Ankara Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi Davası

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi Davası

12.10.2017 - 16:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili davaya devam edildi

Tuğgeneral Bahtiyar Aydının Öldürülmesi Davası

İZMİR (AA) - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili İzmir'de görülen davaya devam edildi.

Haberin Devamı

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu.

Bazı katılanlar avukatı Abdullah Zeytun, mahkeme heyetinin değişmesinin yargılamayı geciktirdiğini belirterek, gerçeğin ortaya çıkartılması için olay yerinde keşif yapılmasını istedi.

Olayların ardından araştırma yapmak için Lice'ye giden ancak kente girişine izin verilmeyen dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gazeteci Mithat Bereket ve Tuğgeneral Aydın'ın kardeşi Birsen Aydın'ın tanık olarak dinlenmesini de talep eden Zeytun, tutuksuz yargılanan sanık Eşref Hatipoğlu'nun da tutuklanması yönündeki talebini mahkemeye iletti.

Mahkeme heyeti, bu taleplerin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame ve davanın geçmişi

Haberin Devamı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin ölümü nedeniyle dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ile o dönem üsteğmen olan emekli Jandarma Kurmay Albay Tünay Yanardağ hakkında, "taammüden öldürme", "halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilen davanın, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay tarafından İzmir'de görülmesine karar verilmişti.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuştu. Sanığın dosyası Adalet Bakanlığına gönderilmiş, HSYK, "soruşturma iznine gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği" yanıtını verince dosya yeniden görülmeye başlanmıştı.

Yazarlar