Dünya Türk kargo uçağı Bişkek’te düştü

Türk kargo uçağı Bişkek’te düştü

17.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı Kırgizistan’ın başkenti Bişkek’e inişi sırasında yerleşim bölgesine düştü. 4 mürettebat ile uçağın düştüğü bölgede yaşayanlar dahil 37 kişi hayatını kaybetti

Türk kargo  uçağı  Bişkek’te düştü

ACT Havayolları’na ait Boeing 747-400F Jumbo tipi kargo uçağı, pazar gecesi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e iniş sırasında düştü. Uçakta 4 mürettebatın bulunduğu belirtilirken Kırgız makamlarının açıklamasına göre kazada çevre binalarda yaşayanlar dahil toplam 37 kişi hayatını kaybetti. 4’ü ağır çok sayıda kişi de yaralandı. Ülkede 1 günlük yas ilan edildi.

‘Karakutuyu bulduk’

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkan kargo uçağı, önce Kazakistan’ın Astana kentine, oradan da Hong Kong’a uçtu. Burada uçağı, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanı Melih Aslan ve Teknisyen İhsan Koca teslim aldı. Kargosunu alan uçak, yerel saatle pazarı pazartesiye başlayan gece, 01.10’da Hong Kong’tan Bişkek’e gitmek üzere havalandı. Uçak Türkiye saati ile dün sabaha karşı 04.45’te Bişkek Havalimanı’na inişe geçerken, radar bağlantısı kesildi. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilirken, uçağın, havaalanı yakınlarındaki bir köyde bulunan evlerin üzerine düştüğü anlaşıldı.

Kırgızistan Devlet Başkan Yardımcısı Muhammedkaliy Abulgaziyev “Uçağın düştüğü alanın neredeyse hepsinde çalışmalar

Türk kargo  uçağı  Bişkek’te düştü
yürüttük. Yalnızca uçağın gövdesine ait büyük parçalara dokunmadık. Uçağın kara kutusunu bulduk” dedi. Kırgız Havacılık Otoritesi’nden alınan bilgiye göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri ancak iniş sırasında Bişkek Havalimanı’nda görüş şartlarının düşük olduğu, bölgede yoğun sis bulunduğu belirtildi. Hava durumu raporlarına göre bulut yaklaşık 33 metreye kadar inmişti ve görüş ise 150 metreydi.

‘Aksilikle karşılaşılmadı’

Şirketten yapılan açıklamada Kırgızistan ve Türk Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kaza kırım heyetince soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Açıklamada, uçağın kaza kaydı bulunmadığına dikkat çekilirken, bakımlarının yapıldığı ve sefer süresince aksilikle karşılaşmadığı vurgulandı. Şirket, uçağın 116 tonluk kapasiteye sahip olduğu, Hong Kong’dan 85 bin 618 kg yükle havalandığı hatırlatıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile telefonda görüşerek kazaya ilişkin taziyelerini sundu.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i telefonla arayarak taziye dileğinde bulundu. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, ACT Havayolları’na ait kargo uçağının Kırgızistan’da evlerin üzerine düşmesi neticesinde yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu belirttiği telefon görüşmesinde olayla ilgili bilgi aldı. (ANKARA Milliyet)

747’nin büyük ölümlü kazaları

Yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle 747’lerin 400 modelleri yolcu taşıma operayonundan çekiliyor. Kargoya çevrilen uçaklar, birçok havayolu tarafından da kullanılıyor. Bugüne kadar 747-400F serisinde son olay dahil 4 büyük ölümlü kaza meydana geldi:

- 3 Eylül 2010: UPS’e ait 747-400F, kargo bölümünde çıkan yangın nedeniyle Dubai’ye iniş sırasında düştü, iki pilot hayatını kaybetti.

- 28 Temmuz 2011: Güney Koreli Asiana’ya ait uçak, Incheon’dan Şanghay’a uçarken meydana gelen teknik arıza nedeniyle Pasifik Okyanusu’na düştü. Kazada iki pilot öldü.

- 29 Nisan 2013: Amerikan National Havayolları’na ait 747-400F tipi kargo uçağı Afganistan’da Bagram Hava Üssü’nden havalandıktan kısa süre sonra düştü. Kazada kargo uçağının gövdesinde taşınan zırhlı araçların zemine tam sabitlenmediği ve kayarak uçağın dengesini bozduğu belirlendi. Uçakta bulunan 7 personel hayatını kaybetti.

Türkiye’nin ilk ‘jumbo’suydu

Kazada düşen TC-MCL tescilli Boeing 747-400F Jumbo Jet, 2003 modeldi ve ilk zamanlarında Singapur Havayolları renklerinde uçmaya başladı. 10 Aralık 2015’e kadar Singapur Havayolları’nda kalan uçak, bu tarihten itibaren de ACT Havayolları filosuna katılmıştı. Uçak, Türkiye’deki ilk Boeing 747 Jumbo’ydu. Uçak, toplam 124 ton kargo taşıyabiliyordu. ACT Hava Yolları şirketinin yüzde 49’u Çinli HNA Grubu’na ait.

‘Teknik nedenler yol açmamıştır’

ACT Havayolları A.Ş. Bişkek’te düşen kargo uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Şirketin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “İlk bulgulara göre, kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır. Kazanın gerçek nedeni yapılacak çalışmalar sonucu ortaya çıkacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Meydana gelen bu kaza nedeni ile uğranılan tüm can ve mal kayıpları sigorta teminatı altındadır. Kaza bölgesinde oluşan tüm hasarlar sigorta şirketimizin sorumluluğu kapsamında olup, en kısa sürede tüm maddi zararların tazmini gerçekleştirilecektir.” (GÜLSELİ KENARLI İstanbul DHA)

Haberin Devamı

‘Kardeşim işini birkaç ay sonra bırakacaktı’

Kaptan pilot İbrahim Gürcan Dirancı’nın ailesi, acı haberi yetkililerin kendilerine iletmesiyle öğrendi. 60 yaşındaki Dirancı’nın emekli memur olan babası Mehmet Dirancı Bursa Yenişehir’de oturuyor. Eşini bir süre önce kaybeden Mehmet Dirancı’nın 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP’den Yenişehir Belediye Başkan adayı olduğu belirtildi. Düşen uçakta yaşamını yitirenlerden Melih Aslan’ın Muğla’nın merkez ilçesindeki Akyol Mahallesi’ndeki baba evine, komşuları ve yakınları taziye ziyareti için geldi. Taziyeye gelenler ile acısını paylaşan ağabey Fatih Aslan, “Kardeşim, birkaç ay sonra mesleğini bırakacaktı. Muğla’dan ev satın alıp yaşamını sürdürecekti” dedi. (DHA)