Antalya Turizmciler Booking.Com Kapatılmasını Değerlendirdi

Turizmciler Booking.Com Kapatılmasını Değerlendirdi

31.03.2017 - 17:26 | Son Güncellenme:

.

Turizmciler Booking.Com Kapatılmasını Değerlendirdi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, mahkemenin online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararını Antalya’nın Alanya ilçesindeki sektör temsilcileri değerlendirdi.
Booking.com kapatılmasının etkisinin otelcilere direkt yansıdığını söyleyen Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Cimrin, şuanda ve sezonda açılacak olan tesislerin rezervasyon almaya devam ettiği söyledi. Cimrin, "Özellikle Avrupalılar planlamalarını çok daha önceden yapıyorlar. Yurt içindeki vatandaşlarımızda keza öyle. Şuan Booking.com çok büyük oyuncu aynı zaman reklam potansiyeli taşıyan bir şirket. Oradan satış gelse de, gelmese de otelciler için reklam noktası. O yüzden şuanda o kanaldan gelecek rezervasyonlar gelmiyor. Misafirler alternatif yollara yönleniyorlar. Oralardan otellerin fiyatlarını araştırıyorlar. Fakat görebildiğim kadarıyla bazı tesisler buna hazır değil. Yani daha çok Booking.com yoğunlaştıkları için oradaki fiyatlarını konaklama şekilleri çok güncel tutuyorlar. Oraya konsantre olmuş vaziyetteler ve diğer üyesi oldukları online siteleri hızlı bir şekilde güncellemiyorlar. Benim de turizmcilere tavsiyem diğer satış kanallarındaki durumlarını aynı Booking.com hale getirmeleri. Çünkü Booking.com’da tesisi bulamayan bir misafir aynı tesise gelmek istiyorsa veya tesis arıyorsa oradaki fiyatları biliyorsa farklı bir yere başvuracaktır" dedi.

"Türkiye’den elde ettiği gelirden vergi vermeli"
Booking.com’a açılan davayı da değerlendiren Cimrin şöyle konuştu:
"Booking.com açılan dava ve verilen bir ceza var. Bu daha çok bildiğim kadarıyla tüm dünyada da aynı uygulama üzerinden giden Booking.com tesislerden en iyi fiyat garantisi istiyor. Bunu da ben şöyle anlıyorum. En iyi bende olacak değil de benden daha iyi bir fiyat başka hiçbir kimsede olmayacak gibi dayatması var. Bu yönde haksız rekabet olduğu söyleniyor. Booking.com’un Türkiye’den elde ettiği gelirden üzerinden vergi ödenmediği söyleniyor. Bu konuda çok büyük bir rahatsızlık yaratıyor. Tabi ki Booking.com Türkiye’de çok büyük bir ciroya sahip. Bu konuda vergi vermesi gerekiyorsa tabi ki vermeli. Fakat bu süreçler yaşanırken, zaten zor durumda olan turizmcilere daha zor duruma düşürülmemeli ve o kanallardaki pazarlamaları devam edebilmeliler" diye konuştu.

"Booking.com bizim için çok önemli"
"Kendisine ait otelin Booking.com hakimiyetinin ne şekilde olduğu" sorusuna da yanıt veren Cimrin, "Biz çok büyük bir tesis değiliz, 164 odayız ama kışın da açık olduğumuz için Booking.com bizim için çok önemli. Ortalama günde 2-3 rezervasyon alıyoruz. Ama önemli rezervasyonlar. Çünkü o kanaldan gelen misafirler daha sonra bizim sürekli müşterimiz olabiliyorlar. Yazın daha uzun süreli tatille de gelebiliyorlar. Aynı zamanda bizim için bedava reklam noktası. Nasıl soysal medyada Facebook ise bizim içinde müşteri pazarında Booking.com aynı role sahip" dedi.

"2015 yılında rekabet kuruluna şikayette bulunduk"
Hollanda menşeli Booking.com’un online sistem Türkiye’de rezervasyon yapan bir şirket olduğunu ifade eden TÜRSAB Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu, ise şunları söyledi:
"Biz TÜRSAB olarak 2015 yılında rekabet kuruluna şikayette bulunmuştuk. Kendilerine o yılda bir para cezası verildi. Yaklaşık 2 milyon TL gibi bir ceza çıktı. Ama tabii ki TÜRSAB olarak biz bunun takibini yaptık. Çünkü biz kendi seyahat acentelerimizi kollamak zorundayız. Rezervasyonların kendi acentelerimizi üzerinden yapılmasını her zaman vurguluyoruz. Bununla ilgili mahkeme kararıyla Booking.com’un Türkiye üzerindeki rezervasyon sistemi kapatıldı. Tabi bunun devamlılığını biz takip ediyoruz. Yurt dışından Booking.com üzerinden yapılan rezervasyonlar devam ediyor. Onda herhangi bir problem yok. Ama Türkiye içerisinde Booking.com’dan rezervasyon yapılamıyor. Ama ilerisi neyi gösterir bilemiyoruz. Booking.com seyahat acentesi olur ondan sonra satış yapmaya devam eder onu bilemiyoruz. Türkiye için bir vergi kaybıdır tabiki de bunun için Booking.com’un bir adım atmasını bekliyoruz."