Dünya Türk kökenli vekiller polis koruması altında

Türk kökenli vekiller polis koruması altında

13.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da 1915 tasarısı nedeniyle ölüm tehdidi alan Türk kökenli 11 vekile koruma verildi. Bakan Özoğuz “Kökenimize sahip çıktığımızı ancak Türkiye’nin uzanan eli olmadığımızı herkes anlamalı” dedi

Türk kökenli vekiller polis koruması altında

Alman Federal Meclisi’nin 2 Haziran’da 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımasının ardından ölüm tehditleri alan Türk kökenli 11 milletvekiline polis koruması verildiği aktarıldı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’e koruma verildiği bilinirken, tehditlerin ciddiyetinin artması üzerine diğer vekillere de koruma sağlandı. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a göre Berlin polisi, Federal Meclis Polisi ve Federal Emniyet Teşkilatı temsilcileri; konuyla ilgili milletvekilleriyle yaptıkları toplantıda bu kararı aldı. ZDF kanalı milletvekillerine yakın polis korumasının cumartesi gününden beri yürürlükte olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

‘Hesap sorulmalı’

Hıristiyan Demokrat Birlik vekili Cemile Yusuf, güvenlik makamlarının kendilerini tehdit edenlerin üzerine sonuç alıcı bir şekilde gitmesi gerektiğini vurguladı. Bild’e konuşan Yusuf, hakaret ve tehdit edenlerin bunu kendi isimleriyle yaptığını belirterek ‘polisin ve yargının faillerden hesap sorması gerektiğini’ söyledi. Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakan Aydan Özoğuz da Almanya’daki Türk derneklerinden, milletvekillerine yönelik tahriklere karşı açık bir tavır almalarını istedi. Sosyal Demokrat siyasetçi, “Türk derneklerinden biz milletvekillerine yönelik tehditlerini açık bir biçimde kınamalarını ve tartışmanın somutlaşmasına katkı sağlamalarını bekliyorum... Kökenimize sahip çıktığımızı ancak Türkiye’nin buraya uzayan eli olmadığımızı artık herkes anlamalı” dedi. Özoğuz, oylama öncesinde soykırım kararına karşı olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘kanı bozuk’ olarak nitelediği 11 milletvekili için “Onlar bu ülkedeki bölücü terör örgütünün Almanya’daki uzantılarıdır” demişti. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ise Bild am Sonntag’a, “Türkiye’de Alman Federal Meclis milletvekillerine şiddet çağrısı yapan kişiye Almanya’ya seyahat yasağı getirilmelidir. Buna Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil” diye konuştu.

Ailesi evinden oldu

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türk kökenli vekillere, güvende olmadıkları gerekçesiyle Türkiye’ye gitmemeleri uyarısında bulunmuştu. Der Spiegel’a göre vekiller Ankara ve İstanbul seyahatlerini iptal ederken, vekillerden birinin Türkiye’deki ebeveynleri evlerini terk ederek bir başka kentte yer alan bir otele yerleşmek zorunda kaldı.