İstanbul Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım'a Kongo'dan Devlet Nişanı

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım'a Kongo'dan Devlet Nişanı

21.06.2017 - 17:54 | Son Güncellenme:

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'a, bankanın Kongo'ya yaptığı katkılardan dolayı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso tarafından devlet nişanı verildi

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırıma Kongodan Devlet Nişanı

İSTANBUL (AA) - Türk Eximbank'ın finansmanı ile yapımı tamamlanan Kongo Brazavil Uluslararası Kongre Merkezinin açılışı yapıldı. Açılışta, Türk Eximbank'ın katkıları için Genel Müdür Adnan Yıldırım'a Kongo Cumhuriyeti Devlet Nişanı verildi.

Haberin Devamı

Türk Eximbank açıklamasına göre, Türkiye'nin tek resmi ihracat kredi kuruluşu Türk Eximbank, Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda ihracatçılara verdiği destekle Afrika'da öncü olmaya devam ediyor. Türk Eximbank, Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Brazavil'de yapımı tamamlanan bin 500 kişi kapasiteli kongre merkezi ile 200 odalı 4 yıldızlı otelden oluşan Kintele Kongre Kompleksi için 197,5 milyon avro tutarında finansman sağladı.

Kintele Kongre Kompleksinin açılış töreni, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve projenin yüklenicisi Summa Turizm Yatırımcılığı AŞ'den yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Tören sırasında Eximbank Genel Müdürü Yıldırım'a, projenin Kongo Brazavil'in sosyal ve ekonomik kalkınmasına yapacağı katkının öneminden dolayı Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso tarafından devlet nişanı verildi.

- Afrika'da bugüne kadar 1 milyar dolara yakın finansman

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, Eximbank olarak Afrika'da bugüne kadar tamamlanan ve devam eden projelere 1 milyar dolara yakın finansman sağladıklarını, gündemdeki projelerle birlikte bu tutarın 2 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Türk Eximbank olarak Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatı artırmak için müteahhitlerimizle el ele vererek Afrika'da demir yolu projelerinden temiz su temini projelerine kadar çok geniş bir yelpazede finansman sağladıklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gerçekleştirdiğimiz projeleri tek taraflı değerlendirmiyoruz, aynı zamanda Afrika'nın kalkınma ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduruyoruz. Afrika ile kazan kazan temelinde kurulan ilişkiler, Türkiye'nin bölgedeki saygınlığını artırıyor. Türk müteahhitlerinin yaptığı kaliteli işler referans projeler. Birçok ülke, daha önce gerçekleştirilen projeleri beğenerek Türk firmalarına öncelik veriyor.

Eximbank, gündemdeki inşaat ve altyapı projelerinin yanında ticaretin finansmanını da desteklemek için girişimlerini artırdı. Afrexim ile iş birliği yaparak Afrika ülkelerinin çeşitlendirilmiş ekonomilere sahip olarak doğal kaynaklara bağımlılıklarının azaltılması için gerekli özel sektör yatırımlarını destekleyeceğiz. Afrika Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi bölgesel ve uluslararası kalkınma bankalarıyla iş birliği yaparak Afrika ülkelerinde kamu ve özel sektör yatırımlarını destekleyeceğiz. İslam Kalkınma Bankası kuruluşu olan ICIEC ile iki ülkede üç proje üzerinde çalışmalar devam ediyor."