Çanakkale TURHAN MİLDON CAMİSİ İBADETE AÇILDI

TURHAN MİLDON CAMİSİ İBADETE AÇILDI

09.01.2015 - 15:51 | Son Güncellenme:

.

TURHAN MİLDON CAMİSİ İBADETE AÇILDI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesine Mildon ailesi tarafından babaları Turhan Mildon adına yaptırılan cami ibadete açıldı. Üniversite içinde yer alan Turhan Mildon Camisinde bin kişi ibadet edebilecek.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesinde Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM) arkasındaki Turhan Mildon Üniversite Camii yapımı tamamlanarak ibadete açıldı. Terzioğlu yerleşkesinde Turhan Mildon Üniversite Camiinin ibadete açılışı için tören düzenlendi. Açılış törenine Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Miller Oto Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Mildon, Turhan Mildon’un eşi Dilek Mildon, Defterdar Mustafa Işık, 2015 Çanakkale Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş ve çok sayıda davetli katıldı.
‘BABAMIZIN İSMİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Turhan Mildon Üniversitesi Camisinin açılışında Kur-an Tilavetinin ardından Turhan Mildon’un oğlu Miller Oto Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, “3 yıl önce kaybettiğimiz babamız Turhan Mildon adına bugün ilk camimizin açılışını Çanakkale’mizin güzide kuruluşu Üniversite yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Sayın Sedat hocamız bize geldiğinde böyle bir yatırım düşündüğünü ve şehrimize Çanakkale’mizde, üniversitemize bir camimizin olmadığını belirttiğinde aile olarak hiç düşünmeden karar verdik. Ve hocamızın yapmış olduğu organizasyonla çok kısa zamanda bu camimizi üniversitemize ve gençlerimize hizmetine sunmuş olmanın mutluluğunu ailece yaşıyoruz. Babamızın ismi Turan Mildon’un ismini bundan sonra da birçok yatırımlarda yaşatmaya devam edeceğiz”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Eğitim yeryüzünde ibadethanelerle bir arada başlamıştır. Baktığınız zaman dünyanın köklü üniversiteleri, köklü eğitim kurumlarının tamamına yakını ilk başta ya bir cami ya bir klişe etrafında şekillenmiştir. Bu da son derece doğaldır. Dinler yazılı dinler özellikle eğitim olmaksızın kendilerini sürdüremezler, eğitim ile din bugüne kadar bir arada gelmiştir. Nerede eğitim ile dini kurumlar arasında ki bağlar koparılmıştır. Her iki kurumda adeta kalp ile beyni birbirinden ayırmak gibi çaresiz kalmıştır ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bugün dünyanın en saygın üniversiteleri Oxford gibi, Harvard gibi, Cambridge gibi Avrupa’da olsun Amerika’da olsun Almanya’da olsun baktığınız zaman bu köklü üniversitelerin, yüzlerce yıllık üniversitelerin tamamına yakını bir din kurumu olarak ortaya çıkmıştır. Bir klişe etrafında şekillenmiştir ve bir üniversite haline dönüşmüştür. İşte Oxford’un kolejlerine bakarsanız Christikolej gibi, İsa koleji veya San Paul koleji gibi yani Aziz Paul gibi isimleri vardır. Bu din ile bilimin birbirinin zıttı olduğu algısı ne yazık ki Türkiye’de yerleşmiş ve bundan da hem bilim dünyası, eğitim dünyası hem de din kurumları büyük zarar görmüştür bir anlamda rehbersiz kalmıştır her ikisi de” diye konuştu.
‘BAŞI ÖRTÜLÜ DİYE ÖĞRENCİLERİ KOVALANIYORDU’
Geçmiş yıllarda, başörtülü öğrencilerin üniversitelere giremediğini de hatırlatan Rektör Laçiner, Üniversitelere Laçiner, “Şahsım ve arkadaşlarım adına bir ilki gerçekleştiriyor olmak sevindirici. Bu üniversitede bunları hatırlamak belki hoşumuza gitmeyecek ama bu acı gerçeği soğuğa rağmen hatırlatmak zorundayım. Bu üniversitede çok değil 8-9 yıl önce, polisler, güvenlik güçleri başı örtülü diye öğrencileri kovalıyor idi. Servislerden yaşlı kadınlar, genç öğrenciler, kılık kıyafetinden dolayı inancından dolayı cop tehdidiyle indiriliyor idi. Bir olay anlatayım, üniversitemizin oteline, Kocaeli’nden bir avukat grubu karı koca, çoluk çocuk otobüsle geldiler. Şehitliği gezdiler ve geceleyin de saat 12 gibi daha önce parasını ödedikleri otele girmek istediler. Güvenlik güçleri otobüse girdiler ve şu kadınlar otobüsten inmezse biz sizi otele almayız dediler. Yani eğitim kurumlarının sınıfları değil sadece, oteline kadar, plajına kadar, havuzuna kadar, her şeyine kadar kendi insanımıza bazı yerler kapalıydı. O insanlar içeriye giremediler ve bu olay sadece 4 yıl önce yaşandı. 40 yıl önce değil 4 yıl önce yaşandı. Bugün gelmiş olduğumuz noktada üniversitemizde gördüğünüz bütün binalarda bay-bayan olmak üzere mescitler mevcut. Yani insanlar eğitimlerine ve işlerine ara vermeden, vakit kaybetmeden ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Ve şimdi sıra cami ihtiyacının giderilmesine geldi. 4 bin öğrencisi, 3 bin personeli ve binlerce ziyaretçisiyle bu üniversite örneğin kepezden daha büyük bir yer. Çanakkale şehir merkezinin yarısından fazla insanı barındıran bir kurum. Böyle bir kurumun markete de ihtiyacı var, bankaya da ihtiyacı var, camilere de ihtiyacı var. Şuan önünde bulunduğumuz camimiz yaklaşık bin kapasiteli ve üniversitemizin ilk camisi. Ve benim açılışından şeref duyduğum, çok şaşırdığım, çok sevindiğim, gelecek içinde ümitlendiğim yatırımlardan bir tanesi. Bin kişilik bir kapasitesi var, alt katı bayanlar için üst katı baylar için ayrıldı. Ama bu yeterli değil iki tane caminin de inşaatı devam ediyor. Bir tanesi şeker pınarda İlahiyat Fakültemizdeki uygulama camiidir. Yaklaşık 3 bin 500 kapasitelidir. Bir diğeri ise kampüsümüzün hemen girişinde yaklaşık 10 bin kişilik, açık alanlarıyla da 10 bin kişiyi de geçecek kapasitede, diyanet işleri başkanlığıyla yaptığımız büyük üniversite camisidir. 2015 yılı biterken bir yıl sonra üniversitemizde mescitler hariç 15 bin kişiye ulaşmış olacaktır” dedi.
Çanakkale valisi Ahmet Çınar, “Camimiz üniversitemize hayırlı ve uğurlu olsun. Mildon ailesine huzurunuzda hem teşekkürlerimi, hemde minnettarlığımızı arz ediyorum. Allah hayırlarını kabul etsin. Turan Mildon’a Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün Mildon ailesinin geçmişine Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin geçmişine Allah’tan rahmet diliyorum. Bir düşünür, bir yazar diyor ki; ölümü ancak eser bırakarak aşabilir bir insan diyor. İşte bunun karşılığı hem bizim içinde geçerli olmakla birlikte hem de amel defterini açık olması olarak ifade ediliyor. Amel defterinin açık olmasının şartlarından birisi hayırlı evlatlardır. Turan Mildon merhumun hayırlı evlatları var. Amel defteri açık. Bu camide bir eser olarak amel defterlerini açık tutacak eserdir. Burada yapılacak her ibadet, Turan Mildon ve ailesine, geçmişine Cenab-ı Allah ulaştıracaktır” diye konuştu.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar konuşmasının ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile Üniversite’ye Turhan Mildon Üniversite camisini kazandıran Turhan Mildon’un eşi Dilek Mildon, oğulları Mert ve Can Mildon’a teşekkür belgesi ile hediyeler takdim edildi. Plaket ve hediye takdim töreninin ardından dualarla Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Miller Oto Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Mildon ve anneleri Dilek Mildon tarafından kurdelesi kesilen Turhan Mildon Üniversite Camisi ibadete açıldı.
Açılış töreninin ardından protokol cami’yi gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Üniversite içinde yer alan ve yaklaşık bin kişiye ibadet etme imkanı sağlayacak olan Turhan Mildon Camisi ilk Cuma namazı da kılındı.