Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TSK’daki FETÖ temizliğinde bugüne kadar 5 bine yakın asker ordudan atıldı, yüzlercesi de tutuklandı. On binlerce subay- astsubay hakkında ise geriye dönük inceleme ve araştırma yapılıyor. Bu kapsamda ordudaki bütün sınavlar, terfiler, ödüller ve kurslar da mercek altına alınmış durumda. Yani herkesin bilip konuştuğu ama darbe girişiminden sonra ete kemiğe bürünen TSK’daki FETÖ’cülerin ayıklanmasına dönük “seferberlik durumu” var. Dolayısıyla, TSK’da tedirginlik had safhada çünkü kurunun yanında yaşın yanma olasılığı da söz konusu. Bu durumda da akla gelen soru şu:
Genelkurmay başkanlarının dahi “Kendilerini iyi saklamışlar” deyip hiçbir sorumluluk üstlenmediği, dahası kripto FETÖ’cülerin varlığının konuşulduğu orduda nokta atışı nasıl yapılıyor?
Buna dün konuştuğum üst düzey bir askeri yetkilinin verdiği yanıt şöyleydi:
“MİT, geriye dönük olarak bugüne kadar bu cemaatle ilişkisi olduğu söylenen herkesle ilgili çalışma yapıyor. Bunun yanında bir de Fethullah Gülen cemaatinin hazırladığı listeler var. Bu listelerde Silahlı Kuvvetler’deki herkesi “Cemaate tam ters olanlar, sempati duyanlar, nötr olanlar, bazı hassasiyetlerde bizim yanımızda durabilecek ya da önderlik-abilik yapabilecekler’ diye beş kategoriye ayırıp fişlemişler. İllerdeki tüm birlikler için hazırlanan bu listelerde, bilgilerine net ulaşamadıkları ya da değerlendiremedikleri kişileri de o şekilde kayda almışlar. Bu data da MİT’in elinde. Dolayısıyla, MİT ve FETÖ dataları birbiriyle karşılaştırılarak doğrulama yapılıyor.”

FETÖ mağdurları

Bunlar TSK’daki tedirginliğin 15 Temmuz sonrasına, yani “FETÖ’cü askerlere” dönük olanı, bunun bir de 15 Temmuz öncesinden kaynaklanan “FETÖ mağduru askerler” boyutu var. Şöyle ki; darbe girişimine uzanan süreçte Ergenekon ve Balyoz kumpaslarıyla mağdur edilenlerin yanı sıra itirazlara rağmen çıkarılan Disiplin Yasası’nın “18 puan disiplinsizlik notu alan asker TSK’dan atılır” hükmü uyarınca FETÖ’cü amirlerce “Ayakkabın boyasız, saçın uzun, düzgün selam vermedin” gibi iki dudak arası cezalarla da vatanını seven subay astsubaylar tek ordudan tek atıldı, kalanlar da baskı altında tutuldu. Tabii gidenlerin yerlerine de FETÖ’cüler yerleştirildi. Hakkını aramak için askeri yargıya başvuranlar ise FETÖ’cü hâkim ve savcıların eline düştü. Şu anda TSK’daki askeri hâkim ve savcılar sayısı üç ay öncesine oranla yarısının altına inmiş durumda. Çünkü FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle çoğu meslekten ihraç edildiler. Şimdi onların bugüne kadar yüzlerce subay ve astsubay hakkında vermiş olduğu ihraç kararları da inceleniyor...
Özetle, TSK’daki tedirginliği gidermek için sadece temizlik konusunda değil geçmişteki FETÖ mağduriyetlerini yok etme noktasında da istekli ve kararlı olmak gerekiyor...

Cumhuriyet’e sahip çıkmak

Gazi Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın bittiği yerde Türkiye’nin çağdaşlaşma savaşını başlattı. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılışı ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile de Türkiye “halkın egemenliği kendi elinde tuttuğu” devlet sistemini gerçekleştirmiş oldu. Nutuk’ta Cumhuriyet’in ilan kararını nerede, kimlere söylediğini ve Meclis’te 29 Ekim 1923 günü neler yaşandığını ayrıntılarıyla anlatan Atatürk, bu karardan endişelenen bazı çevrelerin eleştirilerini içeren sözler ve yayın örneklerini sıraladıktan sonra şöyle diyor:
“Efendiler, bu yazıların anlamı ve bu düşüncelerin nasıl bir maksada dayandığı bugün kolaylıkla anlaşılmaktadır. Yarın, daha açık olarak anlaşılacaktır. Gelecek nesillerin, Türkiye’de Cumhuriyet’in ilân edildiği gün, ona en insafsızca saldıranların başında, ‘Cumhuriyetçiyim’ diyenlerin yer aldığını görerek asla şaşıracaklarını sanmayınız! Aksine, Türkiye’nin aydın ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların gerçek düşüncelerini tahlil ve tespitte hiç de kararsızlığa düşmeyeceklerdir.”
İşte bugün o Cumhuriyet’in 93. yıldönümünü savaş iklimi içinde ve yurdu savunma refleksiyle her gün şehitlerin verildiği bir ortamda kutlarken şunu asla unutmamalıyız:
Aydınlığın adı “Cumhuriyet”, hep var olsun...