Gündem TSK’dan ihraç sinyali

TSK’dan ihraç sinyali

23.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı’nın paralel yapılanmalar konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yöneltilen eleştiri ve iddialara yönelik yaptığı açıklamanın satır aralarında, haklarında iddia olan personel hakkında ordudan ihraç ile sonuçlanabilecek yoğun bir incelemenin başlatıldığı bilgisi yer aldı. Disiplin mekanizmalarının işletilerek paralel yapılanmayla ilgili hakkındaki iddialar doğru çıkan personelin ihraç edileceğinin de sinyali verildi.

TSK’dan ihraç sinyali

Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Türk Silahlı Kuvvetleri; hiçbir legal görünümlü illegal yapılarla ve illegal tüm odaklarla, irtibat ve işbirliği içinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordudur. Diğer taraftan; devletimizin resmî yapısı dışında ister etnik yapıyı, ister dinimizi istismar eden kişi ve odaklarla etkin mücadele sürdüren en ciddi kuruluşun Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu unutulmamalıdır.
Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki paralel yapılanmayla ilgili söylem ve iddialara yönelik olarak, ilk günden itibaren kapsamlı olarak, hem idari hem de adli inceleme başlatılmış, elde edilen tüm bilgiler en ince detayına kadar değerlendirilmiş, iddia sahiplerinin bilgisine başvurulmuş ve konu üzerindeki çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde disiplinsizliğe ve itaatsizliğe müsamaha ve hoşgörü ile bakılmamaktadır. Bu bağlamda, haklarında yasal yeterli delil ve kanaat oluştuğu takdirde, o kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri derhal kesilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bazı mensuplarına yönelik olarak yıllardır devam eden ve bugün ‘KUMPAS’ yapıldığı söylenen davalar da dikkate alınarak ileride aynı durumla karşılaşmamak için iddiaların daha titiz bir şekilde, kurum içerisinde her hangi bir yara açmadan adil, vicdani ve hakkaniyet esaslarına göre sonuçlanması için gayret sarf edilmektedir.”
Açıklamadan sonra yayımlanan basın bilgi notunda da, “İnternet sitemizdeki basın açıklaması ise son zamanlarda muhtelif kişilerce TSK’ya yönelik yapılan asılsız iddialara yöneliktir. Paralel yapılanmadan kastımız, içinde bölücü terör örgütünün de dahil olduğu tüm paralel yapılanmalardır” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamanın kodları
Açıklamanın satır aralarında yer alan bazı ifadelerle, paralel yapı ile mücadele çerçevesinde bazı bilgiler de kamuoyuna iletildi.
Paralel yapı: 30 Ekim Cumhuriyet tarihinin en uzun MGK toplantısının bildirisinde; paralel yapı için, “iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar” tabiri kullanılmıştı. Aynı kavramların kullanıldığı açıklamada MGK toplantısında alınan kararlar çerçevesinde TSK bünyesinde paralel yapılanmalarla mücadele çerçevesinde harekete geçildiği ortaya çıktı.
Dini istismar eden kişi ve odaklar: Etnik yapıyı istismar eden ifadesi ile terör ögrütü PKK ve KCK yapılanması kastedildi. Dinimizi istismar eden kişi ve odak ifadesiyle de, ağırlıklı olarak Gülen cemaati çerçevesindeki paralel yapılanmalara göndermede bulunuldu.
Adli ve idari inceleme: Genelkurmay, açıklama ile TSK içinde cemaatçi kadrolaşma olduğuna yönelik iddialar konusunda da hem adli hem de idare inceleme başlatılmış olduğunu duyurmuş oldu.
İhraç sinyali: Açıklama ile; paralel yapılanma çerçevesinde hareket ettikleri hakkında yasal yeterli delil ve kanaat oluşan TSK personelinin yeni oluşturulan yüksek disiplin kurulları kararlarıyla ordudan ihraç edileceklerinin de sinyali verildi.
Kumpas ifadesi: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Başdanışmanlığı döneminde, Ergenekon ve Balyoz davalarını kastederek, “Milli orduya kumpas kuruldu” demişti. Açıklamada, bu davalara atıfta bulunulurken, “kumpas” kelimesinin büyük harflerle yazılması da dikkati çekti.