Ekonomi Türk lirası dirençli, yol haritası güncellenecek

Türk lirası dirençli, yol haritası güncellenecek

21.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz kurundaki gelişmelere ilişkin olarak, “Bu son dalga küresel. TL’nin başka para birimlerine oranla nispeten dirençli kaldığı bir süreç” dedi.

Türk lirası dirençli, yol haritası güncellenecek

CNN Türk yayınında açıklamalar yapan Şimşek, döviz kurundaki yükselişi değerlendirdi. Şimşek, Merkez Bankası’nın para politikasındaki sadeleştirme ve faiz artırımından önce piyasalarda bir endişenin bulunduğunu, bu endişenin çok hızlı bir şekilde fiyatlandığını belirterek, “O kısmen Türkiye kaynaklıydı ama biz onu çözdük.

Haberin Devamı

Bu son dalga, küresel. Türk lirasının başka para birimlerine oranla nispeten dirençli kaldığı bir süreç” diye konuştu.

Şimşek, ABD’deki faiz artışının, ülkenin bilanço küçültmesinin, borçlanma ve dolar talebinin artmasının bütün gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir durum olduğuna dikkati çekerek, “Yıl başından bu yana bütün gelişmekte olan para birimleri ortalama yüzde 10’un üzerinde dolara karşı değer kaybetti. Bu husus herkesi etkiledi, başlangıçta Türkiye’yi daha fazla etkiledi” ifadesini kullandı.

Dengelenme yolda

Yol haritalarının seçimden hemen sonra bütün hedeflerle güncelleneceğini bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

“Gerek para politikasındaki sıkılaşma, gerek geleneksel maliye politikasındaki duruşumuz, gerekse makro ihtiyati yaklaşımımız ki kısmen mayısta devreye girdi haziranda geriye kalanı girecek, bu çerçevede bakarsanız iç talebin yavaşladığı, dolayısıyla enflasyonist baskının azalacağı, cari açıktaki genişlemenin durup daralmaya dönüşeceği nettir. Buna biz yeniden dengelenme diyoruz.”

Haberin Devamı

Dengelenme boyutunun dış talepten geldiğini belirten Şimşek, Avrupa Birliği’nde yakalanan ekonomideki ivmenin Türkiye ekonomisini destekleyeceğini, ülkenin çevresindeki petrole dayalı ekonomilerin de artan petrol fiyatlarından olumlu etkileneceğini, bundan Türk firmaları ve turizminin nemalanacağını, turizmde bu sene sayı anlamında bütün dönemlerin rekorunun kırılacağını kaydetti.