Siyaset Türk-İsrail ilişkileri normalleşti

Türk-İsrail ilişkileri normalleşti

06.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile İsrail ilişkileri 5 yıl aradan sonra dün ikinci katip seviyesinden büyükelçi seviyesine resmen çıktı. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh, dün güven mektubunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Böylece iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde son adım atıldı.

Türk-İsrail ilişkileri normalleşti

İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler; Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011’de, “ikinci kâtip” düzeyine düşürüldü. Bu tarihten itibaren İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye’deki görevleri son buldu. Türkiye’nin diplomatik seviyenin düşürülmesinin yanı sıra Gazze’deki ablukanın kaldırılması, Doğu Akdeniz’de seyrüsefer serbestisi ve askeri anlaşmaların askıya alınması konularını da içeren kararları da İsrail’e iletildi.

Haberin Devamı

Özür heyeti

ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, 2013’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bu yılbaşından itibaren iki ülke yetkilileri arasında temas yürütülüyordu. 19 Mart’ta İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde terör örgütü IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırının ardından cumhurbaşkanları düzeyinde bir iletişim sağlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıda İsrail vatandaşlarının hayatını kaybetmesi nedeniyle İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’e yazılı taziye mesajı gönderdi. Bu mesajın ardından Rivlin, Erdoğan’ı telefonla aradı. Erdoğan, ABD gezisi sırasında da Musevi cemaatinin temsilcileriyle görüştü.

Haberin Devamı

Normalleşme tamam

Bu arada Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi olarak atanan Kemal Ökem de, 12 Aralık’ta İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’e güven mektubunu sunarak görevine resmen başlayacak.

İsrail Büyükelçisi güven mektubunu sundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh’i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen kabulde Na’eh, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sundu. İsrail heyetinde, Büyükelçi Na’eh’in eşi, oğlu ve kızı da yer aldı. AA