Gündem TSK’dan ÖSO ve Türkmenlere eğitim

TSK’dan ÖSO ve Türkmenlere eğitim

12.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki ılımlı muhaliflerden seçeceği Suriyelilere askeri eğitim verecek. TSK, Türkiye’nin ‘eğit-donat’ projesi çerçevesinde Suriyeli Türkmenleri de eğitecek

TSK’dan ÖSO ve  Türkmenlere eğitim

Türkiye’nin IŞİD’e karşı alınacak ‘eğit-donat’ önerisi ABD tarafından da kabul gördü. Bu konuda Türkiye ve ABD arasında yürütülen temaslardan yansıyan bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında bulunan ılımlı muhaliflerden seçeceği Suriyelilere askeri eğitim verecek. TSK, Türkiye’nin ‘eğit-donat’ projesi çerçevesinde Suriyeli Türkmenleri de eğitecek.
ÖSO çatısı altındakilere verilecek askeri eğitimde henüz kesinlik kazanmamakla birlikte Türk subaylarının yanı sıra ABD’li subaylarla diğer koalisyon güçlerinden subayların da görev alması ihtimal dahilinde bulunuyor.

2 bin kişiyle başlanacak
Suriyeli muhaliflerin eğitilmesine öncelikle 2 bin kişilik grubun sınıra yakın güvenli bir askeri bölgede eğitilmesiyle başlanacağı daha sonra 400’erli gruplar halinde bu eğitime devam edeceği öğrenildi.
Suriyeli muhaliflerin Türkiye’de eğitilmesi projesine PYD’nin dahil edilmeyeceği ancak koşullara göre küçük Peşmerge gruplarının da bu kapsama alınabileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Eğit-donat’ın yetkisi tezkerede

Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve donatılmasına katkı sağlamasının yolu 2 Ekim’de Meclis’te kabul edilen Suriye-Irak tezkeresi ile açıldı. Meclis’te kabul edilen tezkereyle, hükümet daha önceki tezkerelerden farklı olarak yetkilerinin kapsamına, “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması”nı da ekledi. Tezkerenin Meclis’teki görüşmeleri öncesi söz konusu ifadenin metne konulma amaçlarından birinin de Suriyeli muhalifleri eğitim ve donatmak olduğu bilgisi kulislere yansımıştı. Irak ve Suriye kaynaklı her türlü terör tehdidi ve güvenlik riskine karşı, gelişmeler çerçevesinde, “Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak” için Meclis’ten en kapsamlı şekilde yetki alan hükümet, tezkereye göre TSK’yı gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderebileceği gibi, aynı amaçla, “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına”, kendisinin belirleyeceği esaslara göre “bu kuvvetlerin kullanılmasına” da karar verebilecek. Tezkere metninde Suriyeli muhaliflerin Türkiye’de eğitilmesi konusunda ABD ile varılan mutabakata dayanak olduğu belirtilen ifadeler de şöyle: “... Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması...”