Gündem Çekirdek

Çekirdek

02.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin yaşamını yitirdiği ve iki polisin şehit olmasıyla sonuçlanan olayın ardından gündeme gelen “mermi çekirdeği” konusu halen güncelliğini koruyor.

Çekirdek

Olayın yaşandığı Sur ilçesinde silahlı PKK’lıların müdahalesi nedeniyle tam anlamıyla gerçekleştirilemeyen olay yeri incelemesi, olayın aydınlatılmasını sağlayacak mermi çekirdeğinin bulunmasını zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

Elçi’nin cenazesine yapılan otopside “uzak atış” yapıldığının belitilmesiyle birlikte, kayıp mermi çekirdeğinin bulunması çok daha büyük önem kazandı.

Çünkü, ateşli silahların kullanıldığı olayların sonrasında yapılan kriminal laboratuar incelemeleri, adli ve idari soruşturmalar için fazlasıyla önemli.

Kriminal uzmanların tanımıyla ateşli silahlarla gerçekleştirilen olaylar üç ana gruba ayrılarak inceleniyor.

Bunlardan birincisi “bitişik atış”lar. Bitişik atışlar, 10 cm.den daha yakın biçimde hedefe yönelik yapılan silah atışlarıdır. Bu atışlarda, ateşli silahın gücüne göre, mermi çekirdeğinin fırlatan kovan içindeki barut, çekirdeğin açtığı yoldan ilerleyerek hedefe ulaşır.

Bu hedefin insan vücudu olması halinde, barut gazı mermi çekirdeğinin vücuda girmesiyle birlikte açılan delik etrafında yanık oluştururken, vücudun içini deforme eder ve “Hoffman Boşluğu” adı verilen bir boşluk yaratır. Vücuttaki deliğin etrafındaki doku, Hoffman Boşluğu nedeniyle dışarı doğru bombe yapar. İnsan vücüdunda yapılan inceleme sonrasında bu durumda ateşli silah yarası görülmesi, silahın en fazla 10 cm. yakından ateşlendiğini gösterir.

Haberin Devamı

Yakın atışlar, ateşli silahlarda 10 cm ile 1.2 metre arasında yapılan atışlar olarak tanımlanır. Bu atışlarda yine mermi çekirdeğini takip eden barut gazı, çekirdeğin açtığı hava kanalından geçerek hedefe ulaşır. Ancak mesafenin bitişik atışa göre daha uzak olması nedeniyle barut gazı, tam yanmış ya da yanmamış haliyle hedefe yapışır. Hedefin insan vücudu olması halinde barut gazı, mermi çekirdeğinin vücuda isabet ediş konumuna göre, doğrudan vücuda ya da elbiselere yapışır. Bu durumun tespiti, yakın atış olarak tanımlanır.

Uzak atışlar ise, yine kullanılan ateşli silahın namlu boyuna göre 1.5 metreden daha uzak mesafeden yapılan ateşli silah atışlarıdır. Mermi çekirdeğinin isabet ettiği hedefte yapılan inceleme, bitişik ya da yakın atış ipuçlarının bulunmaması halinde uzak atış yapılmış demektir. Kriminal soruşturmalardaki en önemli maddi deliller, mermi boş kovanı ve mermi çekirdeğidir.

Haberin Devamı

Şöyle ki; barut silahın gücüne göre kovan içinde ortalama 400 kez genleşir. Tetiğin çekilmesiyle birlikte oluşan barut gazı, mermi çekirdeğini hedefle buluşturur.

Olay yerinde bulunan mermi çekirdeklerinden sonuca ulaşılması için, öncelikle çekirdeğin balistik incelemeye uygun olması gerekir. Çünkü, çekirdek üzerinde tıpkı kovanlarda olduğu gibi yiv-set izi bulunur. Çekirdek, kullanıldığı silahın namlusunun DNA’sını taşır. Kovan ise, kovan yatağı, dip tablası, iğne ve boş kovan çıkarıcının DNA’sını taşır.

Ayrıca, genellikle kısa namlulu silahlar sınıfındaki silahların çekirdekleri, mukayece edilemeyecek kadar deforme olmaz. Sadece, örneğin duvar ya da sert bir maddeye teması halinde “kafa” olarak adlandırılan en ucu deforme olurken, “gömlek” adı verilen zırhının sağlam olması halinde yiv-set izi alınabilir. Ayrıca, çekirdek, değdiği insan vücudundan doku ya da kan alır. Böylelikle, yeni bir maddi delil elde edilebilir.

Çekirdeğin hedefe ulaşıp hedef içinde kalması halinde bulunması kolaydır. Ancak, Elçi’nin olayında olduğu gibi, hedeften çıkış yapması kimi zaman bulunmasını zorlaştırır. Kısa namlulu silahların kullanıldığı olaylarda, hedeften çıkan çekirdek daha yakın alana temas eder. Ancak, silahın “sağlıklı nişan mesafesi”nin uzak olması halinde, çekirdek 250- 500 metrelik bir alana temas etmiş olabilir. Bu nedenle, Elçi’nin olayında vücuttan çıkan çekirdek, beklenenden daha uzak bir bölgede son temasını yapmış olabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca, çekirdeğin olay yerinde bulunması, olayı kesin olarak aydınlatmaya yetmez. Çünkü, ya şüpheli silahların toplanmasıyla oluşacak bir mukayese işlemi yada daha önceki olaylardan elde edilen incelemelerden oluşturulan veri bankasındaki veriler, çekirdekle ilgili bilgi verebilir.

Geçmişteki olaylardan elde edilen bir verinin olmaması ya da kullanılan silahın elde olmaması, çekirdek bulunsa bile kullanılan sliah veya failin bulunmasında yetersiz kalacaktır.