yenme konusunda kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı.
Askeri çözüm mümkün değil
İki liderin, Suriye kriziyle ilgili Cenevre görüşmelerine tüm tarafların aktif katılması için çağrıda bulunduklarına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İmzalanan ortak metinle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı doğrultusunda, Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve laik niteliğinde bağlılık teyit edildi. İki lider, Suriye krizi için askeri bir çözümün mümkün bulunmadığı konusunda hemfikirken DAEŞ’le mücadelede tehlikeli olayların engellenmesi için ortak iletişim kanalları kurulması için de anlaşmaya vardı.”
Putin ve Trump’ın ortak açıklamasında, Suriye’deki şiddetin azaltılması, ateşkes, insani yardım erişiminin iyileşmesi ve nihai siyasi çözüm için koşulların yaratılmasıyla ilgili anlaşmalarının uygulanması yönündeki geçici tedbir olarak oluşturulan gerilimi azaltma bölgelerinin önemi vurgulandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ortak açıklamanın özel olarak iki ülke uzmanları tarafından hazırlandığını belirterek metnin nihai biçiminin dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson tarafından onaylandığını aktardı.
Öte yandan Ürdün, Rusya ve ABD’nin Suriye’nin güneyinde çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Putin: Trump kibar ve rahat biri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, Vietnam’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde ayrı bir toplantı gerçekleştirmese de kısa bir görüşme yaptı. Putin, Trump ile Suriye’ye ilişkin imzaladıkları ortak metnin büyük önem taşıdığını belirterek “Ancak Trump ile ayrı bir toplantı gerçekleştirememiş olmamız, ülkelerimiz arasındaki krizin devam ettiğini gösteriyor” dedi.
Putin, Trump ile ikili görüşmenin organize edilmemesinin protokoldeki engellerden kaynaklandığını söyledi. Trump ile “rahat ve dostane” bir görüşme yaptıklarına işaret eden Putin, ‘Trump’ın oldukça kibar, iyi eğitimli ve rahat biri olduğunu’ söyledi. Rus lider, Trump’ın seçim kampanyası ekibinin başında bulunan Paul Manafort’un Rusya ile bağlantısı olduğu iddialarının ise uydurma olduğunu ifade etti.
Trump, ise bu konuda ABD basınına yaptığı açıklamada, “Sordum. Kesinlikle seçimlere karışmadıklarını tekrarladı. Bu iddiadan rahatsızlık duyduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.