Siyaset Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

24.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meclis’in 99. kuruluş yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Şentop’un ev sahipliğinde yapılan resepsiyona katılım yoğun oldu. Gazetecilerin soru yağmuruna tuttuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi parti liderleri önemli açıklamalarda bulundu

Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

- ÖNDER YILMAZ - ŞEBNEM HOŞGÖR - BAHAR ATAKAN - AYDIN HASAN - NAMIK DURUKAN - MİTHAT YURDAKUL - AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - ŞEVKET YAMAN / Ankara Foto: YAVUZ ÖZDEN

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, Meclis’in 99. kuruluş yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle verdiği resepsiyona yoğun bir katılım oldu. Şentop’un Meclis Başkanı sıfatıyla, eşi Sabriye Şentop ile birlikte ilk kez ev sahipliği yaptığı resepsiyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yanı sıra, çok sayıda bakan, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile yüksek yargı organlarının başkanları, yabancı misyon şefleri ile milletvekilleri katıldı. Davet gönderildiği belirtilen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener resepsiyona gelmezken, HDP’den de hiçbir temsilcinin salonda bulunmaması dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye ittifakı sözleri

Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, YSK’nın AK Parti’nin KHK’lıların oy kullanmaması yönündeki itirazını reddetmesine ilişkin “Şimdi ben o kararla ilgili genel bir yoruma girmeyeyim. Şu anda aklımda kaldığı kadarıyla 9 maddede itiraz vardı. Diğer 8’i üzerinde de incelenmesine karar vermişler. O 8 maddenin incelenmesini şu anda izliyoruz. Onlar da incelendikten sonra nihai kararı bekleyeceğiz. Ama KHK’larla ilgili bu tür bir kararı verdikten benim söyleyeceğim birşey yok” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Türkiye ittifakı ile ilgili sözlerinin sorulması üzerine ise Erdoğan, “Cumhurdan kastımız nedir? Tüm Türkiye’dir. Türkiye ittifakı da Cumhur ittifakının farklı bir versiyonudur. Yani biz şu anda 82 milyonu farklı şeylere ayırarak konuşamayız. 82 milyonu biz bir ittifak içerisinde ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ olarak topluyoruz. Kastımız budur” ifadelerini kullandı.

Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

‘Sipariş ile olmaz’

Erdoğan, seçimlerin ardından bir kabine revizyonu gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik soru üzerine kabine değişikliğiyle ilgili hiçbir zaman bir açıklama yapmadığını söyledi. Erdoğan, “Bir defa şunu bilin eğer anayasa değişikliğini yaptıktan sonra kurmuş olduğum bu hükümette bizler medya ya da birileri istedi diye eğer kabine değişikliği yoluna gidecek olursak bu ülkede istikrar diye birşey kalmaz” dedi.

Haberin Devamı

İstikrar ve güvenin ülke kalkınmasında en önemli iki başlık olduğunu belirten Erdoğan, “Bugüne kadar hiçbir zaman bu yola tevessül etmedim. Eğer bir değişme gerekiyorsa gerektiği zaman bunu zaten yaparız ama birilerinin siparişi üzere ben kabine değişikliğine hiçbir zaman gitmem, böyle bir adetim yok” dedi.

Parti yönetiminde ise zaten “yeri geldikçe” il başkanlarında veya farklı yerlerde değişiklikler yaptığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: “O farklı bir şey ama kabine çok daha farklı bir şey. Nitekim bu hafta sonu bizim seçilmiş belediye başkanlarıyla Kızılcahamam’da çok geniş bir toplantı yapacağız. Ramazan’dan sonra da bir teşkilat toplantısı yapacağım, il ve ilçe başkanlarıyla beraber. Daha sonra da kadın kolları, gençlik kollarıyla beraber yapacağım. Ve bunları arka arkaya pekiştirerek çalışmalarımızı devam ettireceğiz. ve çok daha sıkı bir toplantılarla bu umdelerimiz üzerinde gayretleri pekiştireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trmup’la görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’tan bir randevu planlaması istendiğini de söyleyerek, görüşme için “Bugünlerde olabilir” dedi.

Erdoğan, salondan ayrılmadan önce Mermerli Salon’a geçerek burada bir süre TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Büyük Birlik Partisi Başkanı Mustafa Destici ile baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan-Bahçeli sohbeti

- TBMM Başkanı Şentop, şehit cenazesinde saldırıya uğrayan CHP lideri Kılıçdaroğlu ve CHP’li TBMM Başkanvekili Levent Gök’le tokalaşırken sohbet etti.

- Kılıçdaroğlu salonda kısa bir tur attıktan sonra resepsiyondan ayrıldı. Kılıçdaroğlu, kendisinden yaklaşık 1 dakika sonra gelen MHP lideri Bahçeli ile karşılaşmadı.

- Yaklaşık 1 saat gecikmeyle katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun katılım nedeniyle izdiham yaşanan salonda bir tur attı. Bu sırada MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yanına da uğradı. Hal hatır sormanın ardından Erdoğan, MHP liderine “Genel Kurul’a yine erken gelmiştiniz” deyince, Bahçeli “Bu kez ikinciydim” karşılığını verdi. Daha sonra ikili arasında külliyede 40 ülkeden gelen çocuklarla düzenlenen 23 Nisan etkinliği sohbet konusu oldu.

Haberin Devamı

- Resepsiyona şehit Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir ve kardeşi Soner Halisdemir de katıldı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Her partideki kamburlar ayıklanacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun girişimi başta olmak üzere yeni parti kurma girişimleriyle ilgili olarak, “Her siyasi partideki kamburlar, keneler yavaş yavaş ayıklanacak” dedi. Bahçeli, gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

KILIÇDAROĞLU DÜŞÜNMELİ: Bugünkü Cumhur İttifakı’nın sözcüleri dışında 23 Nisan münasebetiyle 10’ar dakikalık söz alan konuşmacıların bütününü hem ayrı ayrı hem birleştirerek değerlendirmekte yarar var. Burada hemen hemen ortak noktalar çok açık bir şekilde kendini gösteriyor. Bir gün evvel, 22’sinde veya 23’ünde Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar var. Bütün bunların hepsini bir araya getirdiğiniz vakit, Türkiye’de birileri bir şeyler düşünüyor ama ne düşünüyor tam cevap vermiyor fakat bir işaret de veriyor. Buna dikkat etmek lazım. HDP’ninkini, İP’i kast ediyorum ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu kast ediyorum. Kemal Kılıçdaroğlu’nun olayı kendisi açısından da incelemesinde yarar var. Bütün Meclis’te birçok konuşmacı üzüntülerini ifade ettiler. Ancak MHP’nin konuşmacısı üzüntü belirtmedi, gidip geçmiş olsun diye yerine kadar gidip ziyaret etmedi. Bunun ne anlama geldiğini Kemal Kılıçdaroğlu’nun düşünmesi lazım.

KARAKAYA’YA TEŞEKKÜR ETMELİ: (Siz neden Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun demediniz?) Olayın yaşandığı gün Kılıçdaroğlu’nun yanında hiçbir CHP’li vekil yoktu. Kendisini o meydanda koruyan, etrafındaki hiçbir CHP’linin olmadığı, hiçbir milletvekillinin bulunmadığı yerde yanında bulunan kişi Mevlüt Karakaya. En azından ona bir teşekkür etmesi lazım. Evdeki sandalyede, birisinde kendisi oturuyordu, birisinde ise Mevlüt Karakaya oturuyordu. Nerede Büyükşehir Belediye Başkanı? Nerede oradaki grup temsilcileri? Tek bir Murat Emir vardı. Bana göre Kılıçdaroğlu’nu yalnız bırakmayan tek kişi o.

YENİ ŞEKİLLENMELER VAR: (Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları üzerine..) Yeni şekillenmeler açısından bir odaklaşma var, söz birliği var. Bir ağız birliği var. Orada seçilmiş cümlelere bakarsanız, bazı kavramları yerli yerine oturtabilirsiniz. Linç girişimini ilk kullanan kimdir biliyor musunuz? Televizyonlara gece gündüz çıkan bir beyefendi. Ondan sonra linç girişiminden bahsediyor, gazeteciler, partiler bahsediyor. Bugünkü konuşmacıların arasında linç girişimi var. Neyin linç girişi miymiş oradaki? Bunları iyi düşünmek lazımdır diye düşünüyorum. Bugün TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmacıların yaptığı konuşmalarda Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin sözcüleri dışında hangi partinin sözcüsü ne söylemiş, bu söylediklerinin arasında ağız birliği, söz birliği ne var, bir de Ahmet Davutoğlu’nun bir gün evvel yaptığı açıklamayla ne kadar örtüşüyor. Bütün bunları dikkate aldığınız vakit Türkiye’de gelecekle ilgili yeni bir şekillenme arzusu taşıyan bir anlayışın yavaş yavaş gündem bulmaya çalıştığı bir ortamda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

7 HAZİRAN-1 KASIM: Mesela, daha evvelden de Davutoğlu’nun ‘Ben AK Parti’nin ikinci başkanıyım. İkinci genel başkanıyım, aynı zamanda da başbakanıyım’ diye sözleri var. ‘Seçilmiş son başbakan olarak’ kendisini ifade ediyor. 7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki değerlendirmeleri CHP ile uzun süren, 32 gün süren karşılıklı görüşmeleri bütünüyle değerlendirdiğiniz vakit, bana göre ülke için çok hayırlı gelişmelerin olduğu kanaatindeyim. Yani her siyasi partideki kamburlar, keneler yavaş yavaş ayıklanacak, öyle söylüyorum.

Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: YSK’nın KHK’lılarla ilgili kararı doğru

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalında yayımlanan 23 Nisan programında, bir çocuğun Almanya vatandaşı olmak istediği yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının öneminin herkese en iyi şekilde anlatılması gerektiğini belirtti. “O yaştaki bir çocuk böyle bir talepte bulunuyorsa oturup büyüklerin düşünmesi lazım. Bizde bir hata var, çocukta değil. O çocuğu bu atmosfere sokan siyaset anlayışını dışlamamız lazım” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, herkesi kucaklayan siyaset anlayışının ülkede hakim kılınması gerektiğinin altını çizdi.
YSK’nın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu hizmetinden çıkarılanların oy kullanabileceğine ilişkin kararının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “YSK’nın kanun hükmünde kararnamelilerle ilgili aldığı karar doğru bir karar” dedi.

Binali Yıldırım: Yorum yapmam yanlış olur

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti’nin 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul’daki seçimle ilgili olağanüstü itirazları görüşen YSK’nın, “KHK’lıların oy kullanabileceği”ne yönelik kararını değerlendirdi. Yıldırım, gazetecilerin soruları üzerine “YSK’nın kararına yorum yapmam yanlış olur. Süreç tamamlanmış değil, kanaat belirtmem doğru olmaz. Çünkü işin konusu benim” karşılığını verdi.

Liderler 23 Nisan resepsiyonunda bir araya geldi

Milli Savunma Bakanı Akar: F-35 konusunda kilitlenme yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin düzenlemenin çok kısa zamanda Meclis’e geleceğini söyledi. Akar, “Milli Savunma Bakanlığı’nın sitesinde askerlik şeması duruyor. Çok basit bir şema olarak bakılabilir” dedi. Akar, “Bekleyenler kadar biz de bunun bir an önce yasalaşmasından yanayız. Yeni sistem çok olumlu karşılandı. Gerçekten öngörülebilir, gençlerimizin şartlarına gayet uygun” diye konuştu. ABD’lilerle F-35 projesi kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerde kilitlenme olup olmadığı sorusu üzerine “Şu ana kadar yok” dedi. ABD tarafından yapılan açıklamaların takip edildiğini belirten Akar, “Şu anda orada 4 pilotumuz var fiilen uçuyor, iki pilotumuz var uçuş eğitimine hazırlık yapıyor. 30-40 teknik personelimiz var orada bakım faaliyetleriyle, teknik konularla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Faaliyetler devam ediyor” karşılığını verdi. ABD ziyareti hatırlatılarak “Görüşmelerinizde YPG konusunda gelinen noktada farklılık var mı?” sorusu üzerine Akar, “İkna etmeye, anlatmaya çalışıyoruz. İkna olmaları, anlamaları lazım” dedi. Hava ve füze savunma sistemi tedarikine ilişkin soru üzerine Akar, “Biz bir savunma sistemi alıyoruz, dolayısıyla kimseye tehdit değil bu. Ülkemiz ciddi bir hava ve füze tehdidine maruz. Buna karşı biz ülkemizi, asil milletimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: S-400 için ara formül yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin, YPG’nin Türkiye’nin istediği bölgeye doğru çekileceği yönündeki açıklamasına ilişkin son durumun ne olduğunun sorulması üzerine, görev gücü çerçevesinde bu konunun görüşüldüğünü söyledi. ABD’nin bazı önerileri olduğunu belirten Çavuyoğlu, şöyle devam etti: “Kendi aramızda istişare yapıyoruz. Yarın Milli Savunma Bakanlığı’nda toplanıp birçok konuyu değerlendireceğiz. Bu görev gücü içinde hem askerimiz hem istihbaratımız hem de bizim bakanlığımız var. ABD’nin bu önerilerine karşı biz de karşı önerilerimizi sunarak koordine etmeye çalışıyoruz.” Çavuşoğlu, Rusya’dan alınacak S-400 savunma sistemlerine ilişkin, “Bu bizim savunmamız için alacağımız bir sistemdir ve bu konuda tamamen kontrol bizde olacak. Eğer bu konuda tereddütleri varsa ‘uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulsun, NATO içinde olsun, incelesinler’ dedik. Bunun dışında bir ara formül gündeme de gelmedi, düşünülmedi de ama sürekli bu tür dedikodular dolaştırılıyor Ankara ve ötesinde. Bu doğru değil ve bu hiçbir zaman konuşulmadı. Türkiye’nin önerisine ABD’den henüz bir yanıt gelmedi ancak NATO istiyor” dedi.