İzmir TÜRK DÜNYASINDA KADININ ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

TÜRK DÜNYASINDA KADININ ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

21.10.2015 - 12:23 | Son Güncellenme:

.

TÜRK DÜNYASINDA KADININ ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplumda farkındalık oluşturarak kadının toplumdaki rolüne dikkat çekmek isteyen Türk ve Azeri sivil toplum kuruluşları, Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki panelde, Türk dünyasında kadının rolünü masaya yatırdı.
Zekerya Doğan Eğitim Vakfı ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen panele, iş dünyası, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı. Prof. Dr. Fikret Türkmen’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Metin Ekici, Azerbaycan milletvekili Dr. Tenzile Rüstemhanlı, Azerbaycan Gender Komisyonu Başkanı Hayale Memmedova, Azersu Sendika Başkanı Sahibe Tahirli ve eski milletvekili Canan Arıtman konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Zekerya Doğan Eğitim Vakfı Başkanı Kenan Doğan, “Amacımız Türk tarihinde daima erkeklerle eşit konumda olan Türk kadınının hak ettiği konuma gelmesi için çalışmaktır. Toplumda ikinci plana atılmaya çalışılan ve hor görülen kadınlarımızı geçmişte olduğu gibi günümüzde de layık oldukları konumda yaşatacağız” dedi.
Türk tarihinde kadınların daima değer gördüğünü ve devlet yönetiminde ’Kağan’ ile eşit söz hakkına sahip olduğunu kaydeden Dr. Tenzile Rüstemhanlı ise, modern dünyada da Türk kadınının toplumda hak ettiği konuma gelmesi gerektiğini söyledi. Rüstemhanlı, “Eğer kadına olan bakışlar, eski Türkler’in anlayışı gibi olsaydı, beşeri anlamda, dünya kültüründe,Türkler’in özgür ve hür yaşam tarzı devam etseydi, daha farklı bir topluma tanık olurduk” diye konuştu.