Gündem Tunca ve Meriç Nehri taştı

Tunca ve Meriç Nehri taştı

05.12.2014 - 10:46 | Son Güncellenme:

BULGARİSTAN’daki sağanak yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselerek yatağından taştı. Edirne’de nehir kenarında bulunan çay bahçeleri ve ekili alanlar sular altında kaldı. Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca Köprüsü’nün üzerinden sular akmaya başlayınca, araç geçişleri kontrollü olarak verilmeye başladı.

Tunca ve Meriç Nehri taştı

Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın etkisine giren Edirne’de son 3 gündür aralıklarla süren yağmur yaşamı olumsuz etkiledi. Tunca ile Meriç nehir seviyeleri de Bulgaristan’daki yoğun yağışların ardından yükseldi. Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 700 metreküp saniye olan Meriç Nehri’nin debisi 10 saatte 1299 seviyesine ulaştı. Nehir kenarında bulunan ve Edirne Belediye Başkanlığı tarafından işletilen Protokol Evi’nin alt katını su bastı. Ayrıca nehir kenarında ekili alanlar sular altında kalırken, Bosnaköy’e ulaşım yollarda yoğun sular birikti.

Haberin Devamı

ÇAY BAHÇESİ TAMAMEN SULAR ALTINDA

DSİ verilerine göre, 120 metreküp olan Tunca nehrinin debisi, yağışların ardından 389’a yükseldi ve yatağından çıkarak taştı. Tunca Nehri kenarındaki bir çay bahçesi tamamen sular altında kaldı. Tunca Köprüsünün üzerinden sular akmaya başlayınca trafik kontrollü olarak sağlanıyor. Köprüden geçen araçların bazıları sudan etkilenip arızalandı. Suyun ortasında kalan araçlar itfaiye ve çevredekilerin yardımıyla çıkarıldı. Edirne Belediyesi ekipleri de köprü gözlerinde suyun geçisini hızlandırmak için motopomplar kurdu.

BAŞKAN GÜRKAN: PANİĞE KAPILMAYIN

Taşkın nedeniyle nehir çevrelerinde gerekli tedbirlerin alındığını açıklayan Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, vatandaşların korkmalarını gerektirecek olağanüstü bir durum olmadığını belirti. Gürkan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Sadece Bulgaristan ve Türkiye’de değil, dünyanın bir çok bölgesinde aşırı yağışlar hayatı olumsuz etkiledi. Edirne de bunlardan biri. Sel tehlikesi var ama ciddi risk yaratacak ya da can kaybına yol açacak düzeyde değil. Edirne’de Tunca ve Meriç nehri üzerinde Devlet Su İşleri’nin kurduğu ölçüm istasyonları sürekli debileri kontrol ediyor. Saat 08.00 itibariyle suyun debisi 1291, Edirne’de ise 1299 olduğunu görüyoruz. Bulgaristan’dan suyun Edirne’ye ulaşması yaklaşık 12- 15 saat arasında bir zaman alıyor. En son yapılan nehir temizliği ile taşkın riski 1300 metreküp/saniyeye çıkmıştı. Şuan çok olağanüstü bir risk yok. Yine de nehir sularının yükseldiği noktalardan halkımız uzak dursunlar. Baktıkları küçük ve büyükbaş hayvanları için ahırları olanlar da uyarıldı."

’TAŞKIN ODASI’NDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan ’Taşkın Odası’ndan gelişmeleri anlık olarak izliyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarm sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor.