Ekonomi Türk bayrağına geçen tekne sayısı her geçen gün artıyor

Türk bayrağına geçen tekne sayısı her geçen gün artıyor

24.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde KDV oranını yüzde 1’e indiren ve ÖTV’yi sıfırlayan düzenleme sonrasında Türk bayrağına geçen tekne sayısının 1620’yi geçtiğini açıkladı.

Türk bayrağına geçen tekne sayısı her geçen gün artıyor

Türkiye karasularında ve marinalarında Türk sahipli olup yabancı bayrakla dolaşan binlerce tekne olduğuna da değinen Arslan, bu teknelerin farklı nedenlerle Türk bayrağı yerine yabancı bayrak çektiğini, bunun önüne geçmek ve bu teknelerin Türk bayrağı çekmesini sağlamak için Türk bayrağını cazip kılacak düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kanun değişikliği ile yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türk bayrağına geçişine ilişkin istisnalar getirildiğini de anımsatan Arslan, “Çıkarılan kanunla gümrük vergileri, Katma Değer Vergisi’nin yüzde 1’e inmesi, ÖTV, Damga Vergisi, İthalat Vergisi benzeri bütün vergi, resim ve harçlardan muaf tutulmak suretiyle ve süre kısıtlaması koymaksızın yabancı bayrak taşıyan Türk sahipli bütün tekneleri Türk bayrağına geçiş için son derece cazip bir fırsat tanıdık.

Türk bayrağına geçen tekne sayısı her geçen gün artıyor

Deniz ticaret filosu yenilenecek

12 yılda 5.6 milyar liralık ÖTV’nin tahsil edilmeyerek deniz taşımacılığına destek sağlandığını belirten Arslan, yarım kalan gemi yatırımları için de Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) 255 milyon lira kefalet sağlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Arslan, denizcilik sektöründe Türkiye’yi, küresel deniz taşımacılığı ile entegre transit bir liman ülkesine dönüştürmek için çalıştıklarını kaydederek, bu kapsamda dev limanların yapımına önem verdiklerini anlattı. Ege Denizi’nde Çandarlı Kuzey Ege Limanı’nın, Karadeniz’de ise Filyos Limanı’nın yapım çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Arslan, söz konusu iki limanın hizmete girmesinin Türkiye’nin küresel liman kimliğini kuvvetlendireceğini vurguladı. Arslan, ayrıca Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek 10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı, amaçladıklarının da altını çizdi.

Formaliteler artık kolay...

Geçiş formaliteleri bürokrasisi son derece basitleştirildi, kolaylaştırıldı. Doğrusu umduğumuzdan çok da hızlı bir geçiş süreci yaşıyoruz çok talep var. Sektörün istatistiklerine göre 6 bin civarında Türk sahipli yabancı bayraklı tekne var. Bugün itibariyle bin 620 tekne Türk bayrağına geçmiş durumda. Bu düzenleme ile 6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesini bekliyoruz, denizlerimizi Türk bayrağı ile donatıyoruz” diye konuştu.

Ahmet Arslan, gemicilik sektörünü de değerlendirerek, “Gemi sanayimiz 2003-2016 yılları arasında 2.8 milyar dolar altyapı yatırımı yapmış ve bugün gemi sanayimiz yıllık yaklaşık 2.5 milyar dolar ekonomik büyüklüğe ulaşmıştır. Deniz ticaret filomuz da 2003 yılına göre 8.8 milyon DWT büyüklükten bugün 28.0 milyon DWT büyüklüğe ulaşmış yine limanlarımızda elleçlenen yük miktarı da 190 milyon tondan 430 milyon tona çıkmıştır” bilgisini verdi.