Ekonomi Türkiye büyük bir sıçrama yapabilir

Türkiye büyük bir sıçrama yapabilir

05.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin esnek bir ekonomisi olduğunu, dünyanın kaotik dönemlerinde büyük sıçrama yapabileceğini dile getiren Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, “Algı problemimiz var. Çözüm üreten ülke olduğumuzu göstermemiz lazım” dedi

Türkiye büyük bir sıçrama yapabilir

Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, global ekonomide büyüme olmasına karşın belirsizliklerin devam ettiğini, siyasi olarak da dünyanın rahat olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Utku, “Dünya ekonomisinde büyüme trendi var. Dış ticarette bütün korumacılık ve kur savaşlarına rağmen artışlar var. Gelişmekte olan ülkeler toparlanma sürecine girdi. Yine de acaba bu büyümeler kısa süreli mi olacak? Yeniden bir daralma sürecine girecek miyiz? diye endişeler de var. Ben bu endişelere de katılıyorum” dedi.

Siyaset etkiliyor

Dünya ekonomisindeki durgunluğun 10 yıl sürdüğüne dikkat çeken Melikşah Utku, şöyle konuştu: “Teknolojinin, dijitalleşmenin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde iktisat politikalarını bu kadar yavaş belirlenmesi çok tehlikeli gözüküyor. Bu anlamda bir uyumsuzluk var. Bu problem oluşturabilir ama daha önemlisi siyasi belirsizlik.

Siyasi dinamiklerin bu kadar ciddi belirsiz olduğu dönemlerde ya savaşlar çıkmış ya da tavizler verilmiş. Yine öyle bir çatışma noktasındayız. Marjinal akımlar çok yüksek. Güzel gözüken gelişmelere rağmen bir şekilde ya tacizler verilecek ya da bir çatışma noktasına doğru gideceğiz ve işler rayından çıkacak.

Haberin Devamı

Maalesef sanki çatışmaya doğru gidiyoruz şeklinde temayül görüyoruz.”

Türkiye büyük bir sıçrama yapabilir
Algıda sorun var...

“Böyle kaotik zamanlarda bizim gibi esnek ekonomilerin zıplama şansı çok yüksek olur” diyen Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, Türkiye’nin tek bir ürüne bağlı olmadığını ve çok hızlı sektör değiştirdiğini söyledi.

Yatırımcı gelebilir

Utku, “Muazzam müteşebbisimiz var. İhracat pazarını bu kadar hızlı değiştirebilen çok az ülke var. Ama bizimde dünyada bir algı problemimiz var ve bu da herşeye yansıyor” şeklinde konuştu.

Utku şunları söyledi:

“Türkiye’nin bu algıyı şöyle değiştirmesi lazım, Türkiye sorun çıkartan bir ülke değil, sorun çözen, güvenilir bir ülke. Ben Türkiye’ye yabancıların da çok güvendiğini ve yatırım yapmak istediklerini düşünüyorum. Kişi başı milli geliri 10 bin doların üzerinde olan tek gelişmekte olan ülkeyiz. Muazzam nüfusumuz var ve lojistik olarak da çok iyi bir konumdayız. İstihdam potansiyelimiz de güçlü. O bakımdan yabancı yatırımcı kesin buraya gelecektir. Tek mesele algı. Türkiye’nin yatırım için uygun olduğu ve çözüm ülkesi olduğumuz algısını yaymamız lazım.”

Haberin Devamı

‘KATILIM BANKACILIĞI ARTIK FARKLILAŞMALI’

- Katılım bankacılığı nasıl gelişecek?
Bundan sonra katılım bankacılığının biraz tipik bankacılıktan ayrışması gerektiğini düşünüyoruz. Bundan önce sektör içinde yer edinme çabamız vardı. Belli bir büyümeye geldik ve kamu tarafından da sahiplenildi. Tanırlılık ve yer edinmeyle ilgili endişelerimizi geride bıraktık. Bundan sonra artık bir farklılık yapmamız lazım. Burada da en önemli şey katılım bankacılığının kar zarar ortaklığı işlerine biraz daha farklı girmesi. Biraz daha özkaynak tarafına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Ortaklıklar, girişim sermayesi, risk sermayesi gibi, start-up gibi alanlarda varlığımızı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu alanda Albaraka’nın ciddi tecrübesi oldu. Bırakın Türkiye’yi dünyada bu işi en çok yapan Albaraka’dır.

‘FİNTEK ÜSSÜ OLABİLİRİZ’

2017’de ekonomide ve bankacılıkta yaşanan sorun ve sıkıntılarda yetkililerle sürekli temas içinde olduklarını söyleyen Melikşah Utku, “Sorunların çözümünde ciddi kazanımlar elde ettik. Bunların 2018’de sürdürüleceğini düşünüyorum. Özellikle dijitalleşme sektörde çok ciddi darboğazlar oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye büyük bir sıçrama yapabilir

Türk bankacılık sektörünün teknolojinin kullanımı açısından çok önlerde olduğunu belirten Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, şöyle devam etti:

“Dünyadaki gelişmelere bakılırsa bankacılığımızın bu alanda dünyadaki ilk 10 arasında olduğunu tahmin ediyorum. Bize bu teknolojileri sağlayan ortaklarımızın da bize söyledikleri bu. Çünkü onlar da dünyada başka ülkelerle de çalışıyorlar. Ama bugün teknoloji mevzuatı da zorluyor. Bankacılık hizmetlerinin teknoloji üzerinden geçmesi konusunda mevzuatla alakalı ciddi değişikliklerin olması lazım. Burada yeniden oturup birlikte konuşmamız lazım. Bu önemli bir darboğaz. Bunu atlatabilirsek Türkiye gerçekten bu işin, fintekin üssü olur.”

BUTİK ŞUBEYE YÖNELİYORUZ

- Kamunun katılım bankacılığına girmesinin nasıl bir etkisi oldu?
Kamu zaman içinde daha kırsala yönelecek. Buralarda eksiğimiz vardı. Olumlu olacak. Ciddi anlamda etkili olacaktır çünkü bankacılık sektörünün penetrasyonu en fazla kırsalda zayıf. Buradan ciddi anlamda katkı olacağını düşünüyorum. Tabii burada rekabet her zaman hem güzel hem de zorlu bir alan.

Haberin Devamı

- Albaraka büyüyecek mi?
Büyümemiz sürdüreceğiz, şube ve personel açısından ama istihdamın niteliği değişecek. Bilgi teknolojileri ve analitik kabiliyete sahip arkadaşları daha çok istihdam ediyor olacağız. Bu yıl da 20 şube açmayı düşünüyoruz. Ama şubelerimiz biraz daha küçük ölçekli, beş kişilik butik şubeler niteliğinde olacak. Bu modelleri denemek istiyoruz.