Dünya Türkiye açısından ihanet

Türkiye açısından ihanet

12.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika Başkanı Trump’ın Rakka operasyonu için YPG’ye ağır silah desteği vermesine ilişkin kararını değerlendiren ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi Jeffrey, bunun “Türkiye açısından ihanet” olduğunu belirtti

Türkiye açısından ihanet

ABD Başkanı Donald Trump’ın imza attığı, Rakka’ya gelecekte düzenlenecek bir operasyon için PKK’nın bir kolu olan YPG’ye ağır silahlar verilmesini öngören karara, Türkiye’ye tanıdık olan bir isim de tepki gösterdi. ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi James Jeffrey, söz konusu kararın “Türkiye açısından ihanet” olduğunu savundu.
2008-2010 yılları arası Ankara Büyükelçiliği görevini yürüten James Jeffrey, Trump yönetiminin aldığı kararı, “Politico” internet sitesine yorumladı. Jeffrey, Türkiye’nin misilleme olarak bölgedeki ABD politikalarına desteğini azaltabileceğini söylerken, “Türkiye’nin ABD’nin DAEŞ’e karşı hava operasyonlarında kullandığı İncirlik Hava Üssü’ne erişimi kapatabileceği” uyarısını yaptı. Jeffrey, “Bu, onlar için ihanet. Eğer Türkiye misilleme olarak hava operasyonlarını keserse, bu durum bizim hayatlarımızı çok zorlaştırır” dedi.
Türkiye’de büyükelçi olmadan önce, 1980’li yıllarda Adana ve Ankara’da askeri-siyasi müsteşar olarak da görev yapan Jeffrey, ABD eski Başkanı George Bush tarafından Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcılığı’na getirilmiş, son olarak da Amerikan Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilciliği görevini yürütmüştü.
İstihbarat paylaşımı
Öte yandan ABD’nin etkin gazetelerinden “Wall Street Journal”da yer alan bir habere göre, Washington, Ankara ile istihbarat paylaşımını artırma kararı aldı.
Gazetenin, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde, Washington’ın, Ankara’nın bölgedeki terör hedeflerine yönelik daha başarılı saldırılar gerçekleştirmesi için ortak istihbarat çabalarını güçlendirme kararı aldığı kaydedildi. Washington’un, Türkiye tarafından PKK’nın Suriye kolu olarak kabul edilen YPG’ye ağır silah verme kararı aldığını anımsatan gazete, istihbaratı güçlendirme kararıyla Türkiye’nin endişelerinin giderilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Gazeteye konuşan kaynaklar da, henüz son hali verilmeyen planın, Ankara’daki “İstihbarat Birleştirme Merkezi”nin kapasitesinin ikiye çıkarılması, ABD’nin daha fazla istihbarat sağlamasını içerdiğini kaydetti.