Değerli okurlarım,

İlkokuldan beri bize Türkçe’nin yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu öğretildi. Oysaki Türkçe yazıldığı gibi okunmaz! Güzel ve etkili hitap için ilk adım diksiyon kurallarına uymaktan geçer. Peki, etkili konuşmak için neler yapmalıyız?

Hatırlarsınız, ilkokul ve ortaokul yıllarında yıl sonu müsamerelerine şiirleri güzel okuyanlar seçilirdi. Öğretmen içimizden en iyi şiir okuyan öğrenciyi seçerdi. Genellikle seçilen öğrenci, şiiri bağıra çağıra, kelimeleri ise tamamen yazıldığı gibi okurdu.

Haberin Devamı

İlk diksiyon eğitimimi THY’ de kabin memuru olacağım zaman aldım. Diksiyon hocamız, kendisi Devlet Tiyatroları’na yıllarca emek vermiş çok değerli bir kişiydi. Oğlunun ilkokul yıllarında yıl sonu müsameresine seçildiğini anlatmış, hocası ile Hocam Şükrü Bey arasında ilginç bir diyalog yaşanmış. Şükrü Hoca müsamere için oğlunu çalıştırmış. Öğretmeni, ilk provadan sonra Şükrü Hocayı okula davet etmiş, "Hocam, biz oğlunuzu siz tiyatrocu olduğunuz için seçtik, ancak oğlunuz hiç okuyamıyor" demiş. Şükrü Hoca bu durumun imkansız olduğunu, birlikte çalıştıklarını ve oğlunun prova esnasında oldukça başarılı olduğunu belirtmiş. Beraber dinlemeye karar vermişler. Öğrenci tüm tonlama ve diksiyon kurallarına uygun bir şekilde okumasını tamamlamış. Sorunun 'ğ' ile 'ecek -acak'ın telaffuzundan ve yükleme vurgu yapmamaktan ortaya çıktığı anlaşılmış. Tabii öncelikle Şükrü Hoca'nın bu kuralları öğretmenine açıklaması gerekmiş.

Pek çoğumuz, konuşurken 'ğ'leri söylemeyiz ancak, iş bir metin veya şiir okumaya gelince dikkat edin hepimiz 'ğ'leri söylemeye çalışırız. Oysa 'ğ'ler okunmaz, zaten okumaya çalıştığınızda da söyleyişte zorluk oluşur. Mesela; ağır yazar ancak okurken a:r ( aar) olarak okunur. Değer yazar, okurken (deyer) olarak okunur.

Gelecek yazımda, sizlere hitabeti geliştirmek için neler yapmamız gerektiği ile ilgili bir yazı hazırlayacağım. Danışmanlık ve eğitimler hakkında bilgi almak için bana aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Öğ. Gör. Tuvana EROLTU

Instagram: tuvanaeroltu

Haberin Devamı

Instagram: tuvanaeroltuilemarkalasma

Mail: tuvanaeroltu@hotmail.com