Gündem Türk profesör Antarktika yolunda!

Türk profesör Antarktika yolunda!

28.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye’nin üs kurması gündeme gelen buzul kıtaya çalışmak için gitti. Öztürk, buzul kıtadaki soğuk su akıntılarını ve deniz kirliliğini inceleyecek.

Türk profesör Antarktika yolunda

Güney Kutbu yaz mevsimine girmek üzere. Küresel iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarken daha da önem kazanan buzul kıta, yaz mevsiminin avantajıyla bilimsel çalışmalara da daha uygun hale geldi. Antarktika’ya giden bilim insanlarından biri de İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Prof. Dr. Bayram Öztürk. Buzul kıtaya ulaşmak için 5 günlük zorlu bir yoluculuk yapacak olan Öztürk, 30 Kasım’da Lützow Holm Körfezi’nde Japon Syowo üsünde olacak.
Yaklaşık 4 ay kalacak
Yaklaşık 4 ay Antarktika’da kalacak olan Öztürk, Güney Okyanusu’nda da bilimsel araştırmalar yapacak. Singapur aktarmalı olarak Avustralya’ya giden Prof. Öztürk, asıl zorlu yolculuğa ise Avustralya’dan çıkacak. Bir buzkıran gemisine binmesi gereken Öztürk, 2 gün boyunca dünyanın en güneyine seyahat edecek. Bu sırada sert rüzgârlar nedeniyle 20 metreyi aşan dalgaların oluştuğu ve eski denizcilerin ‘Kükreyen Kırklar’ olarak adlandırdığı enlem dairelerini geçmesi gereken Öztürk, çalışma yapacağı üsse helikopterle geçecek. Yaz mevsimi yaklaşan Antarktika’da eksi 10 ile eksi 25 derecelerde çalışması gereken deniz bilimci Öztürk, Ross ve Amudsen denizleri arasındaki koruma alanlarında bulunacak.
‘Neden olmasın?’
Prof. Dr. Öztürk, “Antarktika’nın buzulları da iklim değişikliği nedeniyle eriyor. Geçen yıl kıtanın Amudsen Denizi’nde Kıbrıs adası kadar bir buz kitlesinin eridiği ortaya konmuştu.
Evrensel bilim için kıtada uzun süre geçirilmesi gerekiyor. Aralarında Romanya ve Ukrayna’nın olduğu 28 ülkenin 101 bilim üssü var. Türkiye’nin neden olmasın? Büyük ülke olmanın gereği yaşadığınız gezegeni korumaktır” dedi.

Haberin Devamı

Deniz memelileri için de çalışacak

Japon bilim insanlarıyla 4 ay çalışacak olan Öztürk, öncelikle küresel iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar yapacak. Etkilerini her geçen gün daha çok hissettiğimiz küresel ısınmanın nedenlerini bulmak için soğuk su akıntılarını incelemeyi amaçlayan Öztürk, ardından deniz kirliliği üzerine çalışacak. Öztürk, uzmanlık alanı olan deniz memelileri için de pek çok ülkeden gelen bilim insanlarıyla ortak çalışacak. Mersin’deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde yapılan Antarktika toplantısında Antarktika’da kurulması planlanan Türk üssü için yapılacaklar gözden geçirildi.