Ekonomi Turkcell’den 10 yılın büyüme rekoru geldi

Turkcell’den 10 yılın büyüme rekoru geldi

28.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turkcell, grup bazında 4 milyar 53 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek çeyreksel gelirini elde ederken, yıllık bazda yüzde 25.6 büyüme ile son 10 yılın rekorunu kırdı

Turkcell’den 10 yılın  büyüme rekoru geldi

Global marka olma hedefine ulaşma yolunda dijital servisleri odağına alan Turkcell, yılın ilk çeyreğine tüm zamanların rekoruyla başladı. Turkcell grup bazında 4 milyar 53 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek çeyreksel gelirini elde ederken, yıllık bazda yüzde 25.6 büyüme ile son 10 yılın rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

2016 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında FAVÖK ise yüzde 39.8 artışla 1 milyar 400 milyona ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Yılın ilk çeyreğinde net kâr ise 459 milyon TL oldu.

‘Rekorlara imza attık’

Turkcell Türkiye ise finansal hizmet gelirleri de dahil edildiğinde yüzde 25.4 büyüdü. 1 Nisan itibarıyla bir yılını dolduran 4.5G’ye yaptığı yatırımların meyvesini almaya başlayan Turkcell, artan müşteri talebiyle data ve dijital servis gelirini 2016 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 94.2 büyüttü.

Mobil data geliri yüzde 89, sabit data geliri ise yüzde 32 arttı. BiP, TV+ ve fizy gibi ana dijital servislerin indirilme sayısı nisan ayında 53.3 milyona ulaştı.

Ses, data ve dijital hizmetlerin üçünü birden kullanan müşterilerinin sayısı 2’ye katlanarak yüzde 42 oldu. 2017’nin ilk çeyreğinde Turkcell Türkiye cirosunun yüzde 18’i dijital servislerden geldi.

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu GSM operatöründen dijital hizmet şirketine dönüşen Turkcell’in 2017’ye rekorlarla başladığını belirterek, “Kendi teknolojisini üreten ve dünya çapında servis sağlayan dijital hizmet şirketine dönüşme yolunda attığımız adımların karşılığını bu yılın ilk çeyreğine hem gelir hem de FAVÖK’te rekorlara imza atarak almaya devam ettik. 2017’nin ilk çeyreğinde Turkcell Türkiye ciromuzun yüzde 18’ini dijital servislerden sağladık.

Turkcell mühendislerinin geliştirdiği servislerimizin sayısı 98’e ulaşırken öne çıkan dijital servislerimizin toplam indirilme sayısı 53 milyonu aştı” dedi.

Bir yılını geride bırakan 4.5G ile servislere olan ilginin de önemli ölçüde arttığını aktaran Terzioğlu, şunları söyledi:

“BiP’in dünya çapında indirilme sayısı 13 milyonu aştı. İndirmelerin 1.4 milyonu yurt dışından gerçekleşirken, Anadolu’da da 3 müşterimizden biri BiP uygulamamızı kullanıyor. fizy uygulamamız ise Türkiye’de, müşteri bazında dünyanın önde gelen en büyük yabancı rakibinin 2 katı büyüklüğüne ulaştı. Turkcell TV+ ile cepten televizyon izleme süresi kuruluşundan bu yana 7 dakikadan 40 dakikaya yükseldi. Toplamda 4 milyondan fazla indirilen lifebox’ta saklanan doküman sayısı ise 700 milyonu aştı.”

Haberin Devamı

Müşteri sayısı 50 milyonu aştı

4.5G’nin birinci yılında Turkcell’in, yine bir ilke imza atarak yerli baz istasyonlarıyla görüntülü görüşmeyi gerçekleştiren ilk mobil operatör olduğunu hatırlatan Terzioğlu, “ULAK yerli baz istasyonları projesi kapsamında iki yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımız sonucunda iki yerli baz istasyonu üzerinden İstanbul ve Erzincan arasında yeni nesil anlık mesajlaşma uygulaması BiP ile görüntülü görüşmeyi sağlayarak 4.5G’nin birinci yılını yerli hediyeyle kutladık” değerlendirmesinde bulundu. Terzioğlu, 2017 yılının ilk çeyreğinde müşteri sayısının, 35.8 milyonu Türkiye’de olmak üzere toplam 50.4 milyona ulaştığını aktardı.