Ege Turizm için koruma ve planlama şart

Turizm için koruma ve planlama şart

23.02.2018 - 01:27 | Son Güncellenme:

Ege’nin turistik kentlerinin belediye başkanları, ‘sürdürülebilir turizm’ için masaya oturdu. Başkanlar, “Sektörün ileriye taşınabilmesi için ‘koruma’ ve ‘planlama’ şart” dedi

Turizm için koruma ve planlama şart

GL Platform tarafından Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ege Bölgesi 2. Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı’nın ilk gününe Egeli belediye başkanları damga vurdu. ‘Sürdürülebilir Turizm’ konulu konferansa katılan belediye başkanları, turizmde hem planlama istedi hem de yerel ve merkezi yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı da olan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönetimindeki toplantıda konuşan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Birlikte hareket etmeliyiz. Belediye, valililik, kaymakamlık gibi kurumların aynı yönde bakış açıları oluşturması sürdürülebilir bir turizm ile kalkınmaya önemli bir etki yapacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sorunlar giderilmeli’

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da, sürdürülebilir turizmin yolunun ‘korumaktan’ geçtiğini ifade etti, “Korumanın da yolu planlamadan geçer. Örneğin rüzgâr enerjisi, temiz enerjidir. Ancak bazı bölgelerde sıkıntılar getiriyor. Yerleşim alanların içine kadar gelen rüzgâr santrali, turizmi baltalar hale geldi. İşte bunun için önce planlamalar şart” dedi. Dalgıç, şöyle devam etti: “Balık çiftliklerine, enerjiye karşı değilim. Ancak burada koruma mantığını ön plana çıkarmalıyız. Nerede turizm, nerede tarım, nerede hayvancılık, nerede petrokimya olacak. Sürdürülebilir planlama üzerinde mutlaka durmamız gerekiyor.”

‘Değerler önemli’

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da, turizmin yerel kalkınmanın önemli bir aracı olduğuna dikkat çekti. Kayalı, “Belediye olarak sahip olduğumuz değerleri tahrip ederek kısa vadede kazanç elde etmek yerine, bunları koruyarak uzun vadede kalıcı olunmasını benimsedik. Biz sürdürülebilir turizm için eşsiz doğamızı, plajlarımızı, denizimizi korumayı görev biliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sezon ateşi, Ada’dan yandı

Yaz sezonu öncesi turizmin ateşi Kuşadası’nda yandı. Sektörün önde gelen 200 firması, profesyonel alıcılarla, GL Platform’un düzenlediği Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı’nda buluştu. Ege’nin turistik kentlerinin belediye başkanları, fuara tam kadro katıldı. Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası’nın en önemli özelliklerinden birinin iklimi olduğuna dikkat çekti, “Artık doktor reçetelerinde yer alıyoruz” diye konuştu.