Ekonomi Tüm zamanların rekoru kırıldı: İhracat sınır tanımıyor

Tüm zamanların rekoru kırıldı: İhracat sınır tanımıyor

02.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Martta 15 milyar 106 milyon dolarla Türkiye’nin en yüksek aylık ihracatı gerçekleştirildi. Aylık ihracat ilk defa 15 milyar dolar sınırını da geçti.

Tüm zamanların rekoru kırıldı: İhracat sınır tanımıyor

Türkiye mart ayında 15.1 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, martta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.5 artarak 15 milyar 106 milyon dolara yükseldi. Böylece mart ayı, ihracat tarihindeki en yüksek ihracat gerçekleştirilen ay oldu.

Yılın ilk üç ayında ise ihracat 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10.4 yükselerek 40 milyar 727 milyon dolara çıktı. Son 12 aylık dönemde, yüzde 10.5’lik artışla 159 milyar 923 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Mart ayı, tarihimizde en yüksek ihracat gerçekleştirilen ay oldu. Ayrıca aylık ihracat ilk defa 15 milyar dolar barajını aştı” dedi.

Mehmetçiğin yanındayız

2018’in mart ayına ilişkin ihracat verilerini, Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan ile birlikte Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda açıklayan Büyükekşi, yıl sonunda hedeflerinin ihracatta 170 milyar doların üzerine çıkmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Miktar bazında ihracatın ise mart ayında yüzde 7.6 azalarak 10.5 milyon ton olduğunu aktaran Büyükekşi, “İhracatımız çift haneli artarken, ihracat miktarımızın azalması, aynı malı çok daha yüksek fiyata sattığımızı gösteriyor. Ar-Ge ve inovasyona dayalı, markalı, tasarım eli değmiş ürünlerle inşallah ihracat birim fiyatımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağız” diye konuştu.

Tüm zamanların rekoru kırıldı: İhracat sınır tanımıyor

Büyükekşi,mart ayında ihracatta parite etkisinin pozitif yönlü olarak 1.1 milyar dolar olduğunu söyledi.

Mehmet Büyükekşi, ekonominin temelinin sağlam bir güvenlik anlayışı ve politik istikrardan oluştuğunu belirterek, bu iki unsuru koordine ederek kaynakları en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

Büyükekşi, “Bugün ülkemizin geleceğini inşa ederken, yakaladığımız sivil-asker iş birliği, ekonomimiz ve üretimimiz açısından son derece önemli. Bu ülkenin ihracatçıları olarak yakaladığımız başarılar, sınırlarımızın ve iç güvenliğimizin sağlamlığıyla paralel” ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, tarihi bir başarıya daha imza atarak Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında Afrin’i terörist unsurlardan arındırdığını vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Terör koridoruna geçit vermeyen ülkemiz, bölgenin en önemli oyuncusu olduğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Artık tüm dünya şunu çok net öğrendi; bu coğrafyanın güç dengesinin merkezi ülkemiz sınırları içerisine isabet ediyor. Siyasi, kültürel ve ticari alanlarda dünyada söz sahibi olan ülkemiz, bölgesinin geleceğine karar verilen masada en baş koltukta oturuyor. Bizler için güvenlik, gelecek, ülkemizin bekası, ihracattan da önce gelir. Bu sebeple, bugün burada 71 bin ihracatçı adına Mehmetçiğimizin yanında olduğumuzu bildiriyoruz.”

Tarihin en büyük rakami...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Cnn Türk yayınında ihracatta tüm zamanların rekorunun kırıldığını belirterek, “ihracat martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11.5 artarak 15 milyar 106 milyon dolar oldu. Tarihin en büyük rakamı” dedi.

Oto gaza bastı

Sektörel bazda mart ayında en fazla ihracatı, 3.1 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörün ihracatı martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.1 arttı. Otomotiv sektörünü, 1.7 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1.6 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Haberin Devamı

Mart ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya’ya ihracat yüzde 13.6; İngiltere’ye yüzde 19,1; İtalya’ya yüzde 18,1; İspanya’ya yüzde 23,8 artarken, ABD’ye ihracat yüzde 1.5 azaldı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında ise en yüksek artışı ise yüzde 58.2 ile Rusya’da yakalandı.

Tüm zamanların rekoru kırıldı: İhracat sınır tanımıyor
Kilis tekrar atağa kalkar

Büyükekşi, Kilis’in tarıma elverişli topraklarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güzide illerinden biri olduğunu kaydederek, sınır bölgesinin terörist unsurlardan temizlenmesiyle birlikte Kilis ekonomisinin tekrar canlanma yaşayacağına inandığını söyledi.

Büyükekşi, “Kilis 2016 yılında yakaladığı 105 milyon dolarlık rekor ihracat seviyesinin de en kısa sürede üzerine çıkacak. Öncüpınar Sınır Kapısı da ilimizin ihracatına katkı sağlayacak” dedi.