İstanbul Türk Amerikan İş Adamları Derneği Vize Krizi İçin Abd'ye Gidiyor

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Vize Krizi İçin Abd'ye Gidiyor

06.11.2017 - 17:41 | Son Güncellenme:

.

Türk Amerikan İş Adamları Derneği Vize Krizi İçin Abdye Gidiyor

Türk Amerikan iş Adamları Derneği (TABA-AmCham), ABD ile ticaretin kolaylaştırılması ve vize önündeki engellerin kaldırılması için ABD’ye gidiyor.
ABD ve Türkiye’nin vize başvurularını karşılıklı olarak 8 Ekim’de askıya almasının ardından başlayan sürecin normalleşmesi için Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) ticari lobi atağına kalktı. 1987 yılından beri Türkiye ile ABD arasında ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi adına çaba harcayan dernek; bir heyet ile 6-9 Kasım tarihleri arasında ABD’nin başkenti Washigton DC’de olacak.
Uzun yıllardır ABD ile ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunan TABA-AmCham heyeti, Washigton’da pek çok Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör ile yüz yüze görüşerek Türkiye’nin tezlerini anlatacak. ABD ziyareti öncesi bir açıklamada bulunan TABA-AmCham Genel Başkanı Ali Osman Akat, "Tüm çabamız süreci bir an önce normalleştirmeye yönelik. Gerek hükümetimizin girişimleri gerekse dernek olarak bizim yürüteceğimiz etkili temaslar sayesinde vize krizinin kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum" dedi.

"Birbirimizden vazgeçmemeliyiz"
Federal ve Eyalet teşvikleri kapsamında ABD ne yatırım yapmayı düşünen Türk şirketleri ve iş adamları yaşanan vize krizi nedeni ile karşılıklı yatırım planlarını ertelememesi için başta vize krizinin aşılarak iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.
Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaretin 12,3 milyar dolardan 17,5 milyar dolara çıktığını hatırlatan Başkan Akat, "İki ülke stratejik, politik ve ekonomik olarak birbirinden vazgeçemez, vazgeçmemeli. Biz bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Bugünkü sorun konjonktürel. İki ülke ilişkilerinin yarını bugünden daha iyi olacak" diye konuştu.
Karşılıklı ticaret ve yatırımlar da masada
Akat, "Buna inandığımız için biz ABD’deki temaslarımızda sadece vize krizini ele almayacağız. Muhataplarımızla ve senatörlerle ticareti ve karşılıklı yatırımları daha da artırmayı, bu iklimi yaratmanın yollarını konuşacağız" dedi.