Ekonomi Türk döneri Avrupa dönerine karşı

Türk döneri Avrupa dönerine karşı

22.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bereket Döner, Türk dönerini Avrupa’ya yaymak için harekete geçti. CEO Emek, “Yurtdışında farklı isimlerle anılıp, soslu kıymadan yapılıyor. Yaprak dönerde bir algı karmaşası var” dedi.

Türk döneri Avrupa dönerine karşı

Türkiye’de organize dönerin kuruluşuna öncülük eden markalardan olan Bereket Döner, Türk dönerini yurtdışına taşımak için harekete geçti. Dönerin her ülkede farklı adlarla ve farklı içeriklerle satılmasını istemeyen marka, kendi markasıyla gerçek Türk dönerini başta Avrupa olmak üzere dünyaya tanıtmak istiyor. Toptan tarafta faaliyet gösteren marka, franchise zinciri olarak da yayılıyor. Toptan olarak 14 ülkeye ihracat yapan Bereket, yurtdışında 1 olan restoran sayısını ise gelecek yıl 10’a çıkartmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bereket Döner CEO’su Muhammet Nezif Emek, yurtdışında 2018 yılında faaliyete geçen Suudi Arabistan Taif restoranına ilave olarak, en az ikisi yine Suudi Arabistan’da olmak üzere Katar, Kıbrıs ve Makedonya’da en az 5 yeni restoran açmayı planladıklarını söyledi.

Farklı isimleri var

Dönerin çok çeşitleri olduğunu aktaran Emek, “Türk döneri demeye başladık. Yurtdışında farklı isimlerle anılıp ağırlıklı soslu kıymadan yapılıyor. Yaprak dönerde bir algı karışması var. Yaprak döner kağıt gibi kesilir ama küçük parçalar halindedir. Kıymadan yapılan döner ise kesim şekli itibariyle yaprak gibi görünür. Yani tam tersi bir durum var” dedi.

Emek, Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne hem et fiyatlarının pahalı olması hem de işlenmiş gıda satılamamsı yüzünden döner satamadığını anımsatan Emek, “Körfez ülkelerinde şu anda açık var. Önce orada yapılanalım dedik. 2019-2023 döneminde daha net sonuçlar sunacağız. Körfez’de olgunluğa eriştikten sonra AB ülkelerinin birinde üretim tesisi açıp oradan AB’ye yayılabiliriz. Oradan da Amerika’ya geçebiliriz. Bir yandan Arap ülkeleriyle görüşmeler devam ederken Balkan ülkelerine girebiliriz. Makedonya’da kesin bir yatırımımız olacak. Orada şube açıp tesisleşip oradan bütün Avrupa’ya girmeye çalışacağız. 2023’de Avrupa ve Amerika’da subeleşmesi başlamış üretim ve servis yapar hale gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türk döneri Avrupa dönerine karşı

10 ülke hedefte

Türkiye’de 125 şubeleri olduğunu bu sayıyı da artırmak için çalıştıklarını dile getiren Emek, 2018 yılında hedefledikleri şube açılımını ve büyümeyi gerçekleştirdiklerini, büyümelerinin yüzde 20’ye ulaştığını kaydetti. Emek, “125 şubemiz var. Bunların yarısı cadde, yarısı AVM’lerde. Bunlardan sadece 10 tanesi bize ait. Gelecek yıl için de 50 şube bütçeledik. Gelecek yıl yurtdışında daha fazla şube istiyoruz. Tek şubemiz var o da Mekke Taif’de. Turquality’ye de başvuru sürecindeyiz. Sadece Suudi Arabistan’da 125 şubelik master franchise anlaşmamız var. Ülkedeki yeni regülasyonlar yüzünden bekliyor. Ama 2019’da yurtdışında 10 ülkeye yayılmak istiyoruz. Restoran hariç toptanda ise şu anda 14 ülkeye döner satan bir firmayız” dedi.

Haberin Devamı

Günde 800 ton döner yiyoruz

Emek, yılda 14 bin ton döner üretimi yaptıklarını dile getirek, şu bilgileri verdi: “Döner en yaygın yiyecek. Her gün ülkemizde 800 tondan fazla döner tüketiliyor. Pizzanın, pidenin içine de girdi. Market kanalıyla da büyüyen bir ürün. Kişi başına yıllık döner tüketimi 15 porsiyondan fazla.

50 binden fazla döner satış noktası var. Lokantaların, restoranların da menülerinde bile var. Hazır alıp saklıyorlar. Sektörün büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde.”

Türk döneri Avrupa dönerine karşı

Farklı illerde büyümeye devam

Muhammet Nezif Emek, Türkiye’de de büyümeye devam edeceklerini dile getirerek, Antalya merkez, Aydın, Samsun, Konya, Bursa, Ankara gibi şehirlerde büyümek istediklerini, bu şehirlerin merkezlerinde şubelerinin bulunmadığını aktardı. 60 şubeyle en yaygın olduğu il ise İstanbul. Finansal rakamları hakkında da bilgi veren Emek, “Geçen yıl ciromuz 200 milyon TL’yi aştı. Bu yıl hedefimiz 275 milyon TL. Bunu yapabilecek gibi görünüyoruz. Ama bu toptan ciromuz. Satışımız restoran cirosuyla beraber 825 milyon TL’ye denk geliyor” dedi.