Gündem Tüm uzmanlar aynı eğitimi alıyorlar

Tüm uzmanlar aynı eğitimi alıyorlar

15.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Türk Tabibler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, ’Kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına’ kazanın yaşandığı maden ocağında inceleme yapmak için başvuruda bulundu.

Tüm uzmanlar aynı eğitimi alıyorlar

Buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ilginç bir cevap geldi. Bakanlık, Türkiye’deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlere ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu cevabını verip talebi geri çevirdi.
Konuyla ilgili açıklamayı ise TBB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan yaptı. İlhan Türkiye’de, işçi sağlığı ve güvenliği alanının konunun uzmanlarına kapatıldığını söyledi. Dr. Bayazıt İlhan şöyle dedi:

‘Bunlara nasıl güveneceğiz’
“Bakanlık bize cevabında, bu hizmetlerin tamamını kendisinin götürdüğünü söylüyor. Ama Soma’da gördük ki bağımsız heyetlere son derece ihtiyaç var. Ama bakanlık inatla bu alanı, uzmanlara kapatmak istiyor. Ama bu müfettişler inceleme yapıyorlar, olumlu raporlar veriyorlar, sonra bu facia oluyor. Bunlara nasıl güveneceğiz? Bizlere izin verilmemesinini nedeni, örtbas edilmek istenen konular mı var sorularını akla getiriyor.”
Dr. Bayazıt İlhan, ocakta gerekli incelemeyi yapmak için, bakanlıktan gelen bu cevap üzerine idari mahkemeye dava açacaklarını ve hukuk yoluyla o madene germeye çalışacaklarını söyledi.