Gündem Türk topçuları IŞİD ve PYD’yi vurdu

Türk topçuları IŞİD ve PYD’yi vurdu

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait obüsler, dün önce Cerablus’taki IŞİD hedeflerine toplam 24 atış yaptı, ardından Menbiç’teki PYD hedeflerini de vurdu

Türk topçuları IŞİD ve PYD’yi  vurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyine dün itibariyle çift koldan harekât başlattı. Sınır hattındaki obüsler marifetiyle TSK unsurlarının önce Cerablus’taki IŞİD hedeflerini ardından Menbiç’teki PYD hedeflerini vurduğu bildirildi.
Ankara’nın bir süredir Suriye’nin kuzeyinde “terör örgütü” olarak tanımladığı IŞİD ve PYD faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğu belirtiliyordu. Bu çerçevede dün iki sürpriz gelişme yaşandı. Alınan bilgilere göre Türkiye-Suriye sınır hattında konuşlandırılan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait obüsler, dün öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki defa Cerablus’taki IŞİD hedeflerini vurdu. Alınan bilgilere göre sınırda konuşlu obüsler, öğleden önce, öğleden sonra 12 olmak üzere IŞİD unsurlarına toplam 24 atış yaptı.
Kırmızı çizgiler
TSK unsurlarının, dün saat 18.00 sıralarında ise Menbiç’in kuzeyinde bulunan Sacur Suyu kenarındaki PYD unsurlarını vurduğu belirtildi. Ankara, Menbiç’i IŞİD’den temizleme niyetiyle bölgeye giden PYD unsurlarının Menbiç temizlendikten sonra kenti terk etmesi konusundaki hassasiyetlerini önce ABD’ye ardından bölgedeki diğer muhataplarına aktarmıştı. ABD yönetiminin bu konuda Ankara’ya güvence verdiği basına yansımıştı. Türkiye, bu güvencenin ardından “kırmızı çizgisi” olarak nitelenen Azez-Mare hattındaki PYD varlığına ses çıkarmamıştı. Ancak, bölgedeki Kürt varlığının sürüyor olması ve bir Kürt koridoru oluşturulma çabalarından endişe eden Ankara, defalarca farklı tonlarda yaptığı uyarının dikkate alınmaması üzerine Menbiç’in kuzeyine geçen PYD unsurlarını hedef aldı.
Cerablus operasyonu
Ankara; Cerablus’taki IŞİD varlığı konusunda da hassasiyetleri olduğunu müttefiklerine not ettirmişti. Bu çerçevede dün kent obüslerle vuruldu. Kente yönelik ayrıca Özgür Suriye Ordusu unsurlarının bir kara harekatı başlatması da gündemde. Reuters’ın üst düzey bir Özgür Suriye Ordusu Komutanı’na dayandırdığı haberinde komutanın, “Farklı fraksiyonlar, sınırdaki alanda toplanıyor. Saldırı birkaç gün içinde gerçekleşebilir” ifadesi yer alıyor. Ankara’daki kaynaklar ise, Özgür Suriye Ordusu’nun olası operasyonuna destek olmak adına Türkiye’den F-16 savaş jetlerinin havalanabileceğini, böylece operasyonun daha kısa sürebileceğine işaret ediyor. Kaynaklar, Ankara’nın hava operasyonu seçeneğini masada bulundurduğunu, ABD ve Rusya’nın buna ikna edilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.