Tatil Tuna'nın incisi: Budapeşte

Tuna'nın incisi: Budapeşte

20.11.2017 - 15:20 | Son Güncellenme:

Budapeşte, Orta Avrupa'nın en büyük şehirlerinden biri. Macaristan'ın başkenti olan Budapeşte, tarih boyunca birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış bir şehir. Tuna nehrinin ikiye ayırdı Budapeşte, 1849 yılına kadar iki ayrı şehirdi.

Tunanın incisi: Budapeşte

Budapeşte, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Viyana'dan sonraki en önemli ikinci kenti konumundaydı. Macaristan'ın başkenti olan Budapeşte, aynı zamanda ülkenin en büyük kenti konumunda. İşte Budapeşte hakkında bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Budapeşte nerede? Budapeşte kentine nasıl gidilir?
Budapeşte Orta Avrupa'da, düzlük bir bölgede yer alıyor. Tuna'nın incisi olarak anılan Budapeşte'nin ortasında Tuna nehri geçmekte.

İstanbul ile Budapeşte arasında 1.328 kilometrelik bir uzaklık bulunuyor. Macaristan'ın Slovakya sınırı yakınında bulunan Budapeşte'ye haftanın her günü İstanbul'dan birçok uçuş gerçekleştirilmekte. İstanbul - Budapeşte uçuşları iki saat sürmekte. Budapeşte Havaalanı'ndan kentin Buda yakasına metro seferleri düzenlenmekte. Bunun dışında 100E numaralı otobüsle de Budapeşte Havaalanı'ndan kent merkezine ulaşmak mümkün. Kent içi ulaşımda toplu taşımada transferler Avrupa'nın birçok yerin aksine ücretsiz değil.

Tunanın incisi: Budapeşte

Macaristan, Avrupa Birliği üyesi olduğu için, Schengen bölgesi içinde yer alıyor. Dolayısıyla Budapeşte'ye gerçekleştireceğiniz seyahatler öncesinde geçerliliği bulunan bir Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Budapeşte ile Türkiye arasında kış saatinin uygulandığı dönemde iki saatlik bir fark bulunuyor. Yaz dönemi için bu fark bir saate iniyor. Kentteki hakim dil Macarca. Bunun yanı sıra İngilizce ve Almanca bilenlere de rastlamak mümkün. Avrupa Birliği üyesi olsa da Macaristan kendi para birimi olan Forint kullanıyor. 20 Kasım 2017 itibariyle 1 Forint 0.0146 Türk Lirası'na tekabül ediyor.

23 bölgeden oluşan Budapeşte'nin Buda kısmı eski kent yerleşimiyken, Peşte tarafı ise 19. yüzyıl itibariyle daha fazla gelişmeye başlayan yeni kent konumunda. Örneğin tepede yer alan Budin kalesi ve etrafındaki yerleşim eski kentken, Parlamento binası ve pek çok müzeyle bulvarların yer aldığı Peşte ise kentin yeni bölgesi.

Tunanın incisi: Budapeşte

Budapeşte tarihi hakkında bilgiler...
Tarih boyunca Budin ve Peşte olarak iki farklı kent olarak gelişimini sürdüren bölge, 19. yüzyıldaki sanayileşme, göç ve benzeri nedenlerle git gide büyümeye başladı.

1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen Budin ve Peşte bir buçuk asır boyunca Osmanlı yönetiminde kaldı. O dönemden günümüze Budapeşte'de Osmanlı izlerine dair pek bir şey kalmadı. Evliya Çelebi'nin kaleme aldığı seyahatnameye göre Osmanlı döneminde Budin ve Peşte'de toplam 25 cami, 2 hamam, 16 okul, 1 saat kulesi ve 9 han inşa edilmişti. Sonrasında Habsburg İmparatorluğu'nun bir parçası olan Budapeşte, gelişimini sürdürdü.

Haberin Devamı

1867'de imzalanan anlaşmayla Avusturya-Macaristan İmparatorluğu adını alan devletin iki başkentinden biri olan Budapeşte, bu dönemde inşa edilen Zincirli Köprü ile resmen birleşip tek kente dönüştü.

Tunanın incisi: Budapeşte

Szechenyi Zincirli Köprüsü
William Tierney Clark'ın eseri olan Szechenyi Zincirli Köprüsü 9 yıllık bir inşa süresi ardından 1849'da açıldı. 202 metre genişliğindeki Zincirli Köprü, Buda ve Peşte kentlerini de birleştirerek Budapeşte olarak anılmasını sağladı. Köprünün mimari Clark, eserinin kusursuzluğundan son derece emindi. Ancak köprünün açılışı sırasında küçük bir çocuk girişte bulunan aslan heykellerinin dilinin olmadığını fark etti.

Tunanın incisi: Budapeşte

Budapeşte kentinde görülmesi gereken yerler...
19. yüzyıldan itibaren hızlı bir gelişme gösteren Budapeşte'de özellikle bu dönemde inşa edilmiş görkemli yapılar dikkat çekicidir. Peşte tarafında inşa edilen Palamento binası ve bu yakadaki bulvarların etrafında konumlandırılan yapılar kente modern ve estetik bir hava katar.

Haberin Devamı

Aziz İstvan Katedrali, Budin Kalesi, Gellert Tepesi, Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi, Devlet Opera Binası, Szechenyi Zincirli Köprü, Szechenyi Termal Hamamı, Büyük Sinagog, Aziz Erzsebet Kilisesi ve Gül Baba Türbesi gibi yerler Budapeşte'nin en çok turist çeken yerleri arasındadır.

Tunanın incisi: Budapeşte

Szechenyi Termal Hamamı
Szechenyi Termal Hamamı, alanında Avrupa'nın en büyüğü konumundadır. Budapeşte'de bulunan Szechenyi Termal Hamamı, 1913'te faliyete geçtiğinden bu yana hem kentliler hem de turistlerin gözde mekanlarından biri olmuştur. İki su kaynağından beslenen bir havuza sahip olan Szechenyi Termal Hamamı, Budapeşte ziyeretlerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Tunanın incisi: Budapeşte

Budapeşte kentinde ne yenir?
Macar mutfağının tüm örneklerini tadabileceğiniz Budapeşte, bu konuda birçok alternatifi sunmakta. Gulaş, Pogacsa gibi tatlar Türk mutfağıyla yakınlığa sahiptir. Bunun yanı sıra Jokai adını taşıyan fasülye çorbası da bölgenin farklıt atlarından biridir. Lahana dolması, kızarmış kaz ciğeri gibi yemekler de Budapeşte'de en çok tüketilen yiyecekler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Tunanın incisi: Budapeşte

Budapeşte kentinde nerede kalınır?
Son yıllarda turizm konusunda dikkat çekici bir mesafe kateden Budapeşte'de çok sayıda otel yer almakta. Bunun dışında kentin merkezinde çok sayıda pansiyon ve butik otel de bulunuyor.