Hamilelik Hazırlığı Tüp bebekte Embriyoskop uygulaması

Tüp bebekte Embriyoskop uygulaması

15.12.2014 - 11:29 | Son Güncellenme:

Tüp bebek tedavisinde geliştirilen modern ve ileri uygulamalar sayesinde çiftler artık %50 oranında gebelik şansına sahip olabiliyor.

Tüp bebekte Embriyoskop uygulaması

Yardımcı üreme tekniklerinde sağlıklı bir gebelik oluşumu sağlayan ileri uygulamalardan biri olan embriyoskop, “bebek adayı” embriyonun yaşamının en ideal koşullarda takip edilerek gebelik elde edilebilmesine olanak sağlıyor.

Embriyoskop ile takipte, embriyoların her gelişim evresi net ve sürekli olarak izleniyor, en kaliteli embriyo seçimi monitör eşliğinde embriyolar dışarı alınmadan yapılabiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, embriyoskop uygulamasının tüp bebek tedavisindeki önemi hakkında bilgi verdi.

Gebelik oluşumu için embriyo kalitesi önemli

Haberin Devamı


Tüp bebek tedavisi; yumurta ve spermler döllenerek, anne rahmini taklit eden özel yapılar (inkübatör) içerisinde geliştirilip gebelik öncülü hücreler (embriyo) elde edilerek uygulanmaktadır. Ana inkübatörler içerisinde her hastanın embriyoları ayrı bölmelerde takip edilmektedir. Embriyolar, laboratuvarda dış ortama alınarak mikroskopta gelişimleri kontrol edildikten sonra tekrar inkübatöre yerleştirilmektedir. Bu gelişim kontrollerinin yapılması gereklidir. Her hastanın kontrolü için inkübatörün kapağı birçok kez açılıp kapatılmaktadır. Bu esnada dış ortam ve iç ortam arasındaki farktan dolayı embriyolar çok küçük derecede de olsa dış ortamdan etkilenmektedir. Anne rahmine yerleştirecek embriyonun seçimi de belli saat aralıklarındaki bu kontroller esas alınarak yapılmaktadır. Kontrol saatleri dışındaki anlık değişim ve gelişimleri tespit etmek mümkün değildir. Yüksek gebelik oranı elde etmek için ise en kaliteli embriyonun seçilmesi gerekir.

Embriyoskop ile embriyolar dış ortamdan korunur

Haberin Devamı


Tüp bebek tedavisindeki en güncel yaklaşım olan embriyoskop kullanımında ise embriyoskop içerisinde geliştirilen her bir embriyodan belirli aralıklar ile görüntü alınır. Alınan görüntüler embriyo transferi öncesinde detaylı bir şekilde değerlendirilerek rahme tutunma potansiyeli en yüksek olan embriyonun seçimi sağlanır. Değerlendirme sırasında embriyolar hiçbir şekilde inkübatör dışına çıkarılmadığından, çevre şartlarından (sıcaklık ve gaz değişiklikleri, doğrudan ışığa maruz kalma vb.) doğabilecek olumsuz etkilerin de önüne geçilmiş olur. Bu sayede daha kaliteli bir embriyo gelişimi ve seçimi sağlanır. Dolayısıyla gebelikte başarı şansı yükselir.

Embriyoskop uygulaması ile yüksek gebelik şansı mümkün

• Bebek adaylarının 24 saat gözlem altında tutulması, gebelikle sonuçlanacak doğru embriyo seçim şansını yükseltir.
• Sistem otomatik olarak tüm embriyoları 10 dakikada bir kontrol eder.
• Embriyoların gelişim ve değişmelerini gözden kaçırmayan gelişmiş bir mikroskop sistemi vardır.
• Embriyo gelişimi boyunca dış ortamla temas tamamen engellenebilir.
• Embriyoların gece gündüz 24 saat gözlem altında olması bölünme zamanlarının kesin olarak tespitine imkan verir.
• Embriyo gelişimi için ortamın maksimum verimlilikte ve en iyi şartlarda korunmasını sağlar.
• İstenilen her aşamada embriyo el değmeden değerlendirilebilir.
• Embriyo gelişiminin her anında ortam havası ve sıcaklığının takibi ve sabitliği sürdürülebilir.
• Ortam havası sürekli olarak temizlenebilir. %99.97 saflık elde etmek mümkündür.
• İnsan hatalarından doğabilecek riskler sıfıra indirilerek aynı embriyonun, eğer istenirse, farklı kişiler tarafından defalarca değerlendirilmesine olanak sunar.

Yazarlar