Gündem Türk bilim üssüne ortaklık teklifi

Türk bilim üssüne ortaklık teklifi

11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antartika’ya kurulacak bilim üssü çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bakan Özlü: “Bilim ekibimiz üssün projesini ve inşasını hazırlayacak. Gelecek yıl gittiğimizde de orada montaj yapacaklar. İş birliği yapmak isteyen ülkeler var.”

Türk bilim üssüne ortaklık teklifi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü TBMM’de bazı gazetecilerle özel sohbetinde, Türkiye’nin bilim üssünün kurulması için ikincisi düzenlenen Antarktika bilim seferi hakkında da bilgi verdi. Yabancı ülkelerin de ilgili olduklarını ve iş birliği için zemin yokladıklarını dile getiren Özlü, “Topladıkları verilerle orada kuracağımız üssün projesini ve inşasını yapacaklar. Gelecek sene gittiğimizde de inşaat malzemeleri götürüp orada montaj yapacaklar. Gelecek yıl üssümüz kurulmuş olacak” ifadelerini kullandı. Özlü, “Başka ülkelerle de iletişim halindeyiz. İş birliği yapmak isteyen ülkeler var. Onlarla görüşüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’nın önünde

Özlü, bir süredir üzerinde çalışılan, sanayide dijital dönüşüme yön verecek yol haritasını Cumhurbaşkanı’na sunduklarını belirtti. Özlü, “Haritamızı Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Seçim beyannamesinde üç sayfamız var. Fakat seçim dönemi, seçim beyannamesinde bir kısmı yer alacak” diye konuştu.

Özlü, Yerlileştirme Yürütme Kurulu’nun ise çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi. Yerlileştirme Yürütme Kurulu ile sanayinin ithalat bağımlılığının azaltılması, ülkenin rekabet gücünü artıracak programların hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesi, yurtiçi sanayinin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin sanayi ve ihracat içerisindeki payının artırılması hedefleniyor. Kurul, martta yaptığı ilk toplantıda 19.3 milyar dolarlık yerlileştirecek paketi ele almıştı. Ürün gruplarına ilişkin yerlileştirme kriterleri toplantıda onaylanmış ve iç pazarda ne kadarlık bir yer tuttuğu hesaplanmıştı. Yerlileştirme maliyetlerinin ne kadar düşük olduğuyla ilgili de puanlama sistemi getirilmişti.