Ekonomi Türk modası küresel atakta

Türk modası küresel atakta

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antalya’da süper modellerin boy gösterdiği fuarlar düzenleyen Türk moda organizasyonu ‘Dosso Dossi Fashion Show’ şimdi de yurtdışına açıldı. Fuarın ilk durağı Azerbaycan oldu. Kazakistan ve Lübnan sırada...

Türk modası küresel atakta

Dünyaca ünlü top modelleri Antalya’ya getirmesiyle tanınan Türk moda organizasyonu ‘Dosso Dossi Fashion Show’ küresel atağa kalktı.

Haberin Devamı

Son 13 senede Antalya’da 26 fuar düzenleyen Dosso Dossi, yurtdışındaki ilk organizasyonunu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdi. Ünlü Türk mankenlerin bir defile sunduğu fuarda 40 hazırgiyim üreticisi Azerbaycan’dan alıcılarla buluştu.

Fuarda bir araya geldiğimiz Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gelmeyen alıcıların peşine düştüklerini belirterek, Bakü’nün ardından sırada Kazakistan’ın Almatı şehri ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’un olduğunu söyledi.

Dosso Dossi, her yıl 2 kez Antalya’da kadın, erkek ve çocuk kıyafeti ile ayakkabı üreten yaklaşık 200 Türk üreticiyi 30 ülkeden 5 bin civarında alıcıyla buluşturuyor. Hikmet Eraslan, Antalya’daki fuarın haziran ve aralıkta yapılmaya devam edeceğini, yurtdışı fuarların ise modada ara dönemi hedeflediğini anlattı.

Haberin Devamı

Türk modası küresel atakta

Sistem nasıl işliyor?

Eraslan’ın anlattığına göre Dosso Dossi Fashion Show’un sistemi şöyle işliyor: Fuara katılan üretici firmalara en az 100 bin dolar ciro yapma garantisi veriliyor. Fuara gelen butik sahiplerinin de en az 15 bin dolarlık alım yapması gerekiyor. Bunun karşılığında katılımcılara aileleriyle birlikte 1 hafta tatil imkânı sunuluyor. Katılımcılar defile ve konserler izliyor. Dışarıdan fuara katılıma izin verilmiyor. Dosso Dossi ise yüzde 20 pay alıyor.

Normalde fabrikaların düşük miktarda sipariş almadığını belirten Eraslan, “Burada 100 dolardan 500 bin dolara kadar istediğiniz fabrikaya sipariş veriyorsunuz. Bir yerden pantolon, bir yerden palto alabiliyorsunuz. İtalya’da, Çin’de sağa sola koşturmak yerine tatil de yapıyorsunuz” dedi. Eraslan fuarlara gelemeyen müşteriler için de mağaza açmaya başladıklarını ve online satış yaptıklarını anlattı.

140 milyon dolar ciro

2017 sonunda Laleli’de toptan ayakkabı satış merkezi Dosso Dossi Shoes’u faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Eraslan, “Rusya ve çevre ülkelerde franchise yöntemiyle 5 yılda Dosso Dossi markalı 100 ayakkabı mağazası açacağız” dedi.

Yılda 100 milyon doların üzerinde bir ciroya ulaştıklarını açıklayan Eraslan, yeni küresel açılım ve yurtdışındaki ayakkabı mağazalarıyla ciroyu 140 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

İyi ki batmışım!

Türk modası küresel atakta

Bir dönem hazırgiyim üreticisi olduğunu hatırlatan Hikmet Eraslan şunları da anlattı:

“Ben ’İyi ki battım’ adlı bir kitap yazdım. Çünkü üretimden batarak çıktım. Sürekli fuarlara katılırdım ve fuarların eksik yanlarını gözlerdim. Bir fuarın kalabalık olması hiç önemli değil. Önemli olan alıcı olması. Üretimden çekildikten sonra mağazacılığa devam ettim. 40 - 50 nitelikli üretici tanıdığım vardı. Bu üreticilerle müşterileri yan yana getirmeye karar verdim. İşe 45 kişiyle başladık, şimdi 4 - 5 bin kişiye ulaştık.”

Dosso Dossi olarak Türkiye’nin tanıtım elçisi gibi çalıştıklarını dile getiren Eraslan, “Dünya moda çevrelerinde ses getiren organizasyonlarla hem firmalarımızın, hem ülkemizin prestijini yükseltiyoruz. Dosso Dossi olarak bir üründen öteye bir iş modeli ihraç ettik. Bakü bizim için bir ilk adım” dedi.


Bakü’deki defilede podyuma çıkan mankenler sergiledikleri giysilerle büyük beğeni topladı.