Ekonomi Turizm sektörünün beklentisi yüksek

Turizm sektörünün beklentisi yüksek

15.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turizmde 25 yıllık geçmişe sahip Mehmet Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanı olması sektörü umutlandırdı. Turizmcilerin ‘İçimizden biri’ olarak tanımladığı Bakan’dan, teşvik sisteminin güncellenmesi, bürokratik engellerin kaldırılması, iç turizmin canlandırılması gibi bir dizi beklentisi var

Turizm sektörünün beklentisi yüksek

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu. Etstur Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan ve Voyage Otelleri, Didimtur, Jetset, Ucuzabilet gibi birçok markayı turizme kazandıran Ersoy’un Bakan olması turizmciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Bakan’ı ‘Sorunlarımızı bilen, içimizden biri’ olarak tanımlayan turizmcilerin bu nedenle beklentileri de yüksek. İşte sektörden gelen talepler:

Haberin Devamı

‘Gelir yükseltilmeli’

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık: Turizmde gelen turistlerin sayıları önemli ama bunun gelirle ilgili olan kısmı da yükseltilmeli. Sadece otel içi harcamalar değil, otelin dışındaki alanlarda da standartlar belli bir seviyeye yükseltilmeli ki insanlar dışarıda da para harcayabilsin. Bu konularda Türkiye, dünya ortalamalarına yaklaştırılmalı. Turizmde tüm bileşenler, yerel yöneticiler, halk, topyekun hareket ederek Türkiye’yi turizm ülkesine dönüştürmeli. Bakan da bu konulara vakıf. Sektörün içinden gelmesi büyük avantaj. Biz de bu doğrultuda katkı sağlayarak bir an önce hedefleri gerçekleştirmeliyiz.

‘Turizm canlanacak’

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer: Bakanımızın görevi devralma esnasında verdiği ilk mesaj olarak yeni dönemde öncelikli sektörün turizm olacağını dile getirmesi, “Bu dönemde hedefimiz sadece kişi sayısını artırmak değil, özellikle Türkiye’ye seyahat eden, nitelikli turist dediğimiz, gelir grubu yüksek turistleri de hedefleyeceğiz” sözleri bizleri ziyadesiyle memnun etmekte ve heyecanlandırmaktadır.

Haberin Devamı

Belirsizlik ortamının kalkmasıyla ekonomide ve turizm sektöründe canlılığın artacağı şüphesizdir. Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezi turizm, bu dönemde yapısal reformların hızlandırılması, ekonominin atılacak sağlam adımlar ve kararlarla düşük enflasyon, dengeli kur rejimine ulaşması ana gündem maddesi olacağına inanıyoruz.

Sektörümüzün gelir ve kültür düzeyi yüksek, ülkesinin kanaat önderlerini de barındıran nitelikli turistlerle büyümesi ve başta gastronomi ve tarih ile turizmin arz ve talebini oluşturan toplumlararası kültür alışverişinin gelişmesi için elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız.

‘Yapısal reformlar şart’

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır: Sayın Bakan Mehmet Ersoy, ülkemizin önde gelen otel, seyahat acentası ve havayolu kuruluşu sahibi olarak sektörümüzün sorunlarını çok iyi biliyor. Turizm dünyasının temsilcileri olarak her zaman istikrardan ve büyüyen Türkiye’den yana olduk.

Haberin Devamı

Belirsizlik ortamının kalkmasıyla ekonomide ve turizm sektöründe canlılık artacaktır. Turizm, Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezidir. Bu dönemde yapısal reformlar hızlandırılmalı ve ekonomi ana gündem maddesi olmalıdır.

Ekonominin ve dolayısıyla sektörümüzün büyümesi, gelişmesi için elimizden gelen tüm katkıyı sunacağız.

‘Hedef, 20 milyon’

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar: Turizm sektörünün içinden gelen bir ismin bakanlık koltuğuna oturmasını sektör için hayırlı bir karar olarak görüyorum. Sektöre yıllarını vermiş bir turizmci olarak temennim odur ki, şu anda ortalama seyahat acentalarıyla gerçekleştirilen 8 milyon kişilik bir hacmi olan iç turizm hareketliliği, hızlı iyileştirmelerle 20 milyon seviyesine taşınsın.

Gerek sahilleri, gerek kültürü, gerekse doğasıyla başlı başına bir cazibe merkezi olan Türkiye’miz hak ettiği etkinliği turizmde de hızla yakalasın. Sektör olarak yaralarımızı sararak, büyümeye odaklandığımız bu dönemde, ekonomiye ivme kazandıracak kararların alınacağına hiç şüphemiz yok. Zira güçlü bir Türkiye’nin yolu, güçlü bir ekonomiden geçer.

Haberin Devamı

‘Kanunlar yetersiz’

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran: İçimizden birinin Bakan olması hepimizi mutlu etti. Öncelikle Tur Operatörleri Kanunu’nun düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Şu andaki kanunlar yetersiz. Uzun zamandan beri bakanlarımıza anlattık fakat sonuç alamadık.

Şu anki bakanımız Mehmet Ersoy ile bu konuyu birlikte savunmuş, masanın aynı tarafında bulunmuştuk. Şimdi karşı koltuğa oturdu. Tahminimce ilk icraatlarından biri bu olacaktır. Artık turizmde dünya çapındaki rakiplerimize, turizm hareketlerine göre kurallarımız, kanunlarımız olmalı.

‘Teşvik sistemi güncellenmeli’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya: Bakanlığın başına turizm sektörünün içinden gelen hem seyahat acentacılığı hem de otelcilik alanında önemli yatırımları bulunan, sektörün sorunlarına vâkıf bir ismin atanması, umut ve beklentileri artırmıştır. Mehmet Ersoy’un önümüzdeki dönemde ülkemizin dünya turizminde ön plana çıkmasını sağlayacak şekilde, özellikle tanıtım ve pazarlama alanında önemli bir vizyon ortaya koyacağına inancımız tamdır. Ersoy’un yaptığı açıklamalar da geleceğe umutla bakmamız için bizlere ayrı bir güç vermiştir. İnanıyorum ki yeni dönemde teşvik sisteminin güncellenmesi, çözüm odaklı, bürokratik engellerden arındırılmış, esnek yönetim modeliyle ivedi biçimde sektörün yaşayabileceği sorunları çözecek bir anlayış devreye girmiş olacak. Sektörde turizm örgütlerinin yanı sıra turizm çalışanlarından halka kadar hepimizin oluşturacağı ortak dil ve sesle daha iyi bir hizmet vereceğimiz kanaatindeyim.

Haberin Devamı

‘Gelişim ve dönüşüm olmalı’

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin: Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinin, turizmin içinden gelen, sektörü ve STK’larını çok iyi tanıyan bir arkadaşımız olan Sayın Mehmet Ersoy’a tevdi edilmesini son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirdik. Bu gelişmeyle ülkemizde turizm sektörünün dönüşümü, 2023 ve sonrası için yüksek döviz geliri hedeflerine ulaşabilmek adına çok önemli bir fırsat yakaladığımıza inanıyoruz.

Turizm sektörünü bilen ve sektörün içinden gelen bir iş insanının Bakanlık görevine gelmesi tüm sektör için olduğu gibi derneğimiz açısından da misyonlarını gerçekleştirme anlamında önemli imkânlar doğuracaktır. Bu itibarla yeni dönemde çalışmalarımızı aynı şevk ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Sektörde çok ihtiyaç duyulan gelişim ve dönüşümü sağlamak noktasında Bakanımızdan gerekli desteği göreceğimizden kuşkumuz yoktur.