Ekonomi Turizmciler 2017’den umutlu

Turizmciler 2017’den umutlu

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl zorlu bir sezonu geride bırakan turizm sektörü her şeye karşın 2017 yılından umutlu. Moralleri bozmadan çalışıyorlar 2016 yılında 9.4 milyar dolarlık gelir kaybı yaşayan sektör, bu yıl için tanıtım ve alternatif pazar atağına kalkmış durumda

Turizmciler 2017’den umutlu

2016 yılında zor bir sezon geçiren Türk turizm sektörü, 2017 yılına umutla bakıyor. 2016 yılının sektöre faturası ağır oldu. TÜİK’in yeni açıkladığı istatistiklere göre, 2015 yılında 31.5 milyar dolar olan sektörün geliri, 2016 yılında 22.1 milyar dolara düştü. Yani 9.4 milyar dolarlık bir yıllık kayıp var. Ancak bu tablo sektörün moralini bozmuyor.

Haberin Devamı

Tanıtım atağı sürüyor

Rus ve Alman turisti geri döndürmek, tanıtım faaliyetlerini artırmak, alternatif pazarlar yaratmak, Türkiye algısına katkı yapmak için turizm firma ve dernekleri var gücüyle çalışıyor. Her şeye karşın sektör 2017 yılıyla ilgili iyimser.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektör olarak 2017 yılına umutlu baktıklarını belirterek, “Moralimizi bozmuyoruz, Rusya pazarı düzelir ve Avrupa da toparlarsa inşallah 2016 yılındaki olumsuz sonuçları unuturuz. Umutlu olup yolumuza bakacağız” dedi.

Şu anda tanıtıma ağırlık vererek Türkiye hakkında yaratılan kötü algıyı değiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Ulusoy, “Bu

Turizmciler 2017’den umutlu
ülkenin taşı, toprağı ve değerleri bizim. Bunları en iyi şekilde sunmaya çalışacağız. Tanıtım atağıyla da kötü günleri geride bırakma isteğindeyiz. 2017’ye çok umutlu bakıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, 2016’nın bugüne kadar yaşadıkları en sıkıntılı yıl olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tamamen işin kendi doğası dışında gelişen, çevremizdeki sıkıntılardan, dünyadaki global sorunlar ve jeopolitik konumumuzdan kaynaklı nedenlerden dolayı böyle bir tablo var. Ama 2017 yılından kesinlikle umutluyuz. Kaynak pazarlarımızdan geri dönüşler olacak. Rusya pazarından bir geri dönüş başlıyor. Bu olumlu bir gelişme. Alternatif birtakım pazarlarımızda hareketlenme var. Ortadoğu, Avrupa’daki eski demirperde ülkeleri buralarda hareketlenme bekliyoruz. İngiltere pazarı fena gitmiyor.

Yeni pazar arayışı

Hareketlendirmede zorlandığımız pazarlardan biri İskandinavya. Geçen yıllarda 1.5 milyon civarında turist ağırlamıştık. Almanya da kaynak pazarımız. 2016’da her şeye karşın bu ülkeden 3 milyon 700 bin misafiri ağırladık. En iyi olduğumuz yılda ise 5.5 milyon kişi ağırlamıştık. 2017’de bu pazarda da geri dönüş bekliyoruz. Bu yılın her şeye karşın geçen yıldan daha iyi bir yıl olacağını öngörüyoruz. Sektör olarak umutluyuz. Yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Pazarlama ve tanıtım atağı sürüyor. Alternatif pazar yaratma çalışmaları ve yeni pazar hamleleri devam ediyor. Kaynak pazarları hareketlendirmek için vargücümüzle çalışıyoruz.”