Dünya Türk işyerine saldırı: 20 ölü

Türk işyerine saldırı: 20 ölü

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da bir Türk restoranını hedef alan sadırıda 20 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı açıklandı

Türk işyerine saldırı: 20 ölü

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da bir Türk restoranını hedef alan sadırıda 20 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu kaydedilirken, bu nedenle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Saldırıda Mehmet Fatih Okur adında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği, bir vatandaşın da yaralandığı açıklandı.
Emniyet yetkilileri, 3 veya 4 silahlı saldırganın motosikletlerle geldikleri “Aziz İstanbul” adlı restorandakilere rastgele ateş ettiğini açıkladı. Önceki gece TSİ ile 23:00 sıralarında başlayan olayda, silah seslerinin 6 saat süresince duyulduğu belirtiliyor. Yetkililer, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonun, rehin alınan 15’e yakın kişinin kurtarılmasının ardından sona erdiğini kaydetti. Son olarak teröristlerin tamamının etkisiz hale getirildiği açıklandı. Saldırıyla ilgili devlet televizyonuna konuşan İletişim Bakanı Remi Dandjinou, 3 cihatçının güvenlik güçlerince öldürüldüğünü açıkladı. Olay nedeniyle ülkede 72 saatlik ulusal yas ilan edildi.
Çeşitli sosyal medya hesaplarından yapılan yayınlarda, ölenler arasında ABD, Kanada, Fransa ve Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi. Fransa, aralarında bir Fransızın da bulunduğu 20 kişinin ölmesine neden olan saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. Paris başsavcılığından yapılan açıklamada, saldırıyla ilgili açılan soruşturmanın İç Güvenlik Genel Direktörlüğü ve Merkezi Polis Direktörlüğü tarafından yürütüleceği bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da, Burkina Fasolu mevkidaşını arayarak görüştüğü belirtiliyor.
Çavuşoğlu oradaydı
Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı kınayan bir mesaj yayımladı. Bakanlığın mesajında, “Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da meydana gelen ve çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırıda bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesinden ve bir vatandaşımızın da yaralanmasından ayrıca büyük üzüntü duyulmuştur. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve kardeş Burkina Faso halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Türkiye son yıllarda uluslararası terörün hedefi haline gelen Burkina Faso’ya desteğini ve dayanışmasını sürdürecektir” denildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırıdan sadece bir gün önce Burkina Faso ziyareti gerçekleştirmişti. 12 Temmuz’da Türkiye’den Burkina Faso’ya Dışişleri Bakanı düzeyindeki ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore tarafından kabul edilmişti. Çavuşoğlu, “15 Temmuz darbe girişimini en iyi anlayan ülkelerden birinin Burkina Faso olduğunu” belirterek, “Çünkü Burkina Faso da çok ciddi bir darbe ve terör girişimiyle karşı karşıya kaldı” demişti.

Cihatçı tehdit

Saldıyı henüz üstlenen olmazken, oklar Mağrip El Kaidesi’ni gösteriyor. Zira Vagadugu’da 2016’nın Ocak ayında benzer
bir saldırı gerçekleşmiş 30 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı Mağrip El Kaidesi üstlenmişti. Aralık 2016’da düzenlenen ve 12 askerin öldüğü saldırıları da bu örgütün düzenlediği düşünülüyor. Buna karşın ülkenin kuzeyinde son yıllarda faaliyet gösteren Ensar ül İslam (İslam’ın Koruyucuları) adlı grubun da saldırılarla bağlantısı olabilir. Yetkililere göre, tüm İslamcı örgütlerin çatı örgütü işlevini gören Ensar ül İslam, radikal imam İbrahim Malam Dicko tarafından yönetiliyor. BBC’nin haberine göre, ülkenin kuzeyinde hayatı durma noktasına getiren örgüte karşı hükümetin yeterli önlemleri almadığı düşünülüyor.

Haberin Devamı