Siyaset ‘Güvenlik açığı yok’

‘Güvenlik açığı yok’

11.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Selami Altınok, güvenlik zafiyeti olduğuna yönelik iddialar nedeniyle istifa edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, ‘Güvenlik açığıyla alakalı bir şey söz konusu değildir’ cevabını verdi

‘Güvenlik açığı yok’

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara’daki canlı bomba saldırısına ilişkin Başbakanlık Yeni Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi. Müezzinoğlu, “Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu ve son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemine muhatap olduk” dedi.

Haberin Devamı

Saat 10.04 itibariyle çağrı geldikten sonra 10.08’de ambulansların harekete geçtiğini belirten Müezzinoğlu, 10.11 itibariyle 21 ambulansın ekipleriyle birlikte vakalara ulaştığını anlattı.


‘Olağanüstü panik’

Miting dolayısıyla olay yerinde 4 ambulansın görevli olduğunu belirten Müezzinoğlu, “İlk andan itibaren dinamik bir şekilde müdahale var ama eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde olağanüstü bir panik ortamının olması tabii ki hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında, belki bazı aksamalar da olabilir ama dinamik bir ekip çalışması ve müdahale yapılmıştır” diye konuştu.

Haftasonu olmasına karşın, hastanelerde beyin cerrahından, plastik cerraha, yoğun bakım uzmanlarına kadar bütün ekiplerin kısa sürede oluşturulduğunu belirten Müezzinoğlu, olaydan yaklaşık 15 dakika sonra olay yerindeki ambulans sayısının 56 ekibe ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı


18’i ameliyathanede

Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Ayaktan gelenler dışında şu anda hastanelerimizde 186 hastamız tedavi oluyor. Bunlardan 28’i yoğun bakımlarda, 18’i ameliyathanede tedavi ortamında. Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır bir tablo. Yine ameliyathanede olan vakalarımız, yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da korkuyoruz. Ümit ederiz ki vaka yoğun bakımlarda veya yaralı vakalarımızı hayata tutundururuz.” Sağlık hizmetlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için İstanbul’dan da uzmanların Ankara’daki hastanelere getirildiğini belirten Müezzinoğlu, talep halinde ambulans helikopter ve uçakların hazır bekletildiğini söyledi.


‘Kan ihtiyacı yok’

Müezzinoğlu, sosyal medyada yaygın şekilde vatandaşları paniğe götürecek haberlerin de yer aldığını ileri sürerek, “Şu anda 5 bin ünitenin üzerinde kanımız hastanelerimizde hazır. Bunun dışında ihtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak hazırlamış durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

TTB Başkanı Beyazıt İlhan ile de görüştüğünü dile getiren Müezzinoğlu, ağır sorunu daha da ağırlaştıracak, paniğe sürükleyecek, olumsuz haberlerin yapılmamasını istedi.


‘El birliğiyle’

Müezzinoğlu, 10.20’de kriz masasını kurduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemelerini vurgulamak istiyorum. Yine yaralısı olan, kaybıyla ilgili telaşı olan tüm vatandaşlarımıza da Alo 184 hattıyla devamlı 24 saat hizmet vereceğiz. Dolayısıyla her türlü bilgi akışını birebir vatandaşlarımıza da vermek, onları bilgilendirmek ve ilave bir paniğe vesile olmamak adına her türlü tedbiri aldık. Bu terör eylemlerine karşı birlik ve beraberlik içinde inanıyorum ki ülkemizle ilgili yapılan büyük hesapları, büyük oyunları el birliğiyle bozacağız.”

Müezzinoğlu, hayatını kaybedenlerin sayısının tekrar sorulması üzerine, “62, bize olay yerinden vefat ederek getirilmiş olan vaka sayımız, vefat eden vatandaşımız, artı 24 bize ağır yaralı olarak gelmiş ve müdahale esnasında kaybettiğimiz vaka, toplam 95 insanımızı kaybetmiş durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

‘Sıhhiye’de önlem alındı’

İçişleri Bakanı Selami Altınok, “Bu terör eylemi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, milletimize ve Türk demokrasisine karşı yapılmış bir eylemdir. Lanetliyoruz. Platform 1 Ekim’de Ankara Valiliği’ne müracaat etti. Valiliğimizin uygun görmesi üzerine sabah 09.00’dan itibaren il dışından gelen katılımcıların Ankara Garı civarına geldikleri ve buradan da miting saatinde Sıhhiye’ye geçeceklerine dair toplanmalar meydana gelmiştir” diye konuştu.
Gerek saldırının olduğu alanda gerekse Sıhhiye’de güvenlik önlemlerinin alındığını ifade eden Altınok, “Miting alanımız asıl olarak Sıhhiye olduğu için Sıhhiye’de bariyerlemeler yapılmıştı ve Sıhhiye’deki bariyerlemeler yapılan alana girişlerde de gerekli arama işlemleri yapılacaktı. Maalesef acımız büyük” dedi.

İstifa sorusu
Altınok, “Güvenlik zafiyeti olduğuna yönelik tartışmalar açıldı. Bu çerçevede sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünüyor musunuz” sorusuna, “Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir.
Miting Sıhhiye Meydanı’ndadır ve miting alanının etrafı bariyerlenmiştir, miting alanına girişlerde arama yapılacaktır. Miting alanı dışındaki herhangi bir alanda, insanların farklı illerden gelip miting alanına yürüme anında meydana gelmiştir.
Ona rağmen Ankara Valiliğimiz ve emniyetimiz mekan ve zemin aramalarını yapmıştır, orada da görevlilerimiz vardır. Mitingle alakalı bir güvenlik zafiyetinin olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.
‘3 saniye sonra 2. saldırı’
Altınok, saldırının canlı bombadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı ve bir örgüt isminin kesinleşip kesinleşmediğine ilişkin sorular üzerine, “Şu aşamada bir takım gelişmeler ve bilgiler bizde olmasına rağmen sizlere verebilecek durumda değilim. Netleştiği takdirde gerek ben gerek diğer ilgililer bu sorulara rahatlıkla cevap verebiliriz ama şu anda diğer gelişmeleri sizlerle paylaşmayı çok uygun bulamıyorum” ifadesini kullandı.
Altınok, “10.04’te ilk patlama kavşağın sağ tarafında havuz bulunan alanda, ikinci patlama da sol tarafında 3 saniye sonra meydana geliyor ama patlamanın hangi şekilde ve ne tür patlayıcıyla gerçekleştiğiyle ilgili bilgileri ilerleyen saatlerde vermeyi uygun buluyorum” diye konuştu. Altınok, bunların dışında başka bir patlayıcı bulunmadığını ifade etti.

‘Aydınlatılacak’
Adalet Bakanı Kenan İpek, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız olaydan hemen sonra çalışmaya başladı. 4 cumhuriyet başsavcımız, 16 cumhuriyet savcımız olayla ilgili gerek olay yerinde gerek adli tıpta çok yoğun ve titiz bir çalışma yürütüyor. Olayın arka planı aydınlatılacak” dedi.