Erzurum TÜKODER’DEN ‘’KOBİ DANIŞNAMLIĞI’’ DOLANDIRICILIĞI UYARISI

TÜKODER’DEN ‘’KOBİ DANIŞNAMLIĞI’’ DOLANDIRICILIĞI UYARISI

15.09.2015 - 12:10 | Son Güncellenme:

.

TÜKODER’DEN ‘’KOBİ DANIŞNAMLIĞI’’ DOLANDIRICILIĞI UYARISI

Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şube Başkanı Gamze İspirli, bazı KOBİ danışmanlık hizmetlerinin Erzurum’da vergi mükelleflerini arayıp, işletme hibe ve kredi konusunda dolandırmaya çalıştığını ifade etti.
Konuyla ilgili olarak esnafın dikkatli olmasını isteyen İspirli, ‘’ Son zamanlarda Erzurum’da KOBİ’lere kredi ve hibe desteği bahanesiyle dolandıran şirketlerin esnaftan 500 TL para istediğine tanık oluyoruz. Devlet kurumları hibe ve kredileri aracısız ve ücretsiz veriyor. Dolandırıcıların bu oyununa kimse gelmemeli. Üstelik bu tahsilâtlar kargo yoluyla istenmekte, kargo şirketleri de zor duruma düşürülmektedir. Derneğimize bu konuyla ilgili yoğun başvurular oluyor. Çeşitli sektörlerden firma temsilcileri telefon yoluyla aranarak, ‘’Sizin şirketinize kredi ve hibe çıktı, evraklar kargoyla gönderilecek, kargoyu açmadan 500 TL ödeyeceksiniz’’ gibi ifadeler kullanılıyor, bu duruma karşı esnafımız uyanık olmalıdır’’ dedi.
TİCARİ FAALİYETLER TÜKETİCİ HAKLARINA GİRMİYOR
Firmaları dolandıran uyanıkların firma adına gönderi yaptığını belirten İspirli, ‘’ Bu gibi şikayetler ticari faaliyetleri ilgilendirdiği ve doğrudan firmaları esas aldığı için tüketici hakem heyetlerinin de görev alanına girmiyor. 500 TL’nin geri alınabilmesi bu durumda oldukça zor ve hukuki olarak dolandırıcılık boyutuna giriyor. Bu durumda mağdur olan esnaf savcılığa şikayette bulunabilir ancak, kaptırdığı parayı geri alması, konu tüketici haklarına girmediği için oldukça zor’’dedi.
KREDİ VEREN KURUM VE KURULUŞLAR YETERİNCE AKTİF DEĞİL
Erzurum’da kredi ve hibe desteği veren kurumların tanıtım alanında yeterli olmadığını belirten İspirli, ‘’ Eğer bir şehirde bu gibi aksaklıklar oluyorsa bu alandaki bilincin sorgulanması gerekiyor. Kredi ve hibe veren kamu kurumlar tanıtım alanında daha rasyonel davranmalıdır, tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık vermelidir. Erzurum esnafı hangi kurumun kendisine nasıl bir destek verdiğini tam olarak bilmiyor. Devlet kurumları hibe ve kredileri aracısız ve ücretsiz vermektedir. Önemli olan bu gibi destekleri esnafa nasıl kullanacağı konusunda bilgi verebilmek. KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve ticari kredi veren bir çok banka bu konuda daha etkin çalışmalara imza atabilmeli, saha çalışmalarına ağırlık vermelidir. Öte yandan KOBİ danışmanlığı faaliyet alanında kurulan şirketler denetlenmeli, bu konudaki mağduriyetlerin önüne geçilmelidir’’ diye konuştu.
İspirli, tüketici derneklerinin sadece tüketiciyi ilgilendirmediğini dengeli bir ekonomide arz ve talep dengesinin sağlanmasının önemli bir gereklilik olduğunu da sözlerine ekledi.