Ekonomi TÜRK Uzay altyapısı hızla geliştirilecek

TÜRK Uzay altyapısı hızla geliştirilecek

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacağını, böylece Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut altyapısı ve yeteneklerinin hızla geliştirileceğini bildirdi.

TÜRK Uzay altyapısı hızla geliştirilecek

Arslan, Türksat ve Inmarsat Stratejik İşbirliği Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, imza atılan işbirliğinin, stratejik hedefler doğrultusunda Türkiye’yi uydu ve uzay alanında daha da büyütecek yeni işbirlikleri ile ortaklıkların başlangıcı ve habercisi olacağını dile getirdi.
546 milyon TL bütçe
Arslan, iki şirket arasındaki anlaşmayla Inmarsat ürünlerinin kamu kurumlarına satışının gerçekleştirileceğini dile getirerek, “Bir ya da birden çok Türk üretici firmanın Inmarsat donanımlarını üretmesine de fırsat sağlanacak. Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarına, askeri kurumlara, havacılık otoritelerine Inmarsat’ın L Bant ile GX ürünlerinin tanıtımı ve satışı artık Türksat tarafından yapılabilecek” dedi.
Yeni uydulara yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğine dikkati çeken Arslan, Türksat 5A uydusunu 2018 sonuna doğru, Türksat 5B uydusunu ise 2019’un ilk yarısında uzaya fırlatmayı hedeflediklerini bildirdi. Arslan, yazılım ve tasarımı tamamen yerli olacak Türksat 6A uydusunun, 2020’de uzaya fırlatılacağını kaydetti. Projenin toplam bütçesinin 546 milyon lira olduğunu dile getiren Arslan, Türksat 6A uydusu üzerinde, televizyon yayıncılığı gibi ticari faaliyetlerin yanında askeri haberleşme ekipmanının da yer alacağını anlattı. Arslan, Türksat 6A ile Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üreten 10 ülke arasına gireceğini bildirdi.
Çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında, ilgili bakanların da olduğu Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacağını dile getiren Arslan, böylece Türkiye’nin uzay alanındaki altyapısı ve yeteneklerinin hızla geliştirileceğini söyledi.