Ekonomi Türk-İş: Asgari ücret kararına imza atmadık

Türk-İş: Asgari ücret kararına imza atmadık

31.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-devlet kesimi temsilcilerinin oy çokluğu görüşüyle belirlenen asgari ücrete, komisyonda işçi kesimi adına görev yapan Türk-İş temsilcileri katılmamış ve muhalif kalmıştır” açıklamasını yaptı.

Türk-İş: Asgari ücret kararına imza atmadık

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücrettir. Asgari ücret, pazarlık konusu yapılmış ve düşük belirlenerek, oy çokluğuyla kabul ve ilan edilmiştir. Asgari ücret, işçilerin ve toplumun beklentilerini karşılamamıştır. Bu durumun iş barışı ve sosyal barışı bozabileceği endişesi maalesef devam etmektedir.”

‘Geçim ücreti değil’

Asgari ücrete yapılan yüzde 14.2’lik zammı değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, “Karar hükümet ve işveren ittifakı ile alındı. İşçilerin ve sendikaların görüşü her zaman olduğu gibi yine dikkate alınmadı” dedi.

Beko, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ‘asgari ücrette yüzde 14.2’lik artış sağladık, böylece işçiyi enflasyona ezdirmedik’ iddiasının gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, “Asgari ücret yine ‘geçim ücreti’ olmadı. Eğer asgari ücrete enflasyon + büyüme kadar zam yapılsaydı, asgari ücret en az 2 bin 300 lira olmalıydı” dedi.

Haberin Devamı

‘Yeterli olmadı’

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da, “Hükümetin, asgari ücretin artışına bağlı olarak, işverenlere gelecek yükün bir kısmını paylaşmış olmasını, bir kısım iyileştirmeler yapmasını işletmeler açısından olumlu buluyoruz ancak bu olumlu gelişmeye karşın asgari ücret miktarını yeterli bulmadığımızı belirtmek istiyoruz” diye konuştu.