Ekonomi Türk girişimciden avuç içi robot!

Türk girişimciden avuç içi robot!

13.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bürkan Törün, avuç içi robot teknolojisinde yeni bir girişime imza attı. Mikro-P platformunu geliştiren Törün, insanların erişiminin olmayacağı pek çok alanda bu robotların kullanılabileceğini söylüyor

Türk girişimciden avuç içi  robot

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir start up patlaması yaşanıyor. Her alanda yeni girişimleriyle adlandırından söz ettiren bu kuluçka girişimcileri gelecek vaat ediyor. İlginç bir start up’a imza atan Türk girişimcilerden biri Bürkan Törün. Mikro-P adlı girişimle avuç içi robot teknolojisi geliştiriyor. Girişimini yurtdışına açmak için de ilk atılımını yaptı.

Haberin Devamı

Törün, 16 yıllık iş hayatında endüstriyel otomasyon alanında elde ettiği deneyimi, şimdi sürü robot platformu kurmak için kullanıyor. Törün, Mikro-P fikrinin nasıl doğduğunu, “Koloni robot kavramı, koloni halinde yaşayan karıncalar, arılar gibi canlılardan ilham alınarak ortaya çıktı. Dünyanın önde gelen üniversitelerinde yıllardır araştırma konusu. Amacımız koloni robot araştırmalarını laboratuvarlardan çıkartıp, mühendis olmayan meraklıların bile bu teknolojinin gelişimine katkı sağlayabilecekleri bir platform sunabilmek. Günlük hayatlarımızdaki kullanım alanlarının hızla artacağına inanıyoruz. Elektronik bilginiz, kod yazma deneyiminiz olmasa bile Mikro-P ile zorlanmadan bir projeye başlayabileceksiniz” şeklinde anlatıyor.

Haberin Devamı

Avuç içi robotun ilk prototipi de üretildi. İlk üretim bu ay tamamlandı. Mikro-P, İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka Merkezi’ne de katıldı. Şimdiki hedefleri ise projeyi yurtdışına taşımak. Bürkan Törün, “Invest İstanbul Hızlandırıcı Programı’na başvurduk. Ekim ayında Londra’da yapılacak demo gününe katılacağız. Projemizi yurtdışına açmada Invest İstanbul her türlü desteği sağlıyor” diyor.

Türk girişimciden avuç içi  robot

Avuç içi robotların hangi alanlarda kullanılabileceği konusunda ise Törün, şunları söylüyor:

“Koloni robotlar çeşitli boylarda ve şekillerde olabilirler. Gelecekte nano boyutta robotların damarlarımızda dolaşarak kanserli hücreleri tedavi edebileceği konuşulurken, Breakthrough Starshot isimli proje en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye keşif amaçlı on binlerce küçük robot göndermeyi hedefliyor. Günümüzde Amazon’un Kiva robotları depolarda başarı ile çalışırken sürü drone sistemler de yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.”

Kullanım alanı geniş

Mikro-P’nin ilk versiyonu masa üstü kullanım için olacak. Törün, “Bu aşamada mümkün olduğunca çok insana ulaşıp gelecekte insanlar için tehlikeli, kimyasal ya da biyolojik kirlilik olan bölgelerden veri toplanması, mağara, maden ve binaların 3D haritalanması, güvenlik, ormanların yangınlara karşı korunması, deniz araştırmaları, eğitim, arama kurtarma gibi pek çok alanda kullanılabilirler” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

Esnek bir platform

Mikro-P esnek bir platform. Sürü, otonom çalışabilir yani topladığı verilere göre karar verebiliyor veya internet erişimi sayesinde harici bir yapay zeka sisteminden gelecek komutlara göre hareket edebiliyor. Bürkan Törün, evlerde bireysel kullanımının da sözkonusu olabileceğini belirterek, “Mikro-P zaman içinde herkesin katkısıyla gelişecek bir platform. Nesnelerin interneti özellikleri başka sistemlerle konuşmasına imkan sağlıyor. Gelecekte her alanda kullanılabilir. Küçük, ucuz ve üretimi kolay olan robotların, filmlerde görmeye alışık olduğumuz insansı, akıllı robotlardan daha hızlı yaşantımıza gireceğini düşünüyorum. Bu robotlar, atık su sitemlerindeki sızıntıları tespit etmekten güvenliğe, tarımdan sanayiye birçok alanda kendilerine kullanım alanı bulacaklar” yorumunu yaptı.

Eğitim verip yurt dışına açıyor

Invest İstanbul, 1000’in üzerinde girişimci adayı arasından seçtiği 20 girişimci adayını 23 Ekim’de Londra’da risk sermayesi grupları ve melek yatırımcılarla buluşturacak. 6 haftalık eğitimin ardından seçilen 20 girişimci, Şehir Teknoloji Transfer Ofisi’nde finansal sunum ve vücut dilini içeren görsel iletişim eğitimlerine başladı.

Haberin Devamı

Şehir Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Önder Yılmaz, “Yurtdışından yatırım bulmak için iyi fikir ama tek başına yeterli olmuyor. Global ağlara ve yatırımcılara ulaşmak için kendimizi iyi ifade etmek zorundayız. Görsel bir iletişim yapıyor, sunumların İngiltere’deki iş kültürüne yakın olmasını sağlamak üzere girişimcileri vücut dili eğitimlerine tabi tutuyoruz” diyor.

YENİ OYUN

Türk girişimciden avuç içi  robot

TRT Çocuk oyunları

TRT Çocuk’un hem eğlenceli hem de zekâve beceri gelişimine destek olan yerli oyunları ‘Zorlu Yarış, Ege ile Gaga Tangram, Su Altı Kaşifi’ ile çocuklar yazı çok daha keyifli geçiriyor. TRT Çocuk’un son yeni oyunu Kolay Gelsin de yayına girdi.
Kolay Gelsis oyunu ile evimiz kocaman bir oyun alanına, ev işleri de oyuna dönüşecek. Çocuklar, oyunda onlarca mini görevleri tamamlarken, farklı özellikler kazanıp düzenli ve tasarruflu olmayı öğrenecek.

Haberin Devamı

TRT Çocuk’un Rafadan Tayfa, Keloğlan, Canım Kardeşim, İbi, Köstebekgiller, Elif’in Düşleri, Kuzucuk, Maysa ve Bulut, Ege ile Gaga, Rüzgar Gülü, Tel Ali gibi sevilen yapımlarının oyunları, iOS ve Android’den ücretsiz olarak indirilebiliyor ve diğer oyun uygulamalarından farklı olarak reklam içermiyor. Yerli oyun uygulaması üreten TRT Çocuk’un 25 oyunu, bugüne kadar toplamda 26 milyon kez indirildi ve 1 milyar 410 milyon sayfa görüntülemesine ulaştı.