Genel Sağlık Türk Kızılayı 2016 yılında da kan bağışlarınızı bekliyor

Türk Kızılayı 2016 yılında da kan bağışlarınızı bekliyor

12.01.2016 - 14:49 | Son Güncellenme:

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın himayesi altında; 1957 yılından bu yana kan bankacılığı alanında faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. İşte kan bağışıyla ilgili bilgi notları

Türk Kızılayı 2016 yılında da kan bağışlarınızı bekliyor

Kan ve kan bileşenleri nerede kullanılmaktadır?

Haberin Devamı

Yeni doğan bebekler;yeni doğan bebeklerde akut ya da kronik kanama olması, kan uyuşmazlığı ya da kan bileşenlerinde yıkım olması durumlarında,

Kan hastalıkları: Genetik ya da sonradan oluşan kan hastalıklarında.

Diğer: Kan fizyolojik yapısı itibariyle doku ve organlar arasında iletişim sağlamaktadır. Bu nedenle kullanım alanı oldukça geniştir. Kan bileşenlerinin kullanıldığı diğer yerler:

oDiyaliz tedavisi

o Açık kalp ameliyatları (By-Pass)

o Ameliyatlar

o Yaralanmalar

o Doğumlar

o Organ nakilleri

o İç kanamalar

Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır...

Günümüzde tıp ve teknoloji alanında kaydedilen bütün gelişmelere rağmen kan temini konusunda bağıştan başka bir yöntem yoktur. Dolayısıyla kan acilen değil, düzenli ve sürekli olarak bağışlanmalıdır.

Haberin Devamı

Kan Bağışlamak için…

Öncelikle 18-65 yaş aralığında ve 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı bireyin, kan bağışçısı adayı olabileceğini unutmamak gerekir (19 yaşından gün almak ve 65 yaşını doldurmamak).

http://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari/ linkinden17 Bölge Kan Merkezi iletişim bilgileri ile kan bağışında bulunabileceğiniz 64Kan Bağışı Merkezi vemobil ekip noktalarının bilgilerine ulaşılabilmektedir.

Kan bağışı için müracaat ettiğinizde form doldurma ve kayıt sürecinin ardından muayeneye geçilir. Doktorumuzun verdiği onay doğrultusunda kan bağışı işlemi gerçekleştirilir. Kan bağış işleminin ardından bağışçılarımız dinlenme alanına alınarak soda ve bisküvi ikram edilir. Bu işlemlerin tümü ortalama 30-35 dakika sürmektedir.

Bağışlanan her kan…

Kanlar öncelikle serolojik testlerden geçer, kan gruplaması yapılır ve kullanım amaçlarına göre TrombositSüspansiyonu(Kan Pulcukları), Eritrosit Süspansiyonu(Alyuvar),Plazma (Akyuvar) olmak üzere ürünlerine ayrılır. Kullanıma hazır olan kan ürünleri uygun sıcaklıklarda depolanırve hastanelerden gelen taleplerdoğrultusunda aynı ısı koşullarında nakli gerçekleştirilir.

Hastaneye çıkış yapılmak üzere hazırlanan kan bileşeninin üzerinde yer alan ve bağışçı bilgileri ile eşleşen barkot okutulduğunda bağışçımızın son bağışında ibraz ettiği cep telefonu numarasına, bağışlanan kanın bir ihtiyaç sahibi tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür SMS’i gönderilir.

Haberin Devamı

Kana ihtiyaç duyulduğunda…

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2007/43 ve 2009/37 sayılı genelgeler ile hastanelerin ihtiyaç duyulan kanı hasta ve hasta yakınlarından değil, öncelikli olarak Türk Kızılayı Kan Merkezlerinde temin etmeleri gerektiği bildirilmiştir.

Kan para ile satılmıyor…

Kan temini sürecindeT.C. Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından belirlenenücret politikası doğrultusunda, kesinlikle hasta ve hasta yakınından herhangi bir ücret talep edilemez. Hasta ya da hasta yakınından ücret talep edilmesi durumunda söz konusu hastanenin bağlı bulunduğu İl Sağlık Müdürlüklerine konu hakkında bildirimde bulunulması yasal işlem ve yaptırımlar için uygun olacaktır.

Özel yaşam ve gizlilik…

Kan bağışçılarına ait bütün bilgiler Kan ve Kan ürünleri Kanunu çerçevesinde gizli tutulmakta ve üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmamaktadır. Test sonuçları içinde aynı gizlilik geçerlidir ve ancak olumsuz bir durum söz konusu olduğunda kişiye özel bilgilendirme yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Yine de test sonuçlarını görmek isteyen kan bağışçılarının, ilgili kan merkezimize kimliğiile bizzat başvurması gerekmektedir.

Kan bağışçıları ödüllendiriliyor…

Türk Kızılayı’na gönüllü olarak düzenli kan bağışında bulunan bağışçılar için hatıra amacıyla madalya/ödül sistemi oluşturulmuştur. Kan bağışçılarımıza 10.bağışta bronz, 25. bağışta gümüş, 35. bağışta altın madalya ve 45. bağışta plakettakdim edilmektedir. Madalya ve plaketler, hak edilen yılın bir sonraki senesinde 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü kapsamı etkinliklerinde sahiplerine teslim edilmektedir.

Yazarlar