Ekonomi Tüketiciye müjde

Tüketiciye müjde

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kış gelmeden doğalgaz müjdesini verdi. Albayrak, doğalgaza 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. İndirim sayesinde doğalgaz faturası hane başına ortalama 125 TL azalacak

Tüketiciye müjde

Doğalgazda beklenen indirim haberi geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim uygulanacağını açıkladı. Doğalgazdaki indirimle, Türkiye’de doğalgaza ödenen toplam fatura 2017’de 2.5 milyar TL düşecek. İndirimle, ortalama bir ailenin yıllık doğalgaz faturası 125 TL azalacak.

Haberin Devamı

Albayrak, dün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) gerçekleştirdiği ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Yılbaşı itibarıyla özellikle İran tahkimiyle ilgili ilk olumlu karar sonrasında, BOTAŞ’ın taşıyacağı ekonomik yükle ilgili indirim olarak yansıyacağını belirtmiştik. Bu kararın yıl sonundan önce uygulanması için bir süreç içindeyiz. Karar imza noktasına gelmediğinden süreç tamamlanmadı. Ancak kış gelmeden başlayacağını ifade ettiğimiz için toplantı neticesinde 1 Ekim itibariyle yansıtma yönünde karar aldık. Halihazırda karar imza noktasına gelmediği için süreç tamamlanmadı ama inşallah kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için bu kış gelmeden bu indirim 1 Ekim’den başlamak üzere hem tüketiciye, hem sanayiye yüzde 10 olarak yansıyacak” dedi.

Haberin Devamı

Yılda 125 TL tasarruf

Enerji Bakanlığı verilerine göre, Albayrak’ın açıkladığı indirim ile 2016’nın son 3 aylık dönemi için (ekim-kasım-aralık) Türkiye’de doğalgaza ödenen (sanayi-hane) toplam fatura 760 milyon TL, 2017 yılında ise yaklaşık 2.5 milyar TL düşecek. İndirimle, ortalama bir ailenin yıllık doğalgaz faturası 125 TL azalacak. EUROSTAT tarafından yayımlanan, “AB ülkeleri son kullanıcı doğalgaz satış fiyat istatistikleri” sıralamasında, Avrupa’da Romanya 1., Macaristan 2., Türkiye 3. sırada; sanayide ise Bulgaristan birinci, Türkiye ikinci sırada idi. Yüzde 10’luk indirimle Türkiye abone ve sanayide en ucuz ülke durumuna gelecek.

Sırada elektrik indirimi var

Doğalgazdaki indirimin enflasyon da dahil birçok alana zincirleme etkisi olacağına inandıklarını belirten Albayrak, “Elektrikte bir zam öngörmüyoruz, inşallah bu maliyetlerin düşmesine dayalı önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşüş olması yönünde bir hareket de olması muhtemel” diye konuştu.

Putin’in ziyareti

Albayrak, Rusya ile ilişkilerin uçak krizi öncesinden daha iyi noktaya getirilmesi için her iki tarafın da görüş beyan ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağustosta St. Petersburg’a yaptığı ziyaretin önemli olduğunu söyledi. Türk Akımı’yla ilgili müzakere sürecinin devam ettiğini anlatan Albayrak, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9-13 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi için Türkiye’ye geleceğini belirterek, “Bu konferansta, ‘iki taraf olumlu adım atılabilir mi’ ile ilgili müzakereler devam ediyor. Kanaatim, İstanbul’da yapılacak enerji toplantısına kadar (Türk Akımı’nda) önemli bir mesafe katedeceğimiz yönünde” dedi.

Albayrak, Rusya ile Türkiye arasındaki Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısının Putin’in ziyareti sırasında yapılmasının ilişkilerdeki normalleşme sürecine olumlu katkı sunacağını bildirdi. Albayrak, iki ülke arasında aşılması
gereken önemli sıkıntılar olduğuna işaret ederek, “Vize, tarım, turizm konuları var” dedi.

Kömür ihalesi

Albayrak, yıl sonundan önce gerçekleştirilecek kömür ihalesiyle ilgili beş-altı bölge belirlediklerini söyledi. Birinci kriterin bölgedeki arz-talep dengesi olduğunu anlatan Albayrak, “İkincisi de o bölgedeki rezervlerin kalorifik değeri, yapılacak yatırımın geri dönüşü ve etkisi. Özellikle İç Anadolu-Ankara bölgesinde Çayırhan öne çıkıyor. Önümüzdeki hafta içinde ilana çıkacağını düşünüyoruz. 1 milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz” dedi.

Albayrak, güneş enerjisi ihale süreci hakkında ise, “Yenilenebilir maliyetlerinin çok altında bir ihale süreci bekliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından ihalede oyuncu olmak için yoğun talep var. Türkiye, bunu karşılayacak ülkelerden birisi. En az milyar dolarlık yatırımların olacağı bir ihale yapısından bahsediyoruz” dedi.