PazarRSS
15.05.2010 - 01:00 | Son Güncelleme: 15.05.2010-18:47

Türk kahvesi nasıl “gençleşir”?

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesini yaşatmak ve tüketimini özellikle gençler arasında yaygınlaştırmak için kolları sıvadı. Geleneksel içeceğe belli standartlar getirmeye kararlı olan dernek, makineleri de destekliyor

Sitene Ekle
Türk kahvesi nasıl “gençleşir”?

BADE GÜRLEYEN bade.gurleyen@milliyet.com.tr

Türk kahvesini yaşatmak,
“üçü bir arada”lara yenik düşmesini engellemek, özellikle de gençler arasında tüketilmesini yaygınlaştırmak, en önemlisi de birtakım standartlar getirerek pek çok mekanda “abdest suyu” kıvamında sunulan kahvelere karşı mücadele etmek amacıyla kuruldu Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği. Gençler arasında Türk kahvesi tüketimini yaygınlaştırmanın yanı sıra amaç özellikle de lokantalarda olması gerektiği gibi bir Türk kahvesinin sunulmasını sağlamak, yanlışları engellemek, ayrıca Türk kahvesinin yurtdışında da tanınmasını sağlamak. Gönüllülerin bir araya gelmesiyle kurulan derneğin üyeleri arasında ise Ahmet Örs, Mehmet Yaşin, Nuri Çolakoğlu, Max Thomae gibi isimler de yer alıyor.
Türk kahvesi nasıl pişirilir,
nasıl içilir, standartları ne olmalı? Sorularımızı derneğin başkanı
ile kurucu üyelerine yönelttik...

“Gençler arasında Türk kahvesi yaygınlaşmalı”

Merve Gürsel
(Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı)

Yakında bir sempozyum yapacağız. Araştırmacıları bir araya getirip Türk kahvesinin tarihçesini ortaya koyacağız. Ayrıca bir kitap hazırlamak ve bir sanal
müze oluşturmak istiyoruz. Türk kahvesinin yurtdışında da tanınması için çabalıyoruz. Türk kahvesine olan ilgiyi özellikle gençler arasında yaygınlaştırmak için Facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini de kullanıyoruz. Ayrıca planlarımız arasında bir belgesel çekmek de var. Ritüel gibi bir şey Türk kahvesi içmek. Fal bakmak da ayrı bir keyif tabii.

“Kahve makineleri vasat kahve pişirenden daha  iyi kahve yapıyor”

Ahmet Örs (Yazar / Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı)
Gençler genellikle “üçü bir arada”ları içiyor. Türk kahvesi dedelerin içeceği olarak görülüyor. Yaşlı bir imajı var. Türk kahvesini moda haline getirebiliriz. Amacımız tabii ki insanlara kısıtlama getirmek değil. İsteyen su bardağıyla da içebilir kahvesini, damak zevkine karışamayız.
Ancak yanlışları önlemek, Türk kahvesine  bazı standartlar getirmek istiyoruz. Türk Standartları Enstitüsü’yle görüştüm. Kahve makineleri ise başarılı. Vasat kahve pişiren birinden çok daha iyi kahve yapıyorlar. 

“Batıya kahveyi bizler tanıttık, kahvemize sahip çıkmalıyız”

Osman Serim (Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)
Avrupa’ya kahveyi 16’ıncı yüzyılda Osmanlılar götürdü. Şu an dünyanın bir numaralı kahve üreticisi olan ülkelerde o zamanlar tek bir kahve fidesi bile yoktu.
Yani kahveyi batıya biz tanıttık. Ancak maalesef zamanla önümüze geçtiler. Bu nedenle Türk kahvesine sahip çıkmalıyız. Aslında ilgi giderek artıyor. Tüm kafeler, yabancı kahve zincirleri bile mönülerine Türk kahvesini eklediler. Artışın en önemli nedenlerinden biri de kahve makinelerinin piyasaya çıkmış olması. Bu cihazları kesinlikle destekliyorum. Daha da geliştirilmeliler.


Türk kahvesinde standartlar

Kahvenin orijini
Kahve tanelerinin kaliteli bir kaynaktan gelmesi lazım. Türk kahvesi genellikle Doğu Afrika ve Yemen kökenlidir. Ancak son yıllarda Amerika ve Asya gibi dünyanın pek çok yerinde de kaliteli kahve yetiştiriliyor. Mesela dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen Arabika adlı kahve türü çok değerli.

Kavrulma derecesi
Türk kahvesi orta derecede kavrulmalı.

Kahvenin öğütülme biçimi
Çok ince öğütülmeli. Türk kahvesi dünyanın en ince öğütülmüş kahvesi. Kahve çekildikten sonra en fazla iki-üç gün içinde bayatlamadan tüketilmeli.

Pişirilme şekli
Soğuk suyla, ağır ateşte pişirilir. Bir fincan için tepeleme bir çay kaşığı kahve konmalı. Kahve pişirilirken iki-üç kez kabarmalı. İlk kabardığında fincan ya da fincanlara köpüğü konur, ikinci kez ocağa konarak tekrar kabarması sağlanır, tekrar fincana bir miktar konur. İşlem bir kere daha tekrarlanır ve fincanlar doldurulur. Bu iki-üç kez kabarmasına “göbek attırma” da denir. Bir fincan kahve 3-3,5 dakikada pişer.

Köpük
Kahvenin köpüğü fincanın üzerini kaplamalı.

İçilme şekli
Türk kahvesi ince fincanlarda içilir. Yanında da mutlaka su olmalı. Türk kahvesine çikolata, lokum, badem ezmesi, fıstık ezmesi gibi tatlılar güzel eşlik eder.

Etiketler:
Yorum Yazın
Gönder






©Copyright 2010 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.