Ekonomi TSE’den yerli denetleme çıkışı

TSE’den yerli denetleme çıkışı

17.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

TSE’den yerli denetleme çıkışı

Yabancı kuruluşların Türkiye’deki standantları belirleme yetkisine dikkat çeken Türk Standartları Enstitüsü (TSE), gözetim ve denetlemede yerlileşme önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, devletin uygunluk değerlendirme kurumu olarak TSE’nin öne çıkarılması gerektiğini söyledi. Korkmaz, nükleer santral inşaatlarında kullanılacak ürün kalitesinden sofralara gelen gıdaların helal olup olmadığına kadar geniş bir alanda standardizasyon belirlediklerini hatırlatarak, bu alandaki yerlileşmenin önemine dikkat çekti. Korkmaz şunları söyledi:

“Küresel güçler, standardizasyon kuruluşlarının uygunluk değerlendirme hizmetleri vermesinin tarafsızlığa aykırı olduğunu savunuyor. Ulusal standardizasyon alanında dünyanın en büyük kuruluşları gelirlerinin önemli kısmını uygunluk değerlendirme alanından sağlamaktadır. Maalesef ülkemizde de geçerli bu uygulama nedeniyle, yabancı ülkelerin belgelendirme kuruluşları yani TSE’ye muadil kuruluşlar gelip Türkiye’de kendi ülkelerinde olduğu gibi faaliyet gösterebilmekte, önemli miktarda dövizi transfer ettikleri gibi, kendi ülkelerinin ürünlerinin ülkemize rahat bir şekilde girmelerinin altyapısını oluşturmaktadırlar.”

Haberin Devamı

Türkiye’de de diğer gelişmiş ülkelerdeki gibi devletin uygunluk değerlendirme kurumu olarak TSE’nin öne çıkarılması gerektiğini ifade eden Korkmaz, “Biz bunun bir an önce yerleşmesini istiyoruz. Türkiye’nin en büyük projelerinde gözetim ve muayene işlerini almaya başladık. Acil bir sistem oluşturmak gerekli” dedi.

Uluslararası açılım

Uluslararası alanda da uygunluk değerlendirme şirketiyle faaliyette bulunduklarını belirten Korkmaz, “Azerbaycan ile de aynı çalışmayı yaptık. Şu anda bu anlamda Ukrayna, Kırgızistan, Irak, Özbekistan, Sırbistan bu tür faaliyetleri yönetebilmemiz için yoğun çalışma devam ediyor. Irak ile anlaşma imzaladık” dedi.