Ekonomi Türk çeliğine muafiyet darbesi

Türk çeliğine muafiyet darbesi

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 oranlarında gümrük tarifesi uygulanması kararını imzaladı.

Türk çeliğine muafiyet darbesi

Trump, süren NAFTA müzakereleri nedeniyle Kanada ve Meksika’nın gümrük tarifesinin dışında tutulduğunu açıkladı. Türkiye’nin muafiyet kapsamında olmaması, buna karşılık aynı ürün yelpazesinde ihracat yapan Türkiye’ye gümrük tarifesi uygulanmasının, Ankara’yı zor durumda bırakacağı yorumları yapıldı. Türkiye, karara karşılık yapacağı hamleleri tartışmaya başladı.

Haberin Devamı

ABD’nin çelik ve alüminyum endüstrilerinin uzun yıllardır diğer ülkeler tarafından hedef alındığını kaydeden Trump, güçlü çelik ve alüminyum endüstrilerinin ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını belirterek, “Sonunda uzun süredir devam eden sorunu çözmek için adım atıyoruz. Bugün ABD’nin ulusal güvenliğini korumak için ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergileri getiriyorum. Sınırlarımıza gelen ithal çeliğe yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 gümrük tarifesi uygulayacağız” dedi. Trump, Kanada ve Meksika’ya süren NAFTA müzakereleri nedeniyle şu an itibarıyla söz konusu vergilerden muaf tutulacağını bildirdi. Trump, ayrıca çelik ve alüminyum gümrük vergilerinde ülkesine ticarette adil davranan ülkelere muafiyet sağlama teklifinde bulundu. Bunun üzerine Türkiye ve diğer ihracatçıların durumunun müzakereye açık olduğu yorumu yapılmaya başlandı. ABD’nin Kanada ve Meksika’ya muafiyet kararı, Türkiye’deki çelik sektöründe, “Kanada’ya ve Türkiye ile aynı ürün gamında olan Meksika’ya muafiyet tanınırsa, bu uygulamanın geçerli olduğu süre boyunca Türkiye oyun dışına itilecektir” karşılığını bularak tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Çeliğe karşı pamuk

ABD’nin kararının ardından, Türkiye’nin bu hamleye nasıl karşılık vereceği de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise ABD’nin pamuğa ek vergi ile karşılık verilmesi konusunda, “Burada daha kalıcı önlemlerle bunu devam ettirebiliriz. Farklı ülkelerden tedariki sağlayabiliriz” dedi. Pamuğa vergi konulduğunda içerideki pamuk fiyatlarının artmasının ve tekstil sektörünün zor durumda kalmasının söz konusu olmayacağını belirten Ertem, “Alınacak önlemlerle orta vadeli pamuk üretimini artırırken kısa vadede daha uygun şartlarda, daha ucuz ve daha kaliteli pamuk ithalatı sağlayabiliriz” dedi.