Aile Tüp bebekte yaş sınırlaması değil, yumurtalık rezervi dikkate alınmalı

Tüp bebekte yaş sınırlaması değil, yumurtalık rezervi dikkate alınmalı

14.10.2014 - 09:52 | Son Güncellenme:

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Uncu: "İnsanın yumurtalık kapasitesi ve tedaviye yanıtını yaşla değerlendirmek çok anlamlı değil"

Tüp bebekte yaş sınırlaması değil, yumurtalık rezervi dikkate  alınmalı

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, insanın yumurtalık kapasitesi ve tedaviye yanıtını yaşla değerlendirmemek gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Uncu, yaptığı açıklamada, "Torba Yasa" ile SGK kapsamında tüp bebek denemesinin 2'den 3'e çıkarılmasının, bebek umudu taşıyan çiftler için son derece önemli olduğunu belirtti.

Sosyal sağlık sisteminin düzenli işlediği Belçika gibi ülkelerde daha fazla sayıda denemenin devlet tarafından desteklendiğini ifade eden Uncu, "Bazı ülkelerde 6 denemeye kadar devlet karşılamakta. Mesela Belçika'da böyle. Özellikle kuzey Avrupa ülkelerinde de bu böyle" dedi.

Uncu, Türkiye gibi ekonomisi gelişmekte olan ülkelerde tüp bebekte 3 deneme sayısının makul olduğunu ancak yaş sınırlamasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yasayla tüp bebek denemesi için 23-38 yaş sınırı getirildiğini anımsatan Uncu, şöyle konuştu: "Bu yaklaşım biraz sıkıntılı duruyor. 38 yaş üzeri üremenin olasılık olarak azaldığı bir yaş olmakla birlikte, üreme özellikle kişilerin nüfus yaşından çok yumurtalık yaşıyla ilgili. Yani insanın yumurtalık kapasitesi ve tedaviye yanıtı yaşla değerlendirmek çok anlamlı değil. 22 yaşında yumurtalık rezervi bitmekte olan hastalar var. Tüp bebek yapmak istediğimiz ama 23 yaş nedeniyle yapamadığımız hastalar var ya da tam tersi de geçerli."

Haberin Devamı

Uncu, tüp bebek için 3. deneme hakkı verilen hastaların büyük kısmının 38 yaş üzerindeki hastalar olacağını aktardı. Böyle bir yaş sınırlamasını anlayamadıklarını dile getiren Uncu, "Gebelik oranları yüksek değil diye yaş sınırı konuluyor ama 39 yaşında ve yumurtalık kapasitesi iyi, tüp bebekle gebe kalabilecek ve 2 hakkını kullanmış olan bir kadın bu durumda nasıl gebe kalabilir" diye konuştu.

Yazarlar